torstai 29. joulukuuta 2016

Uudenvuoden luomuviini: Codorníu Ecológica Semi Seco

Codorníu Ecológica Cava Semi Seco NV

Kolmas ehdotukseni uudenvuoden maljajuomaksi sopii hieman makeammista viineistä pitäville. Codorníun tuotteet ovat pääosin laadukasta ja maistuvaa tavaraa, etenkin Codorníu Clasico Seco on oikein mainio perus kuohari ja Anna de Codorníu puolestaan hieman juhlavampi vaihtoehto, joka toimii hienosti niin ruokapöydässä kuin maljajuomana. Nyt vuorossa on Ecológica-sarjan puolimakea luomucava.

Codorníun viinitalon pitkä historia yltää vuoteen 1551, jolloin se perustettiin Sant Sadurní d'Anoian kylässä Penedèsin alueella, noin 40 kilometrin päässä Barcelonasta. Talon historian aikana on tapahtunut paljon ja yksi ehkä merkittävimmistä asioista oli, kun Josep Raventós Fatjó tuotti maailman ensimmäisen pullon cavaa.

Codorníu Ecológica viinit valmistetaan perinteisistä cava-lajikkeista Xarel.losta, Parelladasta ja Macabeosta. Niihin käytettävät rypäleet tulevat luomutarhoilta Penedèsin pohjois- ja keskiosista. Tarhojen satomäärät pidetään alhaisina rypäleiden laadun takaamiseksi. Luomutarhojen sadonkorjuu tapahtuu eriaikaan muiden tarhojen kanssa, jotta luomuviineihin käytettävät rypäleet eivät joudu tekemisiin tavallisten rypäleiden kanssa. Perusviinin käyminen tapahtuu sammioissa, minkä jälkeen viini käy toiseen kertaan ja kypsyy pulloissa noin 9-12 kuukauden ajan. Pullokypsytys pidetään kohtuullisen lyhyenä, jotta viinin hedelmäiset aromit, raikkaus ja tuoreus säilyvät.

Vihertävän vaaleankeltainen ja kirkas väri. Kuplat ovat pienikokoisia ja nousevat melko runsaina ja pitkään kohti juoman pintaa.

Tuoksu on intensiivinen, täynnä kypsiä ja makeita hedelmiä, vihreää ja punaista omenaa sekä päärynää ja kukkaisia vivahteita. Kypsytyksen tuoma paahteisuus erottuu todella hennosti, lähes huomaamattomasti taustalla.

Puolimakea ja kypsän hedelmäinen maku tarjoilee vivahteita aprikoosista ja persikasta sekä omenasta ja päärynästä. Yleisilmeeltään makeahko suutuntuma saa hieman tasapainoa hienoisesta mineraalisuudesta. Pullossa kypsyneille kuohuviineille tyypillinen paahteisuus häivähtää vain hennosti taustalla. Cavaksi varsin kevyehkö hapokkuus tuo riittävästi ryhtiä kielelle, mutta vaikutelma jää hieman liian makeahkoksi. Myös jälkivaikutelma on kypsän hedelmäinen ja kielelle jää viipyilemään omenaa, persikkaa ja aprikoosia, jopa hieman omenahilloa.

Codorníu Ecológica Semi Seco on hedelmävetoinen, makeahko ja helposti lähestyttävä, hieman liiankin yksinkertainen viini. Se ei tarjoa viininystävälle juurikaan elämyksiä suoraviivaisuutensa vuoksi, mutta on silti parempi kuin monet kympin Proseccot ja muut hieman makeahkot kuohuviinit. Tästä huolimatta viini ei yllä Codorníun parhaimmistoon. Viini sopii hyvin viilennettynä seurusteluun tai mansikoiden kanssa, kunhan huolehtii ettei se pääse lämpenemään - sillä viini muuttuu lämmetessään melko imeläksi.

Viini pääsi Rotari Riservan seurassa brunssille, jolle oli katettu lihapullia, prinssinakkeja, perunasalaattia, munakokkelia ja graavilohta sekä brie-juustoa, patonkia ja kroisantteja. Vaikka viini onkin puolimakeaa, se sopii yllätävän hyvin lähes kaiken pöytään katetun kanssa. Se toimii hyvin niin munakokkelin ja graavilohen kuin lihapullien, nakkien ja perunsalaatin kanssa. Myös briellä ja viikunahillolla täytetty kroisantti toimii viinin parina. Codorníu Ecológica Cava Semi Seco on siis kelpo valinta mukaan brunssille, mikäli hakusessa on makeahko viini.

Kouluarvosana: 7,5 Lempeän makeahko ja helposti lähestyttävä kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - samalla rahalla saa parempiakin kuohuviinejä. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Codorníu, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Xarel.lo (64%), Parellada (32%), Macabeo (4%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 19.12.2016

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti