tiistai 13. joulukuuta 2016

Kungfu Girl Riesling ja mäti blinit

Kungfu Girl Riesling 2015

Charles Smith perusti viinitalonsa vuosituhannen vaihteessa Washingtonin osavaltioon Yhdysvaltoihin. Mies varttui Sacramenton lähistöllä Californiassa, Sierra Nevadan vuoriston juurella. Hän työskenteli nuoruusvuosinaan mm. sommelierina ja apulaisena eri viinitiloilla. Rakkaus tanskalaiseen naiseen vei miehen Kööpenhaminaan, jossa hän toimi seuraavat yhdeksän vuotta ravintoloitsijana. Hän järjesti keikkoja paikallisille bändeille ravintolassaan ja pian hän oli myös rockmanageri.

Intohimo viiniin vei Charlesin takaisin Yhdysvaltoihin ja hän perusti vuonna 1999 viinikaupan Seattleen. Saman vuoden aikana hän tapasi ranskalaisen viinintekijän ja viinitilallisen, Cristophe Baronin Walla Wallan pikkukaupungissa. He ystävystyivät ja lopulta Charles päätti perustaa oman viinitilansa Walla Wallaan.

Näin sai alkunsa Charles Smithin ensimmäinen projekti, K Vintners. Hän julkaisi vuonna 2001 ensimmäisen pienen eränsä K Syrah 1999 viiniä. K Vintnersin tuotteet ovat pienen volyymin viinejä, jotka ovat saaneet rapakon takana huimaa arvostusta viinikriitikoilta. Vuonna 2006 Charles aloitti Charles Smith Wines -projektin, jota kuvaa itse sanoilla "The Modernist Project". Tähän brändiin kuuluu myös nyt vuorossa oleva Kungfu Girl Riesling. Sittemmin Charles Smith on synnyttänyt myös muita viinibrändejä.

Kungfu Girl valmistetaan Riesling rypäleistä, jotka kasvoivat tuottajan Evergreen-tarhalla Columbia Valleyn alueella. Valmistus tapahtuu terästankeissa, joissa viini sai myös levätä kahdeksan kuukauden ajan ennen pullotusta. Tuottajan mukaan Kungfu Girliä ei analysoida, vaan viini nautitaan hyvässä seurassa ja rennolla asenteella. Kapinoin kuitenkin vastaan tässä asiassa kirjoittamalla muistiinpanot viinistä.

Melko neutraali, hyvin vaalean sitruunankeltainen väri, kirkas ja kaikin puolin puhdas ulkoasu.

Tuoksu on runsaan hedelmäinen ja makean mausteinen, aromaattinen ja miellyttävä. Siinä on omenoita ja päärynöitä, sitruksia ja hieman limettiä, joiden takana on häivähdyksiä keltaisista kivellisistä hedelmistä ja persikan kivestä.

Puolimakea maku on tuoksun tapaan hedelmäinen ja sitruksinen. Kielellä on omenaa, appelsiinia ja limettiä sekä hieman päärynää ja persikkaa. Hedelmäisyyden alta löytyy myös kukkaisia ja makean mausteisia sekä hennon mineraalisia vivahteita. Riittävä sitrusmainen hapokkuus tuo viiniin sopivasti ryhtiä ja vaikutelma on tasapainoinen lievästä makeudesta huolimatta. Rakenne on keskitäyteläinen ja aavistuksen paksuhko. Viipyilevä jälkivaikutelma on aromaattinen ja kypsän hedelmäinen, persikkainen, persikan kivinen ja raikkaan greippinen sekä hennon hunajainen ja makean mausteinen.

Kungfu Girl ei ole Rieslingiksi kovinkaan ryhdikäs, mutta silti uskomattoman tasapainoinen. Puolikuivan ja puolimakean välimaastoon asettuva maku on pehmeä ja melko täyteläinen, mutta raikas. Viini on varsin helposti lähestyttävä ja lempeä, muttei kovinkaan yksinkertainen. Hedelmävetoisuudesta huolimatta se on pikemminkin monikerroksinen - Kunfgu Girl ei petä taaskaan. Kuten tuottaja ja maahantuoja suosittelevat, löytyvät viinin kaverit ruokapöytään Aasian suunnalta. Mausteiset ruoat sopivat lempeä happoisen ja makeahkon hedelmäisen viinin seuraan. Toimiipa Kungfu Girl myös seurusteluviininä.


Viini ei kuitenkaan saanut seurakseen itämaisen keittiön antimia, vaan hieman jouluisempaa evästä. Lautasella oli bliniä perinteisin lisukkein - sipuli, smetana ja kirjolohen mäti sekä pieniä mäti-smetana leipäsiä. Viini toimii kohtuullisen hyvin blinin kanssa, sillä sen makeus sopii suolaisen mädin seuraan. Toisaalta sipuli rikkoo hieman rauhaa, mutta yhdistelmä on silti varsin miellyttävä. Mäti-smetana leipäset toimivat edellistä paremmin, sillä sipuli ei ole häiritsemässä viinin toimintaa. Herkullista ja miellyttävää. Vaikka viini toimikin hyvin sipulia lukuunottamatta, sopii se varmasti paremmin mausteisien itämaisten ruokien seuraan.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs, hieman erilainen Riesling.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Charles Smith Wines, AVA Columbia Valley
Alue: Yhdysvallat, Washington, Columbia Valley
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 16.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti