perjantai 9. joulukuuta 2016

Graavilohi, kinkku-sienipasta ja Zenaton Pinot Grigio

Zenato Pinot Grigio 2015

Zenaton Soave Classicon jälkeen vuoroon pääsee saman tuottajan toinen Alkosta löytyvä kympin valkkari. Zenaton Pinot Grigio on minulle tuttu viini vuosien takaa, mutta edellisestä kerrasta on vierähtänyt jo tovi, sillä viimeksi maistoin vuoden 2012 tavaraa. Nyt vuorossa on monopolimme hyllyltä löytyvä vuosikerta 2015. Muistikuvieni mukaan kyseessä on perusvarma viini, joka sopii niin seurusteluun ja aperitiiviksi kuin kevyempien ruokien kaveriksi.

Molemmat viinit ovat suhteellisen keveitä, pirteän hapokkaita ja raikkaan hedelmäisiä. Tuottajan sivuilta ei löydy tietoa Soave Classico eikä Pinot Grigio viineistä. Jälkimmäinen on kuitenkin puhdas Pinot Grigio -lajikeviini, joka valmistetaan ruostumattomissa terästankeissa. Se käy läpi vuorokauden kestävän kylmämaseraation, minkä jälkeen seuraa 20 päivän ajan kestävä käyminen noin 16-18 asteen lämpötilassa.

Viini on väriltään vihertävän oljenkeltaista, vaaleaa ja kirkasta.

Raikas tuoksu on kohtuullisen runsas ja päällimmäisenä esiin nousee yrttisiä ja hedelmäisiä aromeita, vihreää omenaa ja päärynää sekä sitruksia. Siitä erottuu myös häivähdyksiä mantelista ja mausteista, kuten neilikasta. 

Kuiva maku seurailee tuoksua yrttisenä ja hedelmäisenä tuoden mieleen omenat ja päärynät sekä sitrukset, limetit ja sitruunankuoren. Kielellä on myös kevyttä mausteisuutta ja neilikkaa. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläisen ja täyteläisen väliltä. Pirteän hedelmäinen hapokkuus tuo kielellä myös ryhtiä ja vaikutelma onkin samaan aikaan melko täyteläisen, raikas ja ryhdikäs. Jälkivaikutelma tuo mieleen kypsät hedelmät, kuten omenan, aprikoosin ja sitrukset sekä hieman bitteristä sitrushedelmän kuorta ja mausteita.

Viini tuo mieleen Alsacen täyteläiset ja pehmeät Pinot Gris-viinit yhdistettynä Pohjois-Italian raikkaisiin ja hapokkaisiin Pinot Grigioihin. Yleisilmeeltään se on pehmeä ja tasapainoinen, ryhdikäs ja pirteän hedelmäinen viini. Pinot Grigio jatkaa edelleen samalla tasaisen varmalla tyylillä ja laadulla kuin aikaisemminkin. Viini toimii niin aperitiivina kuin ruokapöydässä, jos tarjolla on kala- ja äyriäisruokia, mutta myös kevyempien italialaisten klassikoiden, kuten pastojen, pitsojen ja antipastien seurassa.

Pasta ja italialainen viini toimivat lähes poikkeuksetta ja niin myös tällä kertaa. Parmankinkku-herkkusienipasta maistui mainiosti viinin parissa. Viinin raikas hedelmäisyys tuo yhdistelmään keveyttä ja hapokkuus puolestaan auttaa viiniä tomaattipohjaisen kastikkeen kanssa. Kuitenkin, Tommasin Valpolicella toimi hieman paremmin tämän pastan seurassa.

Sitten hieman jouluisempaa purtavaa. Viini toimii hienosti tuorejuustolla täytettyjen graavilohirullien kanssa. Viinin hapokkuus leikkaa lohen rasvaisuutta ja hedelmäisyys tuo tasapainoa suolaisuutta vastaan. Pehmeä ja tasapainoinen pari. Graavilohimousse saaristolaisleivän päällä maistuu myös ihan hyvin. Pehmeää ja täyteläistä, eikä leivän makeuskaan häiritse. Herkullinen yhdistelmä.


Kouluarvosana: 8+ Elegantti ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Zenato, IGT delle Venezie
Alue: Italia, Veneto
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Grigio (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 12.11.2016

Samalta tuottajalta:
Lugana San Benedetto 2013
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2011
Zenato Soave Classico 2015
Zenato Valpolicella Superiore 2013
Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti