tiistai 20. joulukuuta 2016

Joulun viinit: Hirvi Châteauneuf-du-Pape

Hirvi Châteauneuf-du-Pape 2014

Hirvi Châteauneuf-du-Pape ilmeistyi Alkon hyllyille syksyn aikana ja kyseessä on kausituote. Alko ilmoitti viinin tuottajaksi Marius Michaudin viinitalon, joka puolestaan on osa Grand Shais de France -viinikonsermia. Kyseinen konsermi on ilmeisesti perheyritys, jonka Joseph Helfrich perusti vuonna 1979. Sen valikoimista löytyy viinien lisäksi myös väkeviä alkoholijuomia ja tunnetuin viinibrändi lienee J.P. Chenet.

Hirvi tulee siis Châteauneuf-du-Papen alueelta Etelä-Rhônesta. Alueen lienee yksi Rhônen tunnetuimmista ja etenkin alueen punaviinit ovat tunnettuja ja arvostettuja ympäri maailmaa. Alueen viinien hinnat lähtevät Alkossa liikkeelle hieman yli paristakympistä ylöspäin, mutta hirvi teki poikkeuksen - se kustansi alkuun alle 20 euroa ja lopulta vain 15 euroa. No millainen on sitten näin edullinen Châteauneuf-du-Pape?

Syvän sinipunainen, nuorelle viinille tyypillinen tuore väri on puhdas ja taittuu kevyesti rubiininpunaiseen.

Alkuun hieman sulkeutunut tuoksu on avautuessaan runsas ja tumman sävytteinen. Siinä on tummia hedelmiä, kuten luumuja, kirsikoita, herukoita ja mustikoita sekä hienostuneen paahteisia, mausteisia ja tammisia vivahteita. Löytyypä näiden takaa myös hieman makean karamellisia ja kirsikkahilloisia sävyjä sekä tuoretta viikunaa.

Keskitäyteläinen maku on tuore ja kielellä vilisee mustikoita sekä tuoksusta poiketen punaisia kirsikoita ja luumuja. Myös tammiset, paahteiset ja mausteiset vivahteet ovat läsnä, minkä lisäksi löytyy hienoista Rhônen Syrah-viineille tyypillistä lihaisuutta. Tanniinit ovat tuntuvia ja kärsivät vielä nuoruuden kireydestä. Yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa ne antavat melko uutteiselle ja runsaalle viinille kohtuu tukevan rungon. Pitkään viipyilevä punaisen marjainen, kuivakan yrttinen sekä hennon paahteinen jälkivaikutelma.

Hirvi on hintaisekseen erinomainen, tasapainoinen ja herkullinen GSM-blendi, joka on Châteauneuf-du-Papen viinien joukossa kuitenkin keskivertoa heikompi. Tuoksu on avautuessaan todella miellyttävä ja vivahteikas, mutta maku ei yllä samalle tasolle. Viini on myös aika nuori ja ehkä pari vuotta kellareissa olisi voinut auttaa. Viini sopii mainiosti liharuokien kaveriksi - ei ehkä niiden kevyempien, muttei myöskään niiden kaikista tuhdeimpien pariin.

Hirvi oli heräteostos neljänneksi kinkkuviini ehdokkaaksi ja kuten arvata saattaa, on kyseessä turhan tuhti viini joulupöytään. Hirvi jyrää possun alleen, eikä kinkulla ole mitään saumoja sitä vastaan. Viini ei myöskään toimi muiden ruokien seurassa. Mikäli joulupöydässä on tarkoitus tarjota nautaa, lammasta tai riistaa, voi hirvikin asettua aloilleen pöydässä, mutta perinteisimmät jouluruuat eivät sen kanssa toimi.

Näistä neljästä viinistä oma suosikkini joulupöytään oli Llai Llai Grenache - sen mehevä ja kypsä hedelmäisyys, makeahko mausteisuus sekä kevyehkö hapokkuus ja pehmeät tanniinit eivät taistelleet joulupöydän makuja vastaan. Myös Trapichen Pinot Noir Oak Cask ja Sartorin Marani Appassimento ovat oikein mainioita valintoja. Hirvi kannattaa tässä vaiheessa unohtaa, jos sitä jonkun Alkon myymälän hyllystä vielä sattuu löytymään, sillä nettisivuilta viini kerkesi poistua ennen tämän tekstin julkaisua.

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen, mutta vielä nuori GSM-blendi.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Marius Michaud, AOC Châteauneuf-du-Pape
Alue: Ranska, Rhône, Etelä-Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Tyyli: Punaviini, Châteauneuf-du-Pape
Rypäleet: Grenache, Syrah, Mourvèdre
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,09e Alko 23.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti