keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Punaista, valkoista vai kuohuvaa joulupöytään?

Joulun viinit

Joulupöydän ruokien kirjavat maut asettavat haasteita viinin valinnalle. Varmoja valintoja ovat useimmiten oluet, jotka eivät häiriinny ruokien seurassa yhtä herkästi kuin viinit. Mikäli pöytään haluaa kuitenkin viiniä, on mietittävä minkä kanssa sitä nautitaan. Valkoviinit ja kuohuvat voivat toimia läpi aterian niin kala- kuin liharuokien seurassa, mutta punaviinit voi unohtaa perinteisten jouluisten kalaruokien, kuten sillien, graavi- ja kylmäsavukalojen sekä mädin seurassa.

Valkoviini on punaviiniä monipuolisempi vaihtoehto, etenkin puolikuiva Riesling on loistava valinta. Saksalaiset Carl Loewen Quant Riesling ja Deep Roots Riesling tai vaikka alsacelaiset Domaine Zinck Riesling ja Riesling Lieu-Dit-Muehlfrost ovat hyviä vaihtoehtoja.

Viinin ei tietenkään täydy olla Rieslingistä valmistettu, sillä makuja on monenlaisia eikä makuasioista voi kiistellä. Uusiseelantilainen Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc on ryhdikäs vaihtoehto, joka sopii etenkin kalaruokien seuraan. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Anselmann Weissburgunder, Kracher Pinot BlancSartori Marani Appassimento ja Sileni Cellar Selection Pinot Gris. Myös hieman hintavampi burgundilainen La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes maistuu jouluisten ruokien seurassa.

Kuohuviinien joukosta löytyy lukuisia hyviä vaihtoehtoja, kuten espanjalaiset cavat Codorníu Clasico Seco ja Sumarroca Gran Reserva Cava Brut Nature. Myös italialainen Rotari Rosé Brut ja itävaltalainen Szigeti Pinot Noir Rosé Brut ovat mainioita vaihtoehtoja. Uuden maailman viinien joukosta esimerkiksi australialainen Carrington Vintage Brut ja uusiseelantilainen Lindauer Rosé Brut.

Samppanjan ystävä valitsee kuohuvan luonnollisesti Champagnen alueen tuotteiden joukosta. Taloudellinen ihminen voi valita taloussamppanjan, kuten Louis Massing Brut Reserven, mutta mikäli haluaa panostaa laatuun, on Bruno Paillardin Première Cuvée Brut hienostunut vaihtoehto. Nicolas Feuillatte Millésimé Chardonnay Brut on puolestaan tyylikäs ja kohtuuhintainen Blanc de Blancs-samppanja. Nämä kuohuviinit ja samppanjat sopivat myös uudenvuoden maljajuomiksi.

Punaviineistä joulupöytään sopivia valintoja ovat kevyet ja hedelmäiset, eivät ne tuhdeimmat viinit. Llai Llai Grenachen ja Trapichen Pinot Noir Oak Caskin lisäksi hyviä valintoja ovat esimerkiksi saksalainen Münzberg Spätburgunder tai italialaiset Terre da Vino Ansisa Barbera d'Alba ja Tommasin Valpolicella.

Tuhdimmat viinit kannattaa jättää ruokailun päätteeksi sellaisenaan tai juustojen kanssa nautittavaksi. Tähän tarkoitukseen löytyy niin ikään runsaasti vaihtoehtoja, kuten pehmeät riojalaiset Campo Viejo Reserva ja Marqués de Riscal Reserva. Ribera del Dueron alueelta tuleva Tiempo Briego on myös mainio valinta. Espanjan lisäksi myös Italiasta löytyy tähän tarkoitukseen hienoja juomia, kuten Masi Costasera Amarone, Zenaton Amarone ja Ripassa.

Sinihomejuustojen ja suklaaherkkujen kanssa, mutta myös jälkiruoan korvikkeena tai muuten vain aterian päätteeksi maistuvat makeat väkevöidyt viinit. Hyvän hinta-laatusuhteen tarjoavia viinejä ovat esimerkiksi Late Bottled Vintage portviinit Ferreira LBV ja Graham's LBV sekä ranskalainen Chapoutier Banyuls Rimage.

Tässä olivat viime hetken viinisuositukset joulun viettoon. Nyt hiljenen ja palaan asiaan joulun jälkeen uudenvuoden kuohuvien merkeissä. Eli ei muuta kun hyvää joulua kaikille tasapuolisesti ja muistakaa nauttia kohtuudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti