keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Soavea joulun kalaruoille: Zenato Soave Classico

Zenato Soave Classico 2015

Zenato on minulle hyvin tuttu tuottaja, jonka tuotteiden laatu on tasaista ja varmaa vuodesta toiseen. Kaikki talon viinit eivät ehkä ole Veneton alueen persoonallisimpia, mutta kuuluvat silti hintaluokasta riippumatta keskitasoa parempien joukkoon. Tästä syystä näitä viinejä uskaltaa myös ostaa niin itselleen, kuin lahjaksi.

Olen kirjoittanut aikaisemmin Zenaton Veneto Rosso ja Valpolicella Superiore -viineistä, jotka ovat mainioita esimerkkejä Veneton aluen edullisemmista punaviineistä. Hieman hinnakkaammat Ripassa ja Amarone ovat klassikkoja, jotka kuuluvat Veneton alueen parhaimpien viinien joukkoon, etenkin Alkon valikoimista löytyvien viinien joukosta. Zenaton valkoviineistä olen kirjoittanut aiemmin vain Lugana San Benedetto viinistä ja nyt vuoroon pääsee sitten edullinen valkoinen Soaven alueelta. 

Zenaton Soave Classico on kirkasta, vaalean oljenkeltaista ja aavistuksen vihertävää.

Tuoksu on raikas ja tuore, runsaan hedelmäinen ja siihen se sitten jääkin. Siitä erottuu kypsiä sitruksia ja persikoita sekä hunajamelonia ja hieman kukkaisia vivahteita. Taustalla häivähtää myös hieman petroolia.

Kuiva maku on raikkaan hedelmäinen ja kielellä on sitruksia, persikoita ja hunajamelonia sekä hienoista herukkaisuutta. Esiin nousee myös kukkaisia ja kevyen mausteisia vivahteita. Viini on suutuntumaltaan kevyehkö, mutta hieman kermaisen oloinen. Eloisan sitrusmainen hapokkuus tuo kokonaisuuteen ryhdikkyyttä ja kantaa viipyilevää loppua kohden. Loppu on kirpeähkön hedelmäinen, puna- ja valkoherukkainen sekä hennon mineraalinen.

Soave Classico on tasapainoinen ja laadukas arkiviini. Viinin aromit pyörivät pitkälti hedelmäisten tuoksujen ja makujen ympärillä, mutta yleisvaikutelma on kuitenkin tasapainoinen. Sitrusmainen ja eloisa hapokkuus tekee viinistä varsin ryhdikkään ja raikkaan. Mikäli hakusessa on kevyehkö ja raikas, rapsakan hedelmäinen viini on Zenaton Soave Classico kelpo valinta. Hinta-laatusuhteeltaan viini on hyvä. Se sopii hyvin seurusteluun sekä kevyiden kala- ja äyriäisruokien kaveriksi.

Simppeli sitruunapasta maistuu hyvin Soaven kanssa, sillä viinistä löytyy pastan makumaailman sopivaa raikasta hapokkuutta ja hedelmäisyyttä. Yhdistelmä on oikein maukas, tasapainoinen ja kevyehkö. Viinistä nousee esiin jopa hieman yrttisiä sävyjä.

Koska joulu lähestyy, piti viiniä kokeilla hieman jouluisemmankin ruoan kanssa. Niimpä viini sai parikseen blinin graavilohen, smetanan ja sipulin kera. Viini toimii myös blinin kanssa oikein hyvin. Sipuli on lautasella ainoa häiritsevä osa, sillä se saa viinin tuntumaan aavistuksen pippuriselta. Viinin hapokkuus tuo kokonaisuuteen raikkautta ja yhdistelmä on tasapainoinen.

Kouluarvosana: 8 Laadukas arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Zenato, DOC Soave Classico
Alue: Italia, Veneto, Soave, Soave Classico
Tyyli: Valkoviini, Soave
Rypäleet: Graganega (70%), Trebbiano (30%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 3.11.2016

Samalta tuottajalta:
Lugana San Benedetto 2013
Zenato Pinot Grigio 2015
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2011
Zenato Valpolicella Superiore 2013
Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti