tiistai 27. joulukuuta 2016

Uudenvuoden kuplivat: Vouvray Tête de Cuvée Brut

Vouvray Tête de Cuvée Brut 2013

Loiren laakso sijaitsee Keski-Ranskassa Pariisista lounaaseen ja ulottuu aina Atlantin rannikolta pitkälle itään kohti Bourgognea. Alueen viininviljelmät levittäytyvät Loire-joen molemmille rannoilla yli 1000 kilometrin matkalle. Loiren alueella tuotetaan etenkin valko-, kuohu- ja jälkiruokaviinejä, joista erityisen tunnettuja ovat Sancerren ja Pouilly-Fumén alueiden Sauvignon Blanc -viinit. Lisäksi alueella tuotetaan jonkin verran puna- ja roseeviinejä.

Vouvrayn alue sijaitsee Loiren keskijuoksulla ja tunnetaan puolestaan Chenin Blanc valko- ja kuohuviineistään, mutta lämpiminä vuosina alueella valmistetaan myös makeita jalohomeisia jälkiruokaviinejä. Vouvray levittäytyy noin 3000 hehtaarin alalle, josta noin 2200 hehtaaria on viinitarhoja.

Cave des Producteurs de Vouvray on alueen viininviljelijöiden vuonna 1953 perustama osuuskunta, johon kuuluu nykyään nelisenkymmentä viljelijää. Näillä on yhteensä noin 520 hehtaaria viinitarhoja ympäri Vouvrayn aluetta. Viljelijät toimittavat vähintään puolet sadostaan osuuskunnalle joko valmiina viininä, perusviininä kuohuviinin tuotantoon tai rypälemehuna, josta osuuskunta sitten viiniä valmistaa.

Osuuskunta tunnetaan laadukkaista kuohuviineistään, mutta valikoima ulottuu kuivista valkoviineistä aina makeisiin jälkiruokaviineihin. Osuuskunnan viinien markkinoinnista vastaa Alliance Loire, joka edustaa ja markkinoi yhteensä kahdeksaa osuuuskuntaa. Vouvray Tête de Cuvée Brut on Chenin Blancista samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini, joka kypsyy pulloissa vähintään 15 kuukauden ajan ennen myyntiin laskua.

Puhdas, sitruunankeltainen ja kirkas, hennosti vihertävä väri. Todella pienet ja melko runsaat kuplat ovat pitkäkestoisia ja nousevat tasaista tahtia kohti juoman pintaa.

Raikas ja aromikas tuoksu on runsaan hedelmäinen. Päällimmäisenä löytyy sitrushedelmiä, ananasta ja persikkaa sekä tyylikästä ja hillittyä mausteisuutta. Kypsytyksen tuoma hienostunut paahteisuus tuo mieleen hennon hiivaisuuden, joka muistuttaa ranskanleivästä.

Kuiva maku on samaan aikaan runsas ja herkkä. Kypsän hedelmäinen, hieman trooppinenkin maku tuo mieleen sitrukset ja vihreän omenan, ananaksen ja persikan. Lisäksi kielellä on mausteisia ja kevyen paahteisia vivahteita, briossia ja hienoista mineraalisuutta. Kevyehkö ja virkistävä viini saa suutuntumaansa ryhdikkyyttä eloisan pirteästä hapokkuudesta. Jälkimaku on viipyilevä, sitruksinen ja paahteinen ja lopussa on myös hienoista makeutta.

Vouvray Tête de Cuvée Brut on alle 20 euron kuohuviinien parasta antia Alkossa. Se on uskomattoman tasapainoinen ja hienostunut pakkaus, joka peittoaa saman hintaluokan Cavat ja edulliset samppanjat mennen tullen ja palatessa. Viinin runsas ja tuore hedelmäisuus saa tasapainoa tyylikkään paahteisista vivahteista ja hienoisesta mineraalisuudesta. Loistava valinta seurusteluun ja maljajuomaksi tai aperitiiviksi ja kevyiden alkupalojen seuraan.

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Loistava - viini on hintaluokkansa parhaita kuohuvia.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cave des Producteurs de Vouvray, AOC Vouvray
Alue: Ranska, Loire, Touraine, Vouvray
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,89e Alko 10.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti