torstai 15. joulukuuta 2016

Perinteiset jouluruoat ja Trapiche Pinot Noir Oak Cask

Trapiche Pinot Noir Oak Cask 2015

Nyt kun joulun kalaruokien viiniystävät on käsitelty, on aika siirtyä kinkun ja laatikoiden pariin. Ensimmäinen viini on Trapichen tammikypsytetty Pinot Noir Argentiinan Mendozasta. Trapichen viinitalon tarina yltää vuoteen 1883 asti ja talosta on muodostunut yli 130-vuotisen historiansa aikana pioneeri Argentiinan viinintuotannossa. Talo on näyttänyt esimerkkiä mm. lajikeviinien tuotannossa sekä ruostumattomien terästankkien ja ranskalaisten tammitynnyreiden käytössä.

Se on myös ensimmäinen argentiinalainen viinitalo, joka vei tuotteensa kansainvälisille markkinoille. Trapiche sai ensimmäisen kansainvälisen palkintonsa Pariisissa vuonna 1889, vain kuusi vuotta perustamisensa jälkeen. Talo on listattu mm. halutuimmaksi argentiinalaiseksi viinibrändiksi ja maan parhaaksi viinitaloksi ja se onkin kautta aikojen Argentiinan palkituin viinitalo.

Trapiche omistaa 1255 hehtaaria viinitarhoja Mendozan alueella. Nämä tarhat sijaitsevat noin kilometrin korkeudessa merenpinnasta. Lisäksi talo tekee yhteistyötä yli 300 Mendozan alueen viininviljelijän kanssa. Trapiche pyrkii toimimaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja on sitoutunut noudattamaan orgaanisen viininviljelyn peruspilareita tiloillaan, joten kemiallisia aineita, lannoitteita tai torjunta-aineita ei käytetä.

Pinot Noir Oak Cask on siis tammessa kypsytetty Pinot Noir. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Uco Valleyn ja Luján de Cuyon alueilta Mendozasta. Viiniä on kypsytetty amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä kuuden kuukauden ajan.

Lajikkeelle tyypillinen läpinäkyvän punainen, keskisyvä ja kirkas väri.

Tuoksu on vivahteikas ja esiin nousee punaisen hedelmäisiä, osin meheviäkin aromeja, kuten kirsikkaa ja omenaa sekä metsämarjoa, kuten mansikkaa ja vadelmaa. Siinä on myös kevyen tammisia, paahteisia ja hennon mausteisia vivahteita sekä vaniljaisia ja karamellisia piirteitä, jopa maanläheisiä häivähdyksiä.

Tuore, punaisen hedelmäinen ja kevyen tamminen, keskitäyteläinen maku. Kielellä on makeita kirsikoita, punaista jouluomenaa sekä herukoita ja metsämarjoja, kuten mansikkaa ja vadelmaa sekä hieman maanläheistä aluskasvillisuutta. Kypsytyksen tuomat tammiset ja paahteiset sekä kevyen mausteiset ja vaniljaiset vivahteet ovat läsnä, mutta hienostuneesti osana kokonaisuutta. Eloisa, marjainen hapokkuus ja viinin tyyliin sopivat kevyet tanniinit luovat tasapainoisen ja hyvä rakenteisen vaikutelman. Viipyilevä ja tasapainoinen jälkimaku - karamellia sekä metsämansikoita ja -vadelmia.

Trapiche Pinot Noir Oak Cask on hintaisekseen uskomaton viini - tähän hintaan tapaa harvoin yhtä moniulotteisia ja tasapainoisia Pinot Noireja, viini vakuuttaa laadullaan. Etelä-Amerikasta löytyy harvoin yhtä hienoja edullisia viinejä ja tämä kuuluukin Alkon valikoiman parhaiden alle parinkympin Pinot Noirien joukkoon. Viini voisi toimia vaalean lihan ja rasvaisen kalan kaverina, etenkin joulun lähestyessä myös perinteisien jouluruokien parissa.

Pienestä joulupöydästäni löytyi joulukinkkua sinappikuorrutuksella ja ilman kera ruskean kastikkeen ja herneiden, joulumakkaraa ja marinoitua punasipulia, porkkana- ja perunalaatikkoa sekä rakastettua rosollia, josta kukaan ei oikeasti tykkää. Miten viini sitten maistui näiden klassikoiden seurassa?


Viini toimii hyvin joulukinkun parina, kun mukana on herneitä ja kastiketta, pärjääpä viini myös kun joukkoon lisätään porkkanalaatikkoa. Kuorrutetun kinkun parina viini maistuu myös, jolloin perunalaatikko on porkkanalaatikkoa parempi vaihtoehto. Laatikot tai rosolli, edes kinkku eivät maistu viinin kanssa pelkiltään ja parhaiten toimivatkin yhdistelmät eri makuja. Poikkeuksen edelliseen tekee raakamakkara ja marinoitu punasipuli, jotka toimivat loistavasti viinin kanssa. Jouluisilla mausteilla maustettu makkara saa viinistä täydellisen ja tasapainoisen parin. Viini on oikein mainio valinta joulupöytään.

Kouluarvosana: 8,5 Vivahteikas ja todella moniulotteinen Pinot Noir.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - edullinen ostos. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Trapiche
Alue: Argentiina, Mendoza
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 23.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti