keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Uudenvuoden kuohuvat: Rotari Riserva Brut

Rotari Riserva Brut 2011

Toinen vaihtoehto uudenvuoden kuohuviiniksi tulee Pohjois-Italiasta, Alppien juurilta Trentinon viinialueelta. Rotari kuuluu Italian kansainvälisesti tunnetuimpien kuohuviinibrändien joukkoon. Kaikki talon viinit valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä ja ne kypsyvät pulloissa sakan päällä aina vähintään 24 kuukauden ajan. 

Rotari on suuren Mezzacorona Groupin omistuksessa. Mezzacorona on Trentinon alueella vuonna 1904 perustettu yhtiö, jonka omistajia ovat sille rypäleensä toimittavat paikalliset pienviljelijät. Vähän kuin osuuskunta siis. Mezzacorona on yksi maailman merkittävimmistä Pinot Grigio-lajikkeen tuottajista ja sen käytössä on 2400 hehtaaria viinitarhoja. 

Rotari Riserva Brut valmistetaan valmistetaan Adige-joen laaksosta käsin poimituista rypäleistä. Riserva versio eroaa pelkästään Chardonnaysta valmistetusta Rotari Brut-viinistä, sillä sen valmistuksessa käytetään myös 10 prosenttia Pinot Noiria. Myös kypsytys erottaa nämä kaksi viiniä, sillä Brut viinin 24 kuukauden kypsytyksen sijaan Riservaa kypsytetään 36 kuukauden ajan ennen dosage-lisäystä ja uudelleenkorkitusta. Uudelleenkorkituksen jälkeen viini saa levätä muutaman kuukauden ajan.

Tuore, vihertävän vaaleankeltainen ja puhdas väri. Pienet kuplat ovat kauniita, runsaita ja todella pitkäkestoisia poreillessaan juoman pinnalle.

Hienostunut tuoksu on melko runsas ja vivahteikas. Esiin nousee kypsän hedelmäistä aromikkuutta - omenaa, päärynää, aprikoosia ja sitruksia. Kypsytyksen tuoma paahteisuus on tyylikästä ja selkeästi esillä, tuoden mieleen mm. vehnäleivän. Erottuupa tuoksusta myös hienoista mausteisuutta ja hentoa maaperäistä mineraalisuutta.

Kuiva maku ei yllä aivan samalle tasolle, vaikka seuraileekin melko tarkasti tuoksun aromeja. Kielellä on kypsiä hedelmiä, kuten sitruksia, omenaa ja päärynää sekä hienoista mineraalisuutta. Tuoksun tapaan leipäisiä vivahteita mieleen tuova paahteisuus on kielellä hieman liiankin hallitsevaa, etenkin keskimaun kohdilla. Eloisan sitrusmainen hapokkuus tuo kielelle niin raikkautta kuin ryhtiäkin. Kuplat ovat pehmeitä. Jälkimaku on melko viipyilevä, kevyen paahteinen ja hennon yrttinen. Hento mineraalisuus tuo tasapainoa ja raikkautta myös lopusta löytyvän kypsän hedelmäisyyden keskelle.

Maahantuojan mukaan Rotari Riserva Brut on hyvä vaihtoehto samppanjalle ja sitähän se etäisesti muistuttaakin ulkonäön ja jopa vielä tuoksunkin perusteella. Jo ensimmäinen kulaus paljastaa, ettei kyseessä ole samppanja vaan tavallinen kuohuviini, joskin laadukas sellainen. Tuoksu on miellyttävän vivahteikas ja siinä on jopa hieman tyylikkyyttä, mutta maku ei ole yhtä hienostunut. Kielellä viinin runsas paahteisuus nimittäin sotkee tasapainoa. Kuitenkin varsin ryhdikäs ja miellyttävä maljajuoma. Se sopii hyvin aperitiiviksi ja maljajuomaksi, mutta myös pikkupurtavien seuraan.


Viini sopii hyvin myös brunssille. Pöytään katettiin graavilohta, munakokkelia, prinssinakkeja, lihapullia ja perunasalaattia sekä brie-juustoa, patonkia ja kroisantteja. Viini toimii hienosti lähes kaiken kaverina. Etenkin munakokkeli ja lohi sekä nakit, pullat ja perunasalaatti toimivat loistavasti. Se maistuu myös kroisanttien ja brien kanssa. Varsin yleispätevä kuohuviini brunssille, sillä se ei tunnu pelkäävän runsaita makujen kirjoja.

Kouluarvosana: 8,5 Ryhdikäs ja aromaattinen, miellyttävän vivahteikas kuohuva.
Hinta-laatusuhde: 11,32e - Hyvä - viini on hintansa arvoinen.
Hinta-laatusuhde: 13,90e - Melko hyvä - viini on juuri ja juuri hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Mezzacorona Group, Rotari, DOC Trento
Alue: Italia, Trentino-Alto Adige, Trentino, Trento
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Chardonnay (90%), Pinot Noir (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 109 SEK (n. 11,32e) Systembolaget 3.12.2016 (Alko 13,90e) 

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti