maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulun viinit: Llai Llai Grenache

Llai Llai Grenache 2012

Viña Dos Andes on vuonna 1997 perustettu viiniliike, joka kuuluu Bethwines-yhtymään. Viiniliikkeellä on noin 600 hehtaaria viinitarhoja Bío Bíon ja Maipon laaksoissa. Niin viininviljelyssä kuin tuotannossa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa.

Llai Llai viinien kohdalla suurin osa hiilijalanjäljestä syntyy pakkausesta ja rahdista. Llai Llai Grenachelle on myönnetty Carbon Neutral Product -sertifikaatti tunnustuksena hiilidioksidineutraalista viljelystä ja valmistuksesta. Viini valmistetaan Grenache-lajikkeesta ja siihen käytetyt rypäleet kerättiin käsin 12 hehtaarin alueelta Maipon laaksossa, noin 40 kilometrin päässä Tyynenmeren rannikolta. 40 prosenttia viinistä kypsyi kahdeksan kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Melko syvän punainen väri välkehtii rubiinin sävyin ja vaalenee lasin reunoja kohti hieman kehittyneempiin oranssinpunaisiin sävyihin.

Todella runsas ja mehevän mehukas tuoksu on täynnä kypsiä tummia hedelmiä ja metsämarjoja. Esiin nousee kirsikoita, vadelmia, karhunvatukoita ja mustikoita, jopa metsän varpuja. Makean marjaisuuden takaa löytyy myös hienostuneen tammisia, paahteisia ja makean mausteisia vivahteita sekä hentoa nahkaisuutta. Erittäin houkutteleva tuoksu.

Keskitäyteläinen ja pehmeä maku on mehevän marjainen ja hedelmäinen, hieman hilloinenkin. Kielellä on kypsiä kirsikoita, karpaloita ja mustikoita sekä karhunvatukoita ja vadelmia. Siinä on myös hieman tammea ja makeaa mausteisuutta sekä kevyen nahkaisia häivähdyksiä. Kypsät, hyvin pehmeät tanniinit sekä lievä hapokkuus tuovat kokonaisuuteen kohtuullisen rungon. Jälkivaikutelma on viipyilevä, tasapainoinen ja kypsän hedelmäinen.

Llai Llai Grenache on todella mehevä ja hilloinen, lempeä ja pehmeä viini. Kuulostaa siis melko tyypilliseltä chileläiseltä kympin punkulta, mutta jokin tässä viinissä kiehtoo. Se on uskomattoman tasapainoinen huolimatta mehevästä ja kypsästä hedelmäisyydestään. Viinin hapokkuus on melko vähäistä ja tanniinitkaan eivät juurikaan ryhtiä viinille tarjoa, mutta jotenkin tämä vain uppoaa. Mikäli pitää hieman makeista punaviineistä on tämä hyvä seurusteluviini, mutta vähäisten tanniinien puolesta se voisi toimia myös kypsien liharuokien seurassa.


Ja koska edelleen hakusessa ovat joulun kinkkuviinit, sai Llai Llai Grenache seurakseen samat eväät, kuin Trapichen Pinot Noir ja Sartorin Marani Appassimento. Eli joulukinkkua kahdella tapaa, jouluisesti maustettua raakamakkaraa, laatikoita ja rosollia. Erityisen hyvin viini maistui kinkun kanssa, sillä sen mehevä hedelmäisyys sopi kuivahkon kinkun seuraan. Sen makea mausteisuus sopii yhteen myös makkaran ja marinoidun punasipulin kanssa. Viini ei toimi porkkanalaatikon kanssa, mutta ylättäen pelkän perunalaatikon kanssa yhdistelmä on maistuva. Llai Llai Grenache on siis varsin pätevä vaihtoehto joulupöydän viiniksi.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapanoinen, lempeän makeahko viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Dos Andes
Alue: Chile, Valle del Maipo
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Grenache (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,90e Alko 23.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti