torstai 29. lokakuuta 2015

Luomuviiniä Etelä-Ranskasta

Château Pech-Latt 2012


Corbièresissä, Languedoc-Roussillonin alueella Etelä-Ranskassa sijaitseva Pech-Lattin viinitila on aina ollut alueensa edelläkävijä laadukkaiden viinien valmistuksessa. Ennen kuin Corbièresin  alue sai oman AOC-luokituksen 1960-luvulla ja alueen muut tuottajat keskittyivät vielä bulkkiviinien valmistukseen, Pech-Latt panosti jo laatuun. Tilan omistaa bourgognelainen Louis Max viinitalo ja Pech-Lattin johdossa on häärinyt vuodesta 1996 viinintekijä Philippe Mathias. 

Tila levittäytyy 340 hehtaarin alueelle ja sillä asuu ja työskentelee useita perheitä. Kaikki Pech-Lattin viinitarhat ovat olleet luonnonmukaisesti viljeltyjä vuodesta 1991 ja tila kuuluukin Corbièresin alueen tunnetuimpien luomutuottajien joukkoon. Nykyään tilalla on yli 135 hehtaaria viinitarhoja. 

Corbièresin alueen ilmasto on kasvukaudella kuumaa, kuivaa ja aurinkoista sekä vähä sateista. Maaperä on karua, kalkkipitoista kivimaata ja syvempää löytyy paksu savikerros. Pech-Lattin tarhoilla kasvaa sitkeitä lajikkeita, kuten punaiset Carignan, Grenache Noir, Syrah ja Mourvèdre sekä valkoisia Marsanne, Muscat ja Verdentino lajikkeita. 

Tämä viini on Carignan, Grenache, Syrah ja Mourvèdre lajikkeiden sekoitus. Rypäleet kerättiin tarhoilta käsin ja viini valmistettiin talon viinintekijän, Philippen perinteisellä menetelmällä. Käyminen tapahtui sementtitankeissa ja viiniä kypsytettiin vähintään kahdeksan kuukautta.

Väriltään viini on syvän punaista ja läpinäkyvää taittuen reunoista kevyesti tiilen sävyihin. 

Tumman sävytteinen ja kypsän hedelmäinen tuoksu, jossa on viikunaa ja kypsiä karpaloita sekä paahteisia ja mausteisia piirteitä. Taustalla on myös nahkaisuutta ja tammea. 

Voimakas maku seurailee tuoksun kypsän hedelmäisiä ja tummansävytteisiä aromeja. Siinä on tuoksun tapaan viikunaa, kypsää karpaloa sekä kirsikoita. Myös tuoksun tammiset, nahkaiset ja mausteiset piirteet sekä erityisesti paahteisuus ovat läsnä kitalaella. Viinin maussa taustalla on myös hentoa savuisuutta ja jotain niinkin tummaa, kuin mustetta. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja keskitanniininen. Pehmeät tanniinit tuovat viinille potkua aina viipyilevään, kevyen pippuriseen ja kypsän hedelmäiseen jälkimakuun asti. 

Tuhti ja voimakas kokonaisuus tuo etäisesti mieleen Bordeauxin saman hintaluokan viinit, mutta on helpommin lähestyttävä. Laadukkaan ja tasapainoisen oloinen viini oli osto hetkellä kohtuu hintainen, mutta tämän hetkisellä hinnalla jäisi hyllyyn. Grillatun, roseeksi jätetyn punaisen lihan kaveriksi hyvin toimiva viini. 

Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa

Tuottaja ja luokitus: Château Pech-Latt, AOC Corbières
Alue: Ranska, Languedoc-Roussillon, Corbières
Rypäleet: Carignan (Mazuelo) (30%), Grenache (30%), Syrah (15%), Mourvèdre (15%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,98e Alko 21.1.2015 (tällä hetkellä 13,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti