perjantai 2. lokakuuta 2015

Tarina keltaisesta leskestä

Veuve Clicquot Brut NV


Philippe Clicquot perusti Veuve Clicquotin samppanjatalon Reimsiin vuonna 1772. Myöhemmin hänen poikansa Francois siirtyi talon johtoon ja avioitui Nicole-Barbe Ponsardin kanssa vuonna 1798. Madame Clicquot jäi leskeksi 27-vuotiaana vuonna 1805 miehensä äkillisen poismenon jälkeen ja ottikin perheyrityksen rohkeasti hallintaansa. Hänen onnistuikin kehittää yrityksestä vakaavarainen ja menestyvä. 

Madame Clicquotin johdolla talo valmisti ensimmäisen vuosikertasamppanjan Champagnen historiassa vuonna 1810 ja hän keksi myös valmistaa roseesamppanjaa sekoittamalla. Clicquot teki samppanjasta Euroopan ylhäisön ja varakkaan porvariston suosikki juoman ja talon samppanja pääsi myös hovien suosioon. 

Madame Clicquot loi talon ikonisen etiketin vuonna 1836 ja talon lempinimi "keltainen leski" juontaakin juurensa talon keltaiseen etikettiin ja leskirouvaan, Madame Clicquotiin. Vuosien varrella tämä leskirouva kohtasi monia myrskyjä ja tilanteita vain yksi ajatus mielessään; vain yksi laatu, paras.

Veuve Clicquot on jatkanut laadukkaiden viinien valmistusta innovatiivisesti jo yli 200 vuotta. Nykyaikaisen osaamisen avulla talo luo jatkuvasti uusia Cuvéita ja on kokeilevainen sen suhteen, miten samppanjaa tulisi tarjoilla. Talolla on 393 hehtaaria viinitarhoja, muun muassa 12 eri Grand Cru -alueella ja 18 eri Premier Cru -alueella. Vuodesta 1987 Clicquot on kuulunut ylellisyystuotteita valmistavaan Louis Vuitton Moët Hennessy yritykseen. 

Champagnen alueen lakien mukaan rypäleet on korjattava käsin ja Clicquotin tarhoila onkin joka syksy yli 1200 poimijaa. Kaikkien tarhojen rypäleet ja eri lajikkeet puristetaan ja käytetään erikseen. Ensimmäisen käymisen jälkeen viinit käyvät läpi malolaktisen käymisen. Uusiin viineihin sekoitetaan talon reserve -viinejä, minkä jälkeen ne suodatetaan ja pullotetaan. Pulloihin lisätään pääasiassa hiivasta ja sokerista koostuvaa liqueur de tirage -seosta, minkä jälkeen pullot suljetaan kruunukorkeilla. 

Viini saa kypsyä pulloissa kolmesta ja puolesta vuodesta seitsemään vuoteen. Tänä aikana pulloja tannsitetaan, eli käännellään sitä varten suunnitellussa telineessä, kunnes pullot ovat pystyasennossa pohja ylöspäin ja hiivasakka on valunut pullon kaulaan. Tämän jälkeen viini saa kypsyä hiivasakan päällä, kunnes se poistetaan. Sakanpoiston yhteydessä pullot tyhjenevät hieman, joten niihin lisätään samaa viiniä ja sokerista ligueur d'espédition -liuosta, mikä tasaa samppanjan hapokkuutta ja peittää makuvirheitä. Lopuksi pullo saa lopullisen korkkinsa. 

Veuve Clicquot Brut valmistetaan Pinot Noir-, Pinot Meunier- ja Chardonnay -rypäleistä, jotka kerätään 50-60 eri Cru -luokitellulta tarhalta. Pinot Noir tuo viiniin talon viineille tyypillistä rakennetta ja Pinot Meunier pyöristää makua. Chardonnay taas tuo viinille tyylikästä hienostuneisuutta ja tasapainoa. Talon tyylin varmistamiseksi viiniin käytetään 25-40 prosenttia reserve -viinejä.

Viini on väriltään kaunis kullankeltainen ja tarjoaa runsaat, pitkäkestoiset ja pienet kuplat. 

Tuoksu on hienostunut, kypsän hedelmäinen ja sitruksinen. Siinä tuntuu selvästi paahteisuutta sekä hentoa mineraalisuutta. Runsas. 

Maku on tuoksuntapaan hienostunut ja runsas. Siinä on sitruksia, omenaa ja häivähdys päärynää. Siinä on hiivan tuomaa ranskanleipää ja paahteisuutta sekä miellyttävää mineraalisuutta. Taustalla on myös vaniljaisia häivähdyksiä. Suutuntuma on kuiva ja melko täyteläinen. Runsas, mutta kuitenkin pehmeä hapokkuus viimeistelee nautinnon. Pitkässä jälkimaussa on paahteisuutta ja raikkaita sitruksia. 

Veuve Clicquot Brut on runsas ja moniulotteinen, laadultaan varma samppanja. Mutta jotain siitä jäi puuttumaan. Se onko viini hintansa arvoinen onkin taas toinen juttu, sillä Alkon 50 euron hinta tuntuu turhan korkealta. Vähän aikaa sitten maistelin Bruno Paillard Première Cuvée Brut -samppanjaa, joka on saman hintainen Alkossa ja siinä on myös jotain pienemmän tuottajan persoonallisuutta tähän huomattavasti suuremman talon vakosamppanjaan nähden. Jos törmäät tähän jossain noin 30 euron hintalapun kanssa, osta ihmeessä. Alkosta valitsisin ennimmin pullon Paillardia.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Veuve Clicquot Ponsardin, AC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Rypäleet: Pinot Noir (50-55%), Pinot Meunier (15-20%) ja Chardonnay (28-33%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 49,90e Alko 14.1.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti