torstai 1. lokakuuta 2015

Barossan Shiraz

Jacob's Creek Reserve Barossa Shiraz 2011


Jacob's Creekin viinit ovat kansainvälisesti tunnettuja, mutta Alkossa tuottajan viinit ovat pääosin Classic -sarjan helppoja ja arkisia perusviinejä, jotka eivät tarjoile mitään yllätyksellistä. Tilausvalikoiman puolella on kuitenkin yksi hieman mielenkiintoisempi viini, eli Jacob's Creek Reserve Shiraz, joka kustantaa nelisen euroa Classic-sarjan viinejä enemmän. 

Viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat Barossan laakson parhailla tarhoilla. Vain parhaat ja täysin kypsät rypäleet valittiin mukaan viiniin. Viinin valmistus alkoi rypäleiden puristamisella, minkä ohessa rangat poistettiin. Tämän jälkeen rypälemehu ja kuorimassa kävivät viiniksi neutraaleilla hiivoilla. Käyminen tapahtui 18-28 asteen lämpötiloissa yli 15 päivän ajan. Tänä aikana kuorista uuttui viiniin hyvä väri, aromeja ja tanniineja. Viiniä kypsytettiin uusissa ja käytetyissä amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä yli 22 kuukautta. Kypsytyksen jälkeen lopulliseen sekoitukseen pääsivät vain poikkeuksellisen hyvät viinit.

Viini on väriltään syvän rubiininpunaista ja tummaa.

Tuoksu on runsaan mausteinen ja siinä on myös kupsän marjaisia, luumuisia ja pippurisia aromeita. Tammen tuomat mokkaiset ja vaniljaiset vivahteet ovat myös selkeästi läsnä. Lisäksi tuoksussa on suklaata.

Maku on runsas ja lämmin. Siinä on tuoksun tapaan runsaasti mausteisuutta, minkä lisäksi kypsiä marjoja, kuten boysenmarjaa. Tastalla on myös minttua ja yrttejä sekä tuoksun tapaan tammen tuomia suklaisia, vaniljaisia ja mokkaisia piirteitä. Suutuntuma on täyteläinen ja pehmeiksi kehittyneet tanniinit tuovat viinille luonnetta. Hyvä hapokkuus johtaa viinin pitkään ja mehevän mausteiseen jälkivaikutelmaan.

Viini on tasapainoinen syysiltojen lämmittäjä. Se ei ole paras hintaluokassaan, mutta kulkee hyvin kultaista keskitietä. Niin ja lisäksi, se on kiinnostavin Jacob's Creek -viini Alkon valikoimissa, eli sitä kannattaa kokeilla sellaisenaan tai vaikka syksyn riistaruokien kanssa. Samasta hintaluokasta löytyy parempia ja persoonallisempiakin viinejä, mutta tämä on melko varma valinta kaikkien tuntemalta tuottajalta. 

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Jacob's Creek Wines
Alue: Australia, Kaakkois-Australia, Barossa Balley
Rypäleet: Shiraz (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,29e Alkon tilausvalikoima 8.1.2015 (14,30e Lokakuu 2015) 

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti