maanantai 19. lokakuuta 2015

Viiniä Toscanan auringon alta

Villa Antinori Rosso 2011


Antinorin suku on valmistanut viiniä 1300-luvun loppupuolelta asti, eli  yli 600 vuoden ajan ja 26 sukupolven voimin. Suvulla on siis harvinaisen pitkä historia viinien parissa. Tästä varmaan osittain johtuukin Antinorin asema yhtenä Italian tunnetuimpana ja arvostetuimpana viinitalona. 

Nykyään taloa johtaa Markiisi Piero Antinori kolmen tyttärensä avustuksella. Suuri intohimo viineihin, viljelyyn ja maaperään sekä perinteiden kunnioittamiseen ovat vieneet Antinorin viinintuotannon myös Toscanan ulkopuolelle. Nykyään Antinorilla on viinitiloja Apuliassa, Lombardiassa, Piemontessa ja Umbriassa sekä Italian ulkopuolella Yhdysvalloissa, Chilessä, Maltalla, Unkarissa ja Romaniassa. 

Tuottaja valmistaa kaikki viininsä alkuperästä ja hintaluokasta riippumatta yhtäläisellä huolella, osaamisella ja rakkaudella. Antinori on keränny mainetta muun muassa supertoscanalaisilla viineillään. 

Villa Rossoa valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1928 Piero Antinorin isän toimesta. Tuohon aikaan haluttiin kehittää varastoimista ja ikääntymistä kestävä Chianti Classico viini. Tämä olikin ensimmäinen varastoitavaksi tarkoitettu Chianti. Vuonna 2001 Pierro Antinori halusi käyttää viinin laatua parantavia kansainvälisiä lajikkeita, joita Chiantin lainsäädäntö ei sallinut, joten hän muutti viinin Chiantista IGT Toscanaksi. 

Viiniin tarkoin valitut rypäleet tulevat Antinorin omilta tarhoilta. Rypäleet puristettiin kevyesti, minkä jälkeen mehut siirrettiin kuorimassan kanssa ruostumattomiin terästankkeihin. Käyminen alkoi puristamisesta seuraavana päivänä ja kesti viidestä seitsemään päivään, maseraatio hieman pidempään. Ennen kypsytystä viinit kävivät läpi vielä malolaktisen käymisen. Tämän jälkeen viini siirrettiin kypsymääm ranskalaisiin, unkarilaisiin ja amerikkalaisiin tammitynnyreihin 12 kuukaudeksi. Tämän jälkeen viiniä kypsytettiin vielä kahdeksan kuukautta pullossa ennen myyntiin laskua. 

Viini on väriltään syvän rubiininpunainen.

Kehittynyt tuoksu on kypsän hedelmäinen ja runsas. Siinä on hapankirsikoita ja luumua sekä hienostunutta nahkaisuutta ja tammen tuomaa mausteisuutta. 

Maku seurailee kehittynyttä tuoksua. Siinä on kypsiä hedelmiä, kuten luumua ja kirsikoita. Myös tammikypsytys on selkeästi havaittavissa paahteisena ja mausteisena, mukavan nahkaisena. Taustalla on myös hieman savua ja kevyttä yrttisyyttä. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja tanniinit kehittyneet samettisiksi ja yhdessä hedelmähappojen kanssa antavat viinille hyvän selkärangan. Tanniinit ryhdittävät viinin hienostuneeseen ja pitkään jälkimakuun, jossa on tammisia ja kypsän hedelmäisiä vivahteita. 

Viini on kokonaisuutena elegantti ja hienostunut taidonnäyte edullisemmista toscanalaisista viineistä. Harmoninen kokonaisuus, jossa hedelmäisyys ja tammikypsytyksen aromit ovat mukavassa tasapainossa. Viini on hintansa arvoinen ja alkon puolikkaiden pullojen parasta antia. 

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Antinori, IGT Toscana
Alue: Italia, Toscana
Rypäleet: Sangiovese (55%), Cabernet Sauvignon (25%), Merlot (15%) ja Syrah (5%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 10,98e Alko 18.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti