tiistai 3. marraskuuta 2015

Lämmittävä tuttavuus Valdepeñasista

Pata Negra Gran Reserva 2006

Tällä kertaa vuorossa on espanjalainen Pata Negra Gran Reserva Valdepeñasin viinialueelta. Viinin tuottaja Bodegas Los Llanos kuului Grupo de Bodegas Vinartis -viiniliikkeeseen, kunnes valtava espanjalainen perheyhtiö, J. García Carrión osti viiniliikkeen vuonna 2008. Vinartis oli tuolloin Espanjan neljänneksi suurin viinintuottaja. 

JGC on Espanjan suurin ja maailman kuudenneksi suurin viinitalo sekä Espanjan suurin ja Euroopan viidenneksi suurin mehuvalmistaja. Yritys on siis Espanjan markkinoiden johtava viinintuottaja ja mehuvalmistaja ja sen tunnetuin tuotemerkki on Don Simon, joka kattaa niin viinit ja sangriat kuin mehutkin. 

Carriónin perhe on omistanut viinitarhan ja valmistanut viiniä Jumillassa vuodesta 1890, joilloin myös yritys perustettiin. Intohimo viineihin ja viininviljelyyn ovat siirtyneet perheessä sukupolvelta toiselle. Yrityksen tavoitteena on aina ollut viinitalon perustaminen jokaiselle Espanjan merkittävälle viinialueelle ja nykyisin tuotantoa onkin 11 eri laatuviinialueella. Nykyään yritystä johtaa kolmannen sukupolven edustaja, Don José García Carrión, joka aloitti perheyrityksessä 19-vuotiaana vuonna 1968.

Bodegas Los Llanosin viinitilalla käytetään modernia teknologiaa yhdistettynä vanhoihin perinteisiin. Tähän Gran Reservaan käytetyt rypäleet kasvoivat 60-80-vuotiaissa köynnöksissä. Valikoidut rypäleet kävivät kontrolloiussa 25-30 asteen lämpötilassa ja maseraatio kuorimassan kanssa kesti 20 päivän ajan. Viini kävi läpi myös malolaktisen käymisen, minkä jälkeen viiniä kypsytettiin vähintään 18 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini sai kypsyä pullossa vähintään kolme vuotta, kuitenkin yhteensä vähintään viisi vuotta tynnyreissä ja pulloissa.

Kehittynyt ja läpinäkyvä, kirkkaan punainen väri taittuu reunoista kevyesti tiilen sävyihin.

Voimakas tuoksu on kehittynyt ja pitkälti tammen sävyttämä. Siinä on tammikypsytyksen tuomia mausteisia, paahteisia ja vaniljaisia vivahteita sekä aavistus nahkaa. Taustalla on hieman tupakkaa ja kuivattuja hedelmiä, kuten luumua ja taatelia. Alkoholin terävyys tuntuu myös taustalla hieman.

Maku on niin ikään kehittynyt ja seurailee tuoksun tammen sävytteisiä aromeja. Se toistaa tuoksun tammiset, mausteiset, paahteiset ja vaniljaiset aromit sekä nahkaiset ja kuivatun hedelmäiset vivahteet, minkä lisäksi siinä myös lakritsia ja kahvia. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja samettisiksi kehittyneet tanniinit tuovat viinille hienon rungon, joka saa tukea hyvin säilyneeltä hedelmäiseltä hapokkuudelta. Viini jättää melko pitkän ja lämmittävän jälkivaikutelman, jossa pehmeän tammisuuden seasta voi löytää myös kahvia, tupakkaa ja kuivattuja luumuja.

Viini on kehittynyt hyvin ja säilyttäny rypäleelle tyypillisiä aromeja sekä hapokkuuden. Kokonaisuus on hieman yksinkertainen esitys, mutta silti kokeilemisen arvoinen. Tammisuus on Gran Reserva viineille tyypillisesti läsnä ja vie pääroolin, muttei mielestäni dominoi viiniä liiaksi. Viini toimisi hyvin grillatun possun kanverina, miksei myös sellaisenaan viileänä syysiltana kynttilän valossa. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, eli kokeilemisen arvoinen viini.

Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Los Llanos, DO Valdepeñas
Alue: Espanja, Valdepeñas
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 12.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti