tiistai 27. lokakuuta 2015

Appassimento Solo Passione Rosso

Antiche Terre Solo Passione Rosso 2012


Antiche Terre Venete on ollut 900-luvulta asti Sancassanin suvun omistuksessa, mutta kaupallinen viininviljely aloitettiin vasta vuonna 2009. Luciano Sancassini päätti tuolloin toteuttaa unelmansa omasta viinitalosta parin ystävänsä, viinintekijä Vittorion ja tämän pojan Ricardon kanssa. Kyseessä on siis varsin nuori viinitalo. 

Antiche Terren viinitalo sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Veronan kaupungista. Talo tuottaa alueelle tyypillisiä viinejä paikallisista rypäleistä modernilla otteella 35 hehtaarin tilallaan. Viinitarhoja talolla on tällä hetkellä 25 hehtaaria, joista osa on omia ja osa vuokrattuja. Tämän lisäksi rypäleitä ostetaan myös paikallisilta viljelijöiltä.

Alkosta tarttui mukaan tuottajan Appassimento viini, Solo Passione Rosso. Appassimento -viineillä on hieman yhteistä Amaronen ja Ripasson kanssa, sillä kaikkiin kolmeen käytetään kuivattuja rypäleitä. Amaronet valmistetaan vain kuivatuista rypäleistä ja Ripasson valmistuksessa perus Valpolicella viini  käy toiseen kertaan Amaronen valmistuksesta jääneen kuorimäskin kanssa ja viini saa näin Amaronelle tyypillisiä piirteitä. Appassimentot käyvät yleensä vain pienessä määrässä Amaronen kuorimäskiä ja koostuvat lähinnä tavallisesta Valpolicella viinistä.

Amarone ja Ripasso ovat DOC-laatuluokiteltuja, joten niiden valmistuksessa noudatetaan sääntöjä. Tuottaja saa valmistaa esimerkiksi Ripassoa vain kaksinkertaisen määrän Amaroneen nähden, eli jos tuottaja valmistaa Amaronea 100 pulloa, saa Ripassoa valmistaa 200 pulloa. Tästä huolimatta monet tuottajat panostavat laatuun ja valmistavat Ripassoa sallittua pienempiä määriä. Appassimentot eivät ole DOC-luokiteltuja, joten niiden valmistus on vapaampaa ja nimen käyttöä ei juurikaan valvota. Appassimento nimitys esiintyykin monen pullon kyljessä eikä kerro mitään viinin laadusta.

Solo Passione Rosso on IGT Veronese -luokiteltu, mikä mahdollistaa kansainvälisten rypäleiden käytön sekoituksessa sekä rypäleiden viljelyn myös Valpolicellan alueen ulkopuolella, toisin kuin DOC-luokitus. Viinin käytettiin Corvina, Rondinella ja Cabernet Sauvignon rypäleitä. Ensimmäisen käymisen jälkeen viiniin lisättiin edellä mainittuja rypäleitä kuivattuna (joiden painosta oli haihtunut 25-40 prosenttia) ja viini kävi toisen kerran. Menetelmällä viini sai hieman korkeamman alkoholipitoisuuden ja makeita aromeja, minkä lisäksi tuloksena oli täyteläisempi, syvempi ja mausteisempi viini. Viiniä kypsytettiin kuusi kuukautta tammitynnyreissä. 

Kehittynyt ja syvä, punainen väri on kevyen läpikuultava ja taittuu reunoista kevyesti purppuran sävyihin. 

Mehevän marjainen ja makean mausteinen tuoksu, jossa on kypsiä kirsikoita ja luumuja, vadelmahilloa sekä hieman metsämarjoja. Taustalla on aavistus nahkaa ja karvasmantelia sekä hieman kuivattuja hedelmiä. 

Maku seurailee tuoksun makean mausteisia, mehevän hilloisia ja kypsän marjaisia aromeita. Siinä on kypsiä karhunvatukoita, kirsikoita ja hieman mustaherukoita ja vadelmahilloa. Taustalla vilahtaa myös kuivattuja viikunoita ja taateleita sekä hieman nahkaa. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja pehmeät tanniinit kuivattavat mukavasti suuta ja antavat viinille runkoa. Tasapainoinen, kirpeän punamarjainen hapokkuus tuo viniin raikkautta. Viini jättää pitkän, mehevän marjaisen, kypsän karpaloisen ja kevyen karvasmantelisen jälkivaikutelman.

Viini on hyvä osoitus siitä, että Amaronen ja Ripasson siivellä ratsastavien Appassimento nimellä myytävien viinien joukosta löytyy myös hienoja esityksiä. Viini on todella mehevä, täyteläinen ja tasapainoinen. Siinä on runsaasti aromia ja makuja, jotka viipyilevät suussa pitkään. Hinnaltaan viini on edullinen, joten kannattaa kokeilla näin pimenevinä syysiltoina vaikkapas ihan sellaisenaan.


Viinin kanssa nautin herkkusienipastaa, jonka valmistuksessa käytin hieman samaa viiniä. Täyteläinen ja runsas viini hallitsi yhdistelmää hieman, muttei häiritsevästi kastikkeessa mukana olleen viinin ansiosta. Viinin tasapainoinen hapokkuus sai ruoan tuntumaan kevyemmältä ja viini myös tuntui hieman kuivemmalta. Yhdistelmä oli varsin toimiva ja miellyttävä.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Antiche Terre Venete, IGT Veronese
Alue: Italia, Veneto
Rypäleet: Corvina, Rondinella, Cabernet Sauvignon
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 29.9.2015

Samalta tuottajalta:
Antiche Terre Valpolicella Ripasso 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti