perjantai 23. lokakuuta 2015

Saksaa puhuvat punaviinit

Münzberg Spätburgunder Trocken


Tällä kertaa vuoron sai kaapin perältä löytyny Spätburgunger, eli saksalainen Pinot Noir. Viinintuottajan, Weingut Münzbergin nettisivut ovat hieman epäselvät ja Saksan kieli ei minulta taivu, joten tällä kertaa täytyy tyytyä siihen, mitä maahantuoja viinistä ja tuottajasta kertoo. Maahantuoja sattuu olemaan Alko, joten infoa ei paljoa heru.

Alko kertoo kuitenkin sen verran, että Weingut Münzberg on perheomisteinen viinintuottaja Pfalzin alueelta Saksasta. Tila on ollut saman suvun omistuksessa 1800-luvun lopulta asti, jolloin Jacob Kessler sen hankki.

Viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat 17 hehtaarin tarhoilla Godramsteinin kylässä Pfalzin Landaussa. Rypäleet kerättiin käsin ja niistä valikoitiin parhaat mukaan viiniin. Maseraatio ja käyminen tapahtuivat terästankeissa, minkä jälkeen viiniä kypsytettiin 16 kuukautta tammitynnyreissä ja kolme kuukautta pulloissa ennen myyntiin laskua.

Viini on väriltään kirkas, läpinäkyvän punainen ja taittuu lasin reunoja kohti voimakkaasti tiilen sävyihin.

Tuoksussa on runsaasti rypäleelle tyypillisiä punaista marjaisuutta, kuten kirsikkaa, puolukkaa ja hieman metsämansikoita. Lisäksi siinä on yrttisiä vivahteita ja kypsytyksen tuomia tammisia ja mausteisia aromeja.

Maku jatkuu niin ikään punaisen marjaisilla aromeilla tuoksua seuraillen, minkä lisäksi siinä on hieman vadelmia ja kukkia, kuten orvokkeja. Myös tuoksun tammiset ja mausteiset vivahteet ovat selkeästi läsnä kitalaella. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja pehmeät tanniinit yhdessä marjaisan hapokkuuden kanssa antavat kokonaisuudella hyvän rungon. Viipyilevä, pehmeän tamminen ja yrttinen, kirpeän puolukkainen ja kevyen kukkainen jälkivaikutelma.

Viini on laadukkaan oloinen ja ihan kelpo ostos. Vaikkei viini räjäytä tajuntaa, se tuntuu silti miellyttävältä ja tasapainoiselta. Marjaisat aromit ja tammen tuomat vivahteet ovat sulassa sovussa ja pehmeät tanniinit ja hyvä hapokkuus saavat viinin tuntumaan samaan aikaan ryhdikkäältä ja raikkaalta. Hinta-laatusuhde on hyvä ja viini kuuluukin hintaluokkansa parhaimmistoon, ainakin Pinot Noir -viinien joukossa.

Tällä kertaa kaapista löytyi fajitas-maustettua broilerin sisäfileetä, Grana Padano -juustoa ja jotain Lidlin ranskalaista, pehmeähköä ja rasvaista juustoa.

Tämä Lidlin Ranska-teemaviikolta mukaan tarttunut juusto toimi viinin kanssa erittäin hyvin. Viini tuntui pehmeämmältä ja sai myös hieman vadelma- ja karhunvatukkahilloisia piirteitä. Viinin hapokkuus leikkasi hyvin juuston rasvaisuutta ja juusto sai kaivettua viinin kuivahkosta mausta esiin avistuksen makeutta. Fajitas-kanan kanssa viini toimi samaan tapaan ja muuten yhtä hyvin, mutta mausteisuus sai viinin tuntumaan hieman kitkerältä. Grana Padano pehmensi myös viininmakua ja toi viinin mausteisen ja hienoisen paahteisen puolen esiin, raikkaan marjaisuuden viipyillessä taustalla. Parhaiten viinin kanssa toimi kuitenkin Lidlin nimetön ranskalainen juusto.

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Münzberg, Qualitätswein Pfalz
Alue: Saksa, Pfalz
Rypäleet: Spätburgunder (Pinot Noir) (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alko 20.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti