tiistai 13. lokakuuta 2015

Maailman paras lager?

Brooklyn Lager


Tähän väliin vuorossa olutarvio legendaarisen newyorkilaisen panimon taidonnäytteestä. Olen maistellut panimon tuotteita vuosien varrella ja mieleen on erityisesti jäänyt Black Chocolate Stout ja tämä lager, josta nyt kirjoitan.

Kyseessä on siis Brooklyn Brewery panimon ensimmäinen tuote ja samalla myydyin olut, eli Brooklyn Lager. Jos panimon tarina kiinnostaa, hieman enemmän löydät Brooklyn East IPAn arviosta. 

Tähän olueen haettiin aikoinaan vaikutteita wieniläistyylisistä lagereista, jotka olivat suosittuja New Yorkissa ennen kieltolakia. Olut valmistetaan amerikkalaisista maltaista ja humalina käytetään Hallertauer Mittelfrueh-, Vanguard- ja Cascada -lajikkeita. Ja sitten asiaan.

Olut on ulkonäöltään kinuskinruskeaa ja kirkasta. Sen päällä lepää luonnonvalkoinen, kuohkea vaahto, joka hiipuu kuitenkin melko vikkelästi, jättäen jälkeensä pitsiä.

Tuoksussa on toffeisia karamellimaltaita ja taustalla puhdasta viljaisuutta ja keksiä. Lisäksi humalien tuomia sitrusmaisia ja kevyen kukkaisia vivahteita.

Maku seurailee tuoksua tasapainoisen karamellimaltaisena ja kevyen viljaisena. Lisäksi siinä on mukavasti sitruksia, kukkia ja hapanmarjaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja raikas, humaloinnin puraistessa mukavasti sitruksisella ja kukkaisella otteella. Hiilihappoisuus on mukavan pirtsakkaa. Jälkimaussa tuntuu selvästi humalan katkeruutta, keksiä ja kukkaisuutta.

Kokonaisuus on erinomainen. Jo ulkonäkö herättää mielenkiinnon, onko tämä lageria? Tuoksu on jotain aivan muuta, kuin suomalaisissa lagereissa. Puhtaat viljaiset, toffeiset, sitruksiset ja kukkaiset vivahteet ovat miellyttäviä. Myös maku poikkeaa moniulotteisena perus Karjalasta ja Koffista. Yksi parhaita maistamiani lager-oluita. Länsinaapurin hinnalla olut on suorastaan edullinen, mutta eipä alkon hintakaan niin paha ole.

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Panimo: Brooklyn Brewery, New York, Yhdysvallat
Oluttyyppi: Lager (wiener)
Maltaat: American Two-row
Humalat: Hallertauer Mittelfrüh, Vanguard ja Cascade
Alkoholi: 5,2 %
Pullo: 0,355 l
Hinta: 17,90 SEK (n. 1,94e) Systembolaget 7/2015 (Alko 3,12e)

Samalta panimolta:
Brooklyn East India Pale Ale 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti