maanantai 12. lokakuuta 2015

Miellyttävä Chablis puolikkaassa pullossa

Château de Viviers Chablis 2012


Tällä kertaa vuoroon pääsee ranskalainen valkoviini legendaariselta Chablisin viinialueelta. 

Tuottajan tarina alkoi vuonna 1903, kun Alexandre de Mayol de Lupé ja Félix de Cholet päättivät lyödä hynttyyt yhteen. Näin syntyi Lupé-Choletin viinitalo, joka vielä tänäkin päivänä kantaa perustajiensa nimiä. 

Tuottajalla on kaksi viinitilaa, Château de Viviers ja Domaine Lupé-Cholet. Viviers sijaitsee 12 kilometriä Chablisin kaupungista itään, koko alueen korkeimmilla kukkuloilla. Lupé-Cholet taas sijaitsee yhden Ranskan arvostetuimman viinialueen keskellä, Nuits-Saint-Georgesin kylän vierellä. 

Tuottajalla on 25 hehtaaria viinitarhoja Chablisin ja Côte d'Orin alueilla, minkä lisäksi talo ostaa rypäleitä sopimusviljelijöiltä ympäri Bourgognea. Viineihin valitaan parhaat rypäleet niin omilta, kuin sopimusviljelijöiden tarhoilta. Lisäksi talon omat tarhat hoidetaan ympäristöä kunnioittaen. Rypäleet kerätään käsin vasta, kun niiden sisältämän sokerin ja hapokkuuden tasapaino on parhaimmillaan. Tuottajan pyrkimyksenä on valmistaa runsaita ja moniulotteisia viinejä, jotka paljastavat arominsa vähitellen kehittyessään. 

Tähän viiniin käytettävät rypäleet kasvoivat 14 hehtaarin tarhalla Viviersin kylän ympärillä juurikin Chablisin alueen korkeimmilla paikoilla. Alueen maaperä on kalkkikiven ja Kimmeridge -maaperän kerrostumaa. Kimmeridgen maaperä on siitä erikoista, että savi- ja kalkkikerrostumiin on sekoittunut miljoonia vuosia sitten fossiilisoituneita meren eläviä, kuten simpukoita ja osterinkuoria. Tämä maaperä antaa alueen viineihin ainutlaatuisen vivahteen. 

Kellarissa rypäleistä puristettu mehu sai maseroitua kuorien kanssa. Tämän jälkeen viini kävi ruostumattomissa terästankeissa, joissa viiniä myös kypsytettiin sakan päällä 6-8 kuukautta ennen pullotusta. 

Viini on väriltään kirkas, vaaleankeltainen taittuen kullan sävyihin.

Kevyessä tuoksussa on keltaisia omenoita, omenasiideriä ja sitrushedelmiä. Taustalla on myös hennon yrttisiä vivahteita ja häivähdys voita. 

Maku on hedelmäinen ja raikas. Se seurailee tuoksun keltaisen omenaisia ja omenasiiderimäisiä aromeja, runsaan sitruksisena ja mineraalisena. Taustalla on myös yrttejä. Keskitäyteläinen suutuntuma on kuiva ja hedelmäinen hapokkuus tuo kokonaisuuteen hyvää tasapainoa. Viini jättää suuta supistavan, sitrusmaisen ja kevyen omenaisen jälkivaikutelman. 

Kokonaisuus on laadukkaan oloinen ja tasapainoinen. Runsaan mineraalisuuden ja hedelmäisen hapokkuuden ansiosta mukavan raikas. Keskitäyteläinen viini sopii hyvin erilaisille kalaruoille ja mereneläville. Hinnaltaan viini on hieman kallis laatuun nähden, mutta silti alkon puolikkaiden valkkaripullojen aatelia. Kokeile ihmeessä.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa: Lupé-Cholet, AOC Chablis
Alue: Ranska, Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis
Rypäleet: Chardonnay (100%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 10,29e Alko 19.1.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti