perjantai 11. syyskuuta 2015

Tyylikäs punaviini Uudesta-Seelannista

Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Organic Merlot 2013


Kerroin vähän aikaa sitten enenmmän Uuden-Seelannin palkituimmasta viinitalosta, Villa Mariasta Private Bin Pinot Noir -viinin arvostelussa, joten hyppään nyt suoraan viiniin, ilman sen kummempia esittelyjä. 

Villa Marialla on tällä hetkellä 21 hehtaaria täysin BioGro-sertifioituja luomutarhoja, mukaan lukien Joseph Soler -viinitarha, jossa tähän viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat. Joseph Solerin tarha sijaitsee Hawkes Bayssa ja sitä on viljelty luonnonmukaisesti vuodesta 2001 asti. Tuottajan mukaan vuosikerta 2013 oli talolle Hawkes Bayn alueella erittäin hyvä, sillä lämpimät ja kuivat olosuhteet jatkuivat läpi kasvusesongin vastapainonaan viileät illat, minkä ansiosta rypäleet kypsyivät täydellisesti. 

Kellarissa rypäleistä poistettiin rangat ja ne murskattiin käymisastioihin. Käymisen aikana lämpötilan annettiin kohota korkeimmillaan 30-32 asteeseen, minkä jälkeen viini kävi läpi vielä malolaktisen käymisen. Viiniä kypsytetiin yhdeksän kuukautta tankeissa, minkä jälkeen viinit sekoitettiin ja kirkastettiin luomuvalkuaisella. Ennen pullotusta viini vielä suodatettiin. 

Syvän rubiininpunainen, kirkas väri taittuu reunoista hieman verenpunaisiin sävyihin.

Melko runsas tuoksu on mausteinen ja siinä on meheviä maanläheisiä piirteitä. Taustalla on myös punaherukoita, makeita kirsikoita ja luumuja sekä aavistus kahvin ja tammen vivahteita.

Maku seurailee tuoksun aromeita ja esillä ovat erityisesti tuoksun mausteiset, luumuiset ja maanläheiset aromit, punaherukoiden ja kypsien kirsikoiden seuratessa perässä. Lisäksi paahteista espressoa ja häivähdys lakritsaa. Mehevä suutuntuma on keskitäyteläinen ja saa hyvää potkua hedelmäisestä hapokkuudesta ja pehmeistä tanniineista. Viini jättää kitalakea kuivattavan, makean kirsikkaisen ja hienostuneen mausteisen jälkimaun. 

Kokonaisuus on freesi ja tyylikäs, tasapanoinen ja pehmeä Merlot, joka toimii monenlaisien ruokien kanssa. Tämä Merlot toi hyvän lisän Alkon Uuden-Seelannin hyllyn punaviineihin, joka koostuu pääasiassa Pinot Noir -viineistä. Alkon "ale hintaan" vieläpä edullinen löytö. Jos törmäät tähän viiniin, kannattaa kokeilla. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Villa Maria Estate
Alue: Uusi-Seelanti, Hawkes Bay
Rypäleet: Merlot (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,09e Alko 15.4.2015 (Poistunut valikoimista)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti