keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Portugalin raikkaat valkoviinit

Torre de Azevedo Vinho Verde 2014


Sogrape Vinhos on vuonna 1942 perustettu viiniliike. Yhdellä yrityksen perustajista, Fernando van Zeller Guedesilla oli alusta asti vahva visio valmistaa ja markkinoida portugalilaisia viinejä maailman markkinoille. Vaikeassa taloudellisessa ja poliittisessa tilanteessa epäilijöitä löytyi, mutta Guedesin visioon uskoen yritys loi ensimmäisen viininsä, Mateus Rosén, joka menestyi ja on vielä tänäkin päivänä erittäin myyty viini ympäri maailman. 

Alussa yritys osti viiniä pieniltä Douron alueen tuottajilta ja pullotti sen vuokrakellarissa Vila Realissa. Vuosien varrella Sogrape on kasvanut suureksi yritykseksi, jota sama Guedesin perhe johtaa edelleen jo kolmannessa sukupolvessa. Yrityksellä on 18 viinitilaa ja 15 tuotantolaitosta muun muassa Portugalissa, Espanjassa, Argentiinassa, Chilessä ja Uudessa-Seelannissa. Pelkästään Portugalin eri viinialueilla yrityksellä on 1300 hehtaaria viinitarhoja ja talon brändeihin kuuluvatkin muun muassa Casa Ferreirinha, Gazela, Grão Vasco ja Mateus sekä portviinitalot Porto Ferreira ja Sandeman. 

Sogrape Vinhos hyödyntää sekä modernia tekniikkaa, että vanhoja perinteisiä valmistustapoja viininvalmistuksessa. Yrityksen tavoitteena on valmistaa viinejä, jotka vastaavat kuluttajien tarpeita ja makumieltymyksiä sekä kehittää uusia mielenkiintoisia tuotteita. Sekä yritys että sen viinit ovat keränneet kansainvälisiä palkintoja moneen otteeseen. 

Vinho Verden viinialue sijaitsee Luoteis-Portugalissa. Alueen ilmasto on viileä ja kostea, maaperän ollessa ravinteikasta, mineraalipitoista graniittikiveä. Torre de Azevedo valmistetaan Azevedon viinitilalla, jonka mukaan se on myös nimetty ja tilan torni, eli "torre" on päässyt koristamaan myös pullon etikettiä. Viini valmistetaan Loureiro- ja Pedernã -lajikkeiden rypäleistä, jotka käyvät viiniksi erillään. Viiniä kypsytetään lyhyen aikaa, tässä tapauksessa noin kaksi viikkoa 16 asteessa terästankeissa. 

Viini on vaalea sitruunankeltainen, vihreään vivahtava ja pirskahteleva.

Kevyehkö ja raikas tuoksu on hedelmäinen, etenkin sitruksiset aromit, kuten limetti tulee siinä runsaasti esiin. Lisäksi tuoksusta voi aistia myös kukkaisia piirteitä. 

Maku on tuoksun tapaan raikkaan hedelmäinen ja pirteä. Siinä on runsas paletti sitrushedelmiä, kuten limeä, sitruunaa, greippiä ja kirpeää mandariinia. Vihreät omenat, yrtit ja hento kukkaisuus ovat mukana taustalla. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja runsaan sitrusmaisen hapokkuuden vuoksu todella napakka, mitä entisestään korostaa pirskahtelevuus. Lyhyt loppu on vihreän omenainen ja limettinen. Viinin lämmetessä lasissa, voi siitä aistia myös keltaisia hedelmiä ja kirpeämpiä vihreitä omenoita. 

Vinho Verden tyylille uskollisesti viini on raikas ja pirskahteleva. Eloisa, sitrusmainen hapokkuus ja pirskahtelevuus saavat aikaan erittäin napakan vaikutelman kitalaella ja viini suorastaan huutaa kaverikseen jotain hapokasta ruokaa. Viini on laadullisesti sopusuhtainen ja hinta on melko hyvällä tasolla. Jos pidät raikkaista ja hapokkaista viineistä, tässä on sinulle kunnon sitruspommi. Kannattaa kipaista hakemassa oma pullo talteen, ennen kuin kesän kausituotteet alkavat loppumaan Alkon hyllyiltä. 

Kanasalaattia ja Vinho Verdeä. Ruokaisa salaatti kesyttää hieman viinin pirskahtelevuutta ja hapokkuutta, muttei latista viiniä. Salaatti tasapainottaa hyvin tätä sitruspommia, eli varsin toimiva yhdistelmä. 

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Sogrape Vinhos, DOC Vinho Verde
Alue: Portugali, Vinho Verde
Rypäleet: Loureiro (70%) ja Pedernã (30%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 18.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti