tiistai 1. syyskuuta 2015

Vielä on aikaa kesäisille roseeviineille

Casa Rivas Rosé 2013


Vuonna 1992 perustettu Casa Rivasin viinitalo sijaitsee María Pintossa, Maipon laaksossa, noin 60 kilometrin päästä Santiagosta luoteeseen. Vuodesta 2008 talo on ollut osa suurempaa VSPT viiniyhtiötä, johon kuuluvat myös chileläiset Viña San Pedro, Tarapacá, Santa Helena, Misiones de Rengo, Leyda ja Viña Mar sekä argentiinalaiset La Celia ja Tamarí.

Casa Rivas pyrkii tuottamaan laadukkaita viinejä ympäristöystävällisesti aina tarhalta kellariin asti. Viineihin käytettävät rypäleet viljellään talon omilla tarhoilla. Kellareissa tuottaja keskittyy valmistamaan aromikkaita ja runsaita, tasapainoisen hapokkaita viinejä, joista alkuperä on selkeästi tunnitettavissa. Lisäksi tuottaja pyrkii saamaan viineille hyvän, voimakkaan värin. Näiden tavoitteiden onnistuminen varmistetaan käyttämällä laadukkaita rypäleitä. 

Talon viinitarhat sijaitsevat rannikolla noin 45 kilometrin päässä Tyyneltämereltä, Coastal Mountain Rangen juurella. Tarhat suuntautuvat merelle päin ja ovat osittain meren pinnan alapuolella. Alueella lämpötila nousee kesäisin päivien kuumimpina hetkinä 28-30 asteeseen ja laskee yöllä 14 asteen tuntumaan. Tyynenmeren viileät kesätuulet tuovat vastapainoa kuumille päiville. Alueen ainutlaatuinen maaperä ja ilmasto luovat mielenkiintoisen kasvuympäristön, mikä takaa rypäleiden hitaan kypsymisen ja viinien upeat värit ja aromit. Lisäksi ei lajikkeiden köynökset on istutettu kullekin lajikkeelle parhaiten sopiville paikoille, parhaiden kasvuolosuhteiden ja kypsymisasteen saavuttamiseksi, minkä avulla rypäleistä saadaan irti kaikki lajikkeelle  tyypilliset aromit ja maut. 

Tuottajan näkemyksen mukaan jokaisen viinin ensimmäinen askel lähtee tarhalta jatkuen läpi vuoden sadonkorjuuseen asti. Rypäleet korjataan kolmeen eri aikaan, jolloin saavutetaan kolme eri kypsymisen vaihetta, minkä ansiosta rypäleissä on enemmän aromeja. 

Casa Rivas Varietal Range -sarjan perusviinit ovat nuoria, pyöreitä ja makeita viinejä. Sarjan valko- ja roseeviinejä hallitsee kevyt ja raikas hedelmäisyys. Sarjan rosee on valmistettu Cabernet Sauvignon- Carmenère- ja Merlot -lajikkeista. Viini käy terästankeissa, joissa myös suurin osa siitä kypsytetään. Viisi prosenttia viinistä kypsytetään tammitynnyreissä kuuden kuukauden ajan. 

Viini on väriltään kirkas, vaalea oranssin punainen. 

Tuoksu on raikas ja marjainen. Runsas mustaherukkaisuus hallitsee tuoksun aromeja, mutta on siinä myös kirsikoita ja mansikoita, sekä hentoa yrttisyyttä. 

Maku jatkuu tuoksua seuraillen marjaisena ja raikkaana. Siinä on kypsiä marjoja, runsaasti herukoita sekä mansikoita ja kirsikoita ja yrttejä. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja roseeksi melko täyteläinen. Marjaisa hapokkuus yhdessä pehmeiden tanniinien kanssa antavat viinille hyvän rungon. Keskipitkä jälkivaikutelma on mustaherukkainen ja yrttinen. 

Casa Rivas Rosé on aromikas ja luonteikas rosee, hyvin tasapanoisella hapokkuudella, minkä ansiosta viini pärjäisi hyvin grillatun vaalean lihan tai lohen, sekä muiden täyteläisempien herkkujen kyytipoikana. Laadultaan viini on hyvä ja hinnaltaan edullinen, suosittelen kokeilemaan. 

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Casa Rivas
Alue: Chile, Valle Central, Maipo Valley
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (85%), Carmenère, Merlot
Pullo: 0,75 l
Hinta: 7,98e Alko 13.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti