perjantai 25. syyskuuta 2015

Portugalilainen rypäle Etelä-Afrikassa

Allesverloren Tinta Barocca 2010


Swartlandissa, Western Capen alueella sijaitsevan Allesverlorenin viinitilan historia yltää 1700-luvulle. Vuonna 1704 tilan asukkaat palasivat Stellenboschista ja löysivät tilansa paikallisten alkuasukkaiden polttamana. Tila rakennettiin uudelleen ja sen nimi "alles verloren" tuleekin Hollannin kielestä ja tarkoittaa "kaikki on menetetty". 

Allesverlorenin tila tuotti ensimmäiset viininsä 1800-luvun alussa. Vuonna 1872 Daniel Francois Malan osti tilan ja muutti kaikki sen viljelmät viinitarhoiksi. Tila on edelleen Malanin suvun omistuksessa ja sitä johtaa suvun viidennen sukupolven edustaja, Danie Malan. 

Swartland sijaitsee noin 50 kilometriä Cape Townista pohjoiseen Western Capen alueella. Suuret viinitalot käyttivät aluetta pitkään kokeilukenttänään, joten Swartlandista löytyy paljon vanhoja viinitarhoja. Näitä vanhoja tarhoja on otettu viime vuosina uudelleen käyttöön, sillä niiden vanhojen köynöksien tuottamista rypäleistä saadaan laadukkaita viinejä. 

Viini on valmistettu Tinta Barocca -lajikkeesta, joka on kotoisin Portugalista. Kotimaassaan lajike tunnetaan nimellä Tinta Barroca ja sitä käytetään lähinnä portviinien valmistukseen muiden lajikkeiden ohessa. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat viinitarhoilta, jotka on istutettu vuosien 1958 ja 1996 välillä. 

Rypäleet kerättiin käsin helmikuun puolivälissä ja niistä puristettu mehu sai käydä kuorineen 5-7 päivän ajan 25 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viini kävi läpi malolaktisen käymisen. Viiniä kypsytettiin kahdeksan kuukautta uusissa ja kertaalleen tai kahdesti käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Eräs nettisivusto taas kertoi, että 10 prosenttia viinistä kypsytettiin uusissa ja 40 prosenttia kertaalleen tai kahdesti käytetyissä tammitynnyreissä ja loput 50 prosenttia olisi kypsytetty ruostumattomissa terästankeissa tammilankkujen kanssa. Tästä en muualta tietoa löytänyt, joten tiedä häntä. 

Viini on väriltään kauniin rubiininpunainen ja häipyy reunoista hieman vaaleamman punaisiin sävyihin. 

Tumman sävytteisessä tuoksussa on tummia marjoja ja kypsiä hedelmiä sekä reippaasti tammea. Mustaherukkaiset ja luumuiset aromit jäävät hieman tammen tuomien mausteisten, vaniljaisten ja paahteisten aromien varjoon. Lisäksi tuoksussa on hieman savua.

Maku seurailee tuoksun aromeita. Siinä on makeita kirsikoita, luumua ja tummia marjoja, etenkin mustaherukoita. Tammikypsytys antaa viinille paahteisuutta, vaniljaa ja mausteita, minkä lisäksi maussa on tuoksun tapaan savua. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, voimakas ja keskitanniininen. Tanniinit ovat pehmeät ja tuovat viinille selkärankaa yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa. Viini jättää kohtuu pitkän, hieman suuta kuivattavan, paahteisen tammisen ja savuisen jälkimaun. 

Laadukkaan oloinen viini on runsaan vivahteikas ja lämmittävä. Tammikypsytyksen tuomat aromit hallitsevat makumaailmaa, mutta viinissä on selvästi havaittavissa Etelä-Afrikan viineille tyypillistä savua. Viini on jo kerennyt poistua Alkon valikoimista ja tällä hetkellä monopolin hyllyiltä ei löydy puhtaita lajikeviinejä Tinta Barroca -rypäleestä. Hinta oli hieman kova, mutta pakkohan tälläistä hieman harvinaisempaa rypälettä oli kokeilla. 

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Allesverloren, WO Swartland
Alue: Etelä-Afrikka, Western Cape, Swartland
Rypäleet: Tinta Barocca (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 8.5.2015 (Poistunut valikoimista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti