torstai 17. syyskuuta 2015

Lontoon vanhimman panimon Extra Special Bitter

Fuller's ESB


Fuller's panimon historia yltää vuoteen 1845, jolloin kolme miestä, Fuller, Smith ja Turner aloittivat liikekumppaneina. Yritys omistaa muun muassa Lontoon vanhimman panimon, Chiswickissä sijaitsevan Griffinin, joka perustettiin yli 350 vuotta sitten. Tämän lisäksi yrityksellä on noin 400 pubia ympäri saarivaltiota sekä  muutama hotelli Lontoon alueella. Yritys on vielä tänäkin päivänä samojen sukujen omistuksessa, kuin vuonna 1845.

Panimolla käytetään sekä nykyaikaisia että perinteisiä keinoja oluen valmistuksessa. Fuller's ESB, eli Extra Special Bitter -olutta on valmistettu vuodesta 1971 alkaen ja se on palkituin brittiläinen olut. Siihen käytetään Pale Ale- ja Crystal -maltaita ja humalina toimivat Target, Challenger, Northdown ja Goldings.

Olut lasissa kuparin ruskeaa ja kirkasta. Sen pääälle laskeutuu vaaleahko, kermanvärinen ja nopeasti katoava vaahto. Vaahto jättää lasiin hävitessään kaunista pitsiä.

Tuoksussa on karamellisen toffeista maltaisuutta sekä joululimppua sekä humalien tuomaa ruohoista yrttisyyttä ja kevyttä hedelmäisyyttä. Melko voimakkaasti humaloitu.

Maku seurailee tuoksua karamellisen ja toffeisen maltaisena sekä leipäisenä. Siinä on myös humalien tuomia yrttisiä, ruohoisia sekä hedelmäisiä ja sitruksisia vivahteita. Suutuntumaltaan olut on melko täyteläinen ja humalointi puraisee mukavasti. Myös hiilihappoisuus on sopivaa ja pehmeää. Jälkimaku on kuivan puumainen, keksinen ja toffeinen, mukavan katkeroinen.

Hyvännäköinen olut on maltainen, siinä on etenkin karamellin ja toffeen aromeita. Sopiva humalointi tuo aromipalettiin ruohoa, yrttejä ja hedelmiä sekä antaa oluelle täydellisen katkeran jälkimaun. Täyteläinen ja tasapainoinen bitter, joka ei syyttä ole palkituin englantilainen olut. Kokonaisuus on erittäin hyvä, eikä tästä keksi väkisinkään mitään pahaa sanottavaa. Hinta-laatu on ainakin Ruotsin puolella edullinen.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti
Oluttyyppi: Ale, bitter, extra special bitter
Maltaat: Pale ale ja Crystal
Humalat: Target, Challenger, Northdown ja Goldings
Alkoholi: 5,9 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 19,90 SEK (n. 2,15e) Systembolaget 7/2015

Samalta tuottajalta:
Fuller's London Porter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti