keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Hieman erikoisempi tuttavyys Valenciasta

Murviedro Colección Petit Verdot 2013


Bodegas Murviedron perusti vuonna 1927 sveitsiläinen Schenk Group, joka on yksi Euroopan johtavista viinialan yrityksistä. Schenk Groupilla on viinitiloja muun muassa Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Sveitsissä. Yrityksen filosofia viininvalmistuksessa on tuottaa viinejä modernilla tekniikalla perinteisten viinitarhojen rypäleistä. Tuloksena ovat laadukkaat viini, joissa rypäleiden luonne ja alkuperä ovat vahvasti läsnä. 

Murviedro Colección Petit Verdot -viiniin käytettävät rypäleet kasvavat Valencian alueella, joka sijaitsee lähellä Välimeren rannikkoa. Alueen maaperä on kalkkikivistä savimaata ja lämmin ilmasto pitkälti Välimeren vaikutusten alaisena. Viiniin valikoidaan parhaat rypäleet, jotka saavat puristamisen jälkeen masoroitua viileässä 14 asteen lämpötilassa kymmenen päivää. Tämän jälkeen seuraa käyminen viiden päivän ajan 26 asteessa. Lopuksi viini käy  läpi vielä malolaktisen käymisen. Itse viinin kypsytyksestä tuottaja ei sivuillaan kertonut. 

Runsaasti tanniineja sisältävä Petit Verdot on melko harvinainen rypälelajike. Sitä käytetään joskus Bordeauxin sekoitteissa pieniä määriä korostamaan viinien aromikkuutta ja parantamaan niiden säilytyspotentiaalia. Euroopassa puhtaat Petit Verdot -lajikeviinit ovat erittäin harvinaisia, mutta Euroopan ulkopuolella niihin voi silloin tällöin törmätä. Yleensä nämä lajikeviinit eivät ole kovin mielenkiintoisia, sillä tanniinien kesyttäminen vaikuttaa usein alentavasti viinin laatuun. Katsotaan mihin espanjalainen Murviedro pystyy.

Viini on väriltään syvän rubiininpunainen.

Punaisen marjainen tuoksu on avoin ja voimakas. Siinä on kirsikoita, puolukoita ja lakritsaa sekä taustalla häivähdys metholia ja balsamicoa.

Kitalaella viini seurailee tuoksun aromeja tarkasti. Siinä on lisäksi herukoita ja punaisia omenoita sekä mausteisuutta. Lämmin, melko täyteläinen suutuntuma, johon kehittyneet ja pehmeät tanniinit yhdessä hedelmähappojen kanssa tuovat ryhtiä. Viini jättää melko pitkän ja lämmittävän, hedelmäisen ja hennon lakritsisen jälkimaun. 

Kokonaisuus on laadukas ja persoonallisen tyylikäs. Tanniinit ovat hienossa tasapainossa hedelmäisyyden ja hapokkuuden kanssa, mitä ei lähtökohtaisesti odottaisi puhtaalta Petit Verdot -viiniltä. Tähän viiniin voi törmätä Suomessa ravintoloiden viinilistoilla ja jos näin käy, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Murviedro, DO Valencia
Alue: Espanja, Valencia
Rypäleet: Petit Verdot (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: ei Alkon valikoimissa

Samalta tuottajalta:
Murviedro Colección Sauvignon Blanc 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti