tiistai 1. maaliskuuta 2016

Alkon ainoa uruguaylainen viini, Garzón Tannat

Garzón Tannat 2013

Argentiinan ja Brasilian välissä, Atlantin rannikolla sijaitseva Uruguay on suomalaisille melko tuntematon viinimaa, eikä asiaa ainakaan auta se, että valtion monopolimme valikoimasta löytyy vain yksi uruguaylainen viini. Sääli, sillä tämä ainokainen viini on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi monet saman hintaluokan chileläiset viinit, joita valikoimassa riittää sitten joka lähtöön. 

Uruguay on Etelä-Amerikan neljänneksi suurin viinintuottaja Argentiinan, Chilen ja Brasilian jälkeen, mutta maailman mittakaavalla melko pieni. Uruguay sijaitsee samoilla leveysasteilla monien Argentiinan, Chilen, Etelä-Afrikan, Australian ja Uuden-Seelannin viinialueiden kanssa. Viiniä viljellään lähes koko maassa, aina rannikolta sisämaahan, mutta pääasiassa tuotanto keskittyy maan eteläisiin osiin, lähelle maan pääkaupunkia Montevideota.

Tannat, rypäle joka herätti maailman kiinnostuksen Uruguayn viinejä kohtaan. Uruguayn kansallisrypäleen asemaan noussut Tannat on punainen, erittäin tanniininen lajike, joka on kotoisin Lounais-Ranskasta. Rypäle tuottaa Uruguayssa samettisen makuisia ja huomattavasti vivahteikkaampia ja vähätanniinisempia viinejä, kuin kotiseudullaan Ranskassa. Lajikkeesta valmistetaan maan hienoimmat ja ainutlaatuisimmat viini. Tannatin lisäksi tärkeimpiä lajikkeita ovat punaiset Merlot, Cabernet ja Malbec sekä valkoiset Sauvignon, Chardonnay, Sémillon ja Riesling.

Bodega Garzónin viinitila sijaitsee Garzónin alueella, noin 20 kilometrin päässä Atlantin rannikolta. Tilan perusti Alejandro Bulgheroni yhdessä vaimonsa kanssa. He ihastuivat Garzónin alueeseen jo vuonna 1999 ja näkivät alueella heti oman "Uruguayn pikku Toscanansa", josta muodostui heille unelma, josta tuli myöhemmin totta. Alusta asti he halusivat tuottaa viiniä ympäristöystävällisesti ja vuonna 2014 valmistui heidän uusi energiatehokas viinitilansa. Kukkulan huipulle rakennettu viinitila kuluttaa noin 40 prosenttia vähemmän energiaa muihin vastaavanlaisiin tiloihin verrattuna. Tämän lisäksi lähes 40 prosenttia kaikesta tarvittavasta energiasta saadaan tilan sivutuotannosta, aurinko- ja tuulisähköstä.

Tilan viinitarhat levittäytyvät rinteille ja kukkuloille, joten ne nauttivat aurinko- ja kosteusolosuhteiltaan erilaisista mikroilmastoista. Talon tarhat on jaettu yli tuhanteen pikku palstaan. Alue on maaperältään soraista, mutta pehmeää ja nauttii leudosta ilmastosta ja Atlantilta puhaltavista raikkaista merituulista. Yhdessä nämä piirteet luovat hienon ja ainutlaatuisen terroirin sekä hyvät lähtökohdat viininviljelylle.

Garzón Tannat on puhdas lajikeviini. Viiniin käytetään vain parhaat rypäleet ja käyminen tapahtuu sammioissa, joiden lämpötilaa ohjataan lattialämmityksellä. Lisäaineita, kuten kaupallisia hiivoja ja entsyymeja vältetään ja käyminen tapahtuu luonnollisten hiivojen avulla. Viiniä kypsytetään 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista suurin osa on uusia. Tämän jälkeen seuraa vielä kahdeksan kuukauden pullokypsytys ennen myyntiin laskua. Tuottaja lupaa viinille oiken säilytettynä 6-8 vuoden kestävyyden vuosikerrasta.

Tumma ja syvän sinipunainen väri vaalenee laisn reunoja kohti tomaatinpunaisiin sävyihin.

Lämminhenkinen ja runsas tuoksu, jossa on päällimmäisenä kypsiä hedelmiä, mustaherukoita ja mausteita. Myös tammea ja tammen tuomaa paahteisuutta löytyy, minkä lisäksi taaempana on hienoista savuisuutta ja häivähdys kahvista.

Voimakas ja lämmin, tumman sävytteinen makumaailma valtaa kielen. Siinä on kypsiä marjoja, kuten karhunvatukoita ja mustaherukoita, mausteisuutta, hienostunutta tammea ja sen tuomaa paahteisuutta. Lisäksi kielellä vilahtelee muun muassa häivähdyksiä kirsikoista, eukalyptuksesta, tallista, kahvista ja suklaasta. Suutuntumaltaan viini on runsas ja täyteläinen. Tuntuvat ja rotevat, hieman karheatkin tanniinit ovat pyöristyneet hyvin ja antavat viinille pehmeän hapokkuuden kanssa tyylikkään rungon. Viini jättää viipyilevän ja lämmittävän, kypsien marjojen ja mausteiden sävyttämän jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena viini on tasapainoinen ja miellyttävä, eikä reilusta tanniinien määrästä huolimatta vaadi välttämättä ruokaa kaverikseen. Hapokkuus ja tanniinit tuovat viinille hienon rakenteen, joten viini on kuitenkin parhaimmillaan ruoan, kuten roseeksi jätetyn pihvin seurassa. Viinissä on rypäleelle tyypillistä mustaherukkaa ja muutenkin hedelmäisiä aromeita, jotka kulkevat sulassa sovussa hieman takavasemmalle jäävän tammen kanssa. Hintaluokkansa parasta antia Alkon eteläamerikkalaisien viinien joukossa ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viini.

Viiniä maistoin jouluna vanhempieni luona, jossa tarjolla oli paistettua poron sisä- ja ulkofileetä. Alkon kuvauksen mukaan viini on roteva ja voimakas ja viini toimikin hienosti roseeksi jätetyn poronfileen kaverina. Tanniinit pehmenivät punertavan lihan kanssa ja viini tuntui tasapainoisemmalta. Sen mausteiset ja hedelmäiset aromit korostuivat miellyttävällä tavalla, tukien poronlihan herkkiä makuja ja yhdistelmä oli tasapainoinen ja samettinen, mukavan pehmeä. Hieno ruoka ja viini pari, jota kannattaa kokeille. Pahoittelut puhelimella otetun kuvan laadusta.


Kouluarvosana: 9  - Erinomainen ja persoonallinen viini.
Hinta-laatusuhde: Loistava, edullinen viini.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodega Garzón
Alue: Uruguay, Garzón
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tannat (100%)
Pullo: 0,75l
Hinta: 13,48e Alko 23.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti