perjantai 26. helmikuuta 2016

Viikonlopun viinivinkki: Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso

Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2013

Verrocchio Wines on viinialan yritys, joka keskittyyy tuomaan italialaisia laatuviinejä Pohjoismaihin. Yritys tuottaa viinejä yhteistyössä pienten ja keskisuurten italialaisten tuottajien kanssa, eli toimii samaan tapaan, kuin pohjoismaisen Norvin Groupin omistama, Signorelli Wines -tuotemerkki. Ainoa ero vaikuttaa olevan se, että Verrocchio keskittyy Veneton alueen viineihin ja Signorelli Veneton lisäksi myös Abruzzon ja Toscanan alueiden viineihin.

Verrocchion nettisivuilta paljastuu myös, että yritys on saanut nimensä Andrea di Michele di Francesco de' Cionin taitelijanimestä, Andrea del Verrocchio. Hän on 1400-luvulla elänyt kuvanveistäjä, kultaseppä ja taidemaalari, joka opetti muun muassa Leonardo da Vincia ja Sandro Botticellia sekä vaikutti myös Michelangelon taiteeseen. Hauskaa, sillä myös Signorelli on saanut nimensä 1400-luvulla vaikuttaneen renesanssikauden taiteilijan, Signorellin mukaan.

Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat kukkuloilla sijaitsevilla viinitarhoilla Valpolicellan sydämessä. Ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankeissa, joissa viini käy myöhemmin toiseen kertaan Amaronen valmistuksesta jääneen kuorimäskin kanssa. Viiniä kypsytetään ennen pullotusta yhdeksän kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä.

Viini on väriltään melko syvän rubiininpunaista, aavistuksen läpikuultavaa ja taittuu reunoista kevyesti tiilen sävyihin.

Mehevä tuoksu on kypsien hedelmien ja marjojen sävyttämä, kirsikkainen sekä kevyen mausteinen, jopa aavistuksen rustiikkinen. Tuoksusta erottuu myös kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja ja tammen tuomaa hienoista paahteisuutta ja hentoa nahkaisuutta.

Maku on tuoksun tapaan mehevän marjainen, hapankirsikoiden ja makeiden mausteiden sävyttämä. Lisäksi siinä on hieman yrttejä sekä tuoksussa vastaan tulleita kuivattuja luumuja ja kevyttä paahteisuutta. Suutuntumaltaan viini on mehevä ja täyteläinen. Nuoret, mutta melko notkeat ja aavistuksen suuta kuivattavat tanniinit ja marjaisa hapokkuus tuovat viinille runkoa. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä ja lämmittävä, tammen tuomien mausteiden ja kirsikkaisen kirjon hallitsema, aavistuksen rusinainen ja luumuinenkin.

Mehevä, aavistuksen rustiikkinenkin viini on pehmeä ja tasapainoinen. Aavistuksen makeahko maku päättyy kuivaan, mutta miellyttävän mehevään jälkivaikutelmaan. Lisäksi viinissä on sitä, mitä Ripassossa kuuluukin olla, eli Amaronelle tyypillisiä vivahteita, kuten kuivattuja hedelmiä ja makeita mausteita. Viinillä on hyvä runko, joten se pärjää monenlaisten ruokien, kuten kovien juustojen, paistien ja pataruokien kaverina. Hintaisekseen kelpo Ripasso, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viini sellaisenaan nautiskeluun tai ruokapöytään. Kokeile myös Signorelli Valpolicella Ripasso Superiore viiniä.

Kouluarvosana: 8,5
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Verrocchio Wines, DOC Valpolicella Ripasso Superiore
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella
Tyyli: Punaviini, Valpolicella Ripasso
Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (30%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 3.2.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti