maanantai 21. maaliskuuta 2016

Voitaikinaan kääritty karitsan sisäfilee ja Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon sopivat hienosti pääsiäiseen

Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon 2014

Nyt vuorossa on edullinen, argentiinalaisen Nortonin Cabernet Sauvignon pääsiäispöytään. Tällä kertaa viini sai seurakseen karitsan sisäfilettä voitaikinaan käärittynä, mutta ensin hieman tuottajasta.

Englantilainen rautatieinsinööri Sir Edmund James Palmer Norton ihastui Mendozan alueen maaseutuun Chilestä Mendozaan johtavan junaradan rakennuksen yhteydessä. Hän perusti Bodega Nortonin vuonna 1895 Mendozan ala-alueelle, Luján de Cuyoon ja istutti tilalle Ranskasta tuotuja köynöksiä. Bodega Norton sijaitsee Andien juurella ja sen viinitarha kohoavat jopa yli tuhannen metrin korkeuteen. Tarhat nauttivat runsaasta auringosta ja lämpimästä ilmastosta, mikä saa rypäleet kypsymään hiljalleen runsaan hedelmäisiksi ja aromikkaiksi. 

Bodega Norton on ollut kristalleistaan tunnetun Swarovskin perheen omistuksessa vuodesta 1989. Tuolloin itävaltalainen liikemies Gernot Langes-Swarovski osti Bodega Nortonin sen jälkeen, kun Argentiinan potentiaali laadukkaiden viinien tuottajana levisi maailmalle. Hänen poikansa Michael Halstrick on toiminut Nortonin johdossa vuodesta 1991. Michael laajensi tilan toimintaa ja aloitti laadukkaiden viinien viemisen ulkomaille. Tilan viinit ovat keränneet menestystä ja mainetta ympäri maailman ja kuuluvat Argentiinan parhaimmistoon. 

Barrel Select Cabernet Sauvignon viiniin käytettävät rypäleet kerätään köynöksistä, jotka ovat iältään 15-30 vuotiaita. Käyminen tapahtuu rypäleen sisältämillä luonnollisilla hiivoilla 25 asteen lämpötilassa ja kestää viikon verran. Maseroituminen kestää puolestaan 15 päivää ja tapahtuu 22 asteen lämpötilassa. Viini käy läpi myös luonnollisen malolaktisen käymisen. Puolet lopulliseen sekoitukseen käytettävästä viinistä kypsytetään vuoden ajan uusissa ja kerran käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lopuksi seuraa vielä kuuden kuukauden pullokypsytys.

Viini on väriltään nuori, syvän rubiininpunainen ja vaalenee lasin reunoja kohti pinkin sävyjen kautta värittömäksi.

Tuoksu on mehevä, kypsän marjainen ja hienostuneen paahteinen. Siinä on mustaherukoita, mustaherukan lehtiä ja metsämansikoita sekä makeaa mausteisuutta, häivähdyksiä aniksesta ja kanelista sekä tammen tuomaa vaniljaa.

Maku on melko täyteläinen, tanniininen ja rypäleelle tyypillisesti hieman karhea. Ensimmäisenä kieleltä erottuu mehevää mustaherukkaa ja punaista paprikaa, joita seuraavat miellyttävät metsämarjojen, kuten mansikoiden ja vadelmien aromit. Tammi on selkeästi läsnä makean mausteisine, paahteisine ja vaniljaisine piirteineen. Iso plussa siitä, että tammi on hienosti osa kokonaisuutta, eikä uuden maailman tyyliin tönkkönä ja lisätyn oloisena. Maussa on myös eukalyptusta. Suutuntuma on melko runsas ja viini saa hyvän rungon melko pehmeistä, mutta aavistuksen rosoisista ja suun kuivattavista tanniineista ja melko runsaasta hedelmäisestä hapokkuudesta. Jälkivaikutelma on viipyilevä, hennon paahteinen, kevyen luumuinen ja mustaherukkainen sekä metsämarjainen, kuten mansikkainen, vadelmainen ja karhunvatukkainen.

Kokonaisuus on näin edulliseksi eteläamerikkalaiseksi loistava ja vaikuttava. Viinissä on maanosan punaviineille tyypillistä marjaista mehevyyttä, mutta hienosti sivussa pysyttelevä tammi, sen tuomat vivahteet ja viinin hieno runko erottavat viinin useimmista muista Argentiinan ja Chilen edullisemmista viineistä. Viini sopii hyvin grillatulle tai paistetulle punaiselle lihalle, mutta myös pääsiäisen lammasruokien pariin. Barrel Select Cabernet Sauvignon on parhaimpia eteläamerikkalaisia viinejä, joita Alkosta alle 12 euron hintaan saa.

Ja sitten ruoan ja viinin yhdistämiseen. Olen laittanut ruokaa aina, työskennellyt pitkään ravintola-alalla, mutta en ole mikään mestari kokki. Se ei estä minua kokeilemasta uusia asioita. Tällä kertaa kokeilin voitaikinaan käärittyä karitsan sisäfileetä, jonka ohje löytyi edellisen lammas-reseptin tapaan Viinilehden sivuilta. Olen kokannut kerran aikaisemmin, vuosia sitten voitaikinaan käärittyä naudan sisäfileetä, eli Wellingtonin pihviä. Tuolloin liha jäi täydellisen mediumiksi, mutta taikinaa oli liikaa ja se jäi hieman raa'aksi.

Tällä kertaa ohuet karitsan sisäfileet menivät kypsiksi ja taikinakuori oli juuri sopivasti paistunut. Viini sopii yllättävän hyvin kypsänkin lihan seuraan, mutta kaipaa selvästi hieman verisempää lihaa. Tanniinit ovat kyllä muutenkin melko pehmeät, mutta roseinen liha saisi ne asettumaan varmasti vieläkin paremmin. Viinin mausteiset piirteet voimistuvat hieman, mutta eivät liiaksi. Yhdistelmä on ihan mukavasti toimiva. Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon sopii pääsiäisviiniksi sinulle, mikäli kokkaat nautaa tai lammasta, mielellään roseeksi jätettynä. Vielä olisi luvassa yksi viinisuositus pääsiäiseen ja seuraava viini sopiikin hieman paremmin kypsäksi paistetun karitsan ja lampaan seuraan.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on hintaluokkansa parhaimpia Alkossa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodega Norton
Alue: Argentiina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 16.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti