tiistai 22. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen karitsanpaistin kaveri Viña Albali Gran Reserva

Viña Albali Gran Reserva 2009

Vuorossa on viimeinen viinisuositukseni pääsiäiseen. Félix Solís on melko suuri viinintuottaja ja aikaisempien kokemusteni mukaan tuottajan viinit ovat lähinnä massatavaraa, mutta katsotaan miten viini toimii karitsan seurassa.

Félix Solís muutti vaimonsa kanssa Valdepeñasiin vuonna 1952 ja osti vanhan viinitilan. Kymmenen vuotta myöhemmin hän osti pullotusyrityksen Madridista, jonne tilan viinit kuljetettiin tynnyreissä ja pullotettiin käsin. Viinit levisivät nopeasti ympäri Madridia. Vuonan 1968 tähän tuli muutos, sillä DO Valdepeñas-luokituksen mukaan viinit oli pullotettava alkuperäisalueella. Tähän Félix vastasi muuttamalla yrityksen nykyiselle paikallaan Madridin ja Cádizin välisen valtatien varteen. 

Félix Solís on edelleen perheomisteinen yritys, jolla on nykyisin Valdepeñasin lisäksi tila toisella Keski-Espanjan tärkeimmällä alueella, La Manchassa. Tämän lisäksi yritykseen kuuluu Pagos del Rey, jolla on viinitilat Ribera del Dueron, Ruedan, Riojan ja Toron alueilla. Yrityksen tuotevalikoimasta löytyy viinejä, rypälemehuja ja sangriaa.

Viña Albali viinit tulevat Valdepeñasin alueen tilalta, joka avattiin vuonna 1975. Alueen nimi tulee saman nimiseltä kaupungilta, joka sijaitsee Val de Peñasin jokilaaksossa. La Manchan alue ympäröi Valdepeñasia lähes joka puolelta, lukuun ottamatta etelää, jossa alue rajoittuu Andalusiaan. Alueen maaperä on kalkkipitoista ja ilmasto mannermainen. Kesät ovat kuumia lämpötilan kokotessa jopa 40 asteeseen ja talvet taas kylmiä mittarin hiipiessä jopa -10 asteen pakkaslukemiin.

Viña Albali Gran Reserva viiniin valitaan tarhoilta parhaat rypäleet. Käyminen tapahtuu 26-28 asteen lämpötilassa, jolloin hedelmäisyys säilyy ja tanniinit hioutuvat. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään 18 kuukauden ajan. Kypsytys tapahtuu todennäköisesti suurissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä, sillä tuottajan sivuilla tämän kaltaisista tynnyreistä puhutaan. Tammikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä kolmesta kuuteen kuukauteen pullossa. Tuottajan mukaan viiniä voi kellaroida 6-8 vuoden ajan vuosikerrasta.

Viini on väriltään syvä, intensiivisen rubiininpunainen ja taittuu reunoja kohti tiilen sävyihin.

Tuoksu on heti avaamisen jälkeen melko sulkeutunut, mutta viinin saadessa ilmaa se avautuu melko nopeasti. Se on tumman hedelmäinen, karpaloinen ja kirsikkainen, tammen sävytteinen, kevyen mausteinen ja mokkainen sekä hennon paahteinen ja nahkainen.

Myös maku on alkuun hieman kireä, mutta avautuu melko nopeasti ja on melko kehittyneen oloinen. Se on tuoksun tapaan tumman hedelmäinen, hennon luumuinen, kirsikkainen ja karpaloinen. Myös tammea ja mokkaisia vivahteita sekä hentoa vaniljaisuutta löytyy. Taustalla on myös häivähdys tummasta suklaasta. Keskitäyteläinen suutuntuma saa hieman rosoisista tanniineista ja hedelmäisestä hapokkuudesta runkoa ja mukavasti eloisuutta, joka riittää kantamaan viipyilevään, ikenet kuiviksi vetävään, tammen sävytteiseen jälkivaikutelmaan, jossa on lisäksi hienoista mokkaisuutta ja mausteisuutta.

Ensivaikutelma heti avaamisen jälkeen on melko tyly. Kun viini saa ilmaa, se aukeaa ja näyttää vivahteikkaat ja kehittyneet puolensa. Viini on edelliseen (Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon) viiniin verrattuna jopa hieman karun oloinen, vaikka yleensä pidänkin juuri vivahteikkaista viineistä. Ehkä Viña Albali kaipaakin ruokaa seurakseen, mutten silti ole täysin vakuuttunut viinistä sellaisenaan.

Ja edellisen viinin tapaan ruokalistalla oli voitaikinaan käärittyä karitsan sisäfileetä, joka tosiaan meni hieman kypsäksi. Vaikka viinin tanniinit kaipaisivatkin roseeksi jätettyä lihaa, on kokonaisuus silti kypsän lihankin kanssa oikein mainio. Edellinen viini olisi mielestäni sopinut paremmin roseisen lihan kaveriksi, mutta tämä oikeastaan toimii mainiosti kypsän lihan kaverina. Joten mikäli meinaat valmistaa pääsiäisenä karitsaa tai lammasta kypsennettynä kypsäksi, suosittelen tätä viiniä kaveriksi. Kunhan muistat avata pullon ajoissa, jotta viini kerkeää hengittää.

Kouluarvosana: 7,5 Melko vaatimaton esitys (ruoan kanssa oikein toimiva)
Hinta-laatusuhde: Tyydyttävä, samaan rahaan ja edullisemminkin löytyy parempia espanjalaisia. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Félix Solis, DO Valdepeñas
Alue: Espanja, Castile-La Mancha, Valdepeñas
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,48e Alko 16.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti