keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Torres Gran Coronas Reserva ja poronfilee

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2011

Torres on monelle suomalaiselle tuttu nimi viinipullon kyljesä, eikä ihme, onhan tuottajan viinejä tuotu suomeen jo yli 40 vuoden ajan. 

Jaime Torres perusti Torresin viinitalon vuonna 1870 Espanjan Kataloniaan. Talon historian aikana on tapahtunut paljon, kuten viinitilan osittainen tuhoutuminen Espanjan sisällissodan pommituksissa vuonna 1939. Torres on kasvanut vuosikymmenten aikana pienestä tuottajasta suureksi yritykseksi. Torres aloitti modernin viininvalmistuksen ensimmäisten tuottajien joukossa Kataloniassa 1960-luvulla, jolloin alueelle alettiin istuttaa ulkomaisia lajikkeita, kuten Cabernet Sauvignon ja Chardonnay.

Nykyään Torres on Espanjan suurin ja kansainvälisesti tunnetuin viinintuottaja. Katalonian lisäksi Torres valmistaa viiniä eri puolilla Espanjaa mm. Ribera del Dueron ja Ruedan alueilla. Tämän lisäksi Torresilla on tuotantoa Kaliforniassa ja Chilen Curico-laaksossa. Talon viinejä viedään 140 maahan ympäri maailman. Torres on tunnettu viiniensä lisäksi myös brändyistään.

Vuonna 1941 syntynyt Miguel A. Torres oli yrityksen johdossa vuodesta 1991 vuoteen 2012, jolloin hänen poikansa Miguel Torres Maczassek siirtyi Torres Groupin johtajaksi. Miguel A. Torresin aikana viinitalo keräsi runsaasti palkintoja ja tunnustusta kansainvälisellä tasolla. Talo nimettiin muun muassa Espanjan tärkeimmäksi ja ihalluimmaksi viinintuottajaksi. Myös Miguel A. Torres on saanut monenlaista tunnustusta. Hänet on palkittu muun muassa elämäntyöstään viinialalla, valittu Espanjan vaikutusvaltaisimmaksi ja Euroopan toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi viinintuottajaksi. Vuonna 2012 Presidentti Sauli Niinistö myönsi Miguel A. Torresille Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkin, eli korkeimman ansiomerkin, joka ulkomaalaiselle henkilölle voidaan myöntää.

Torresin ehkä tunnetuin viini on Cabernet Sauvignonista valmistettu Mas la Plana, jota on valmistettu vuodesta 1970. Penedèsin alueella sijaitsevat 29 hehtaarin Mas la Plana tarhat istutettiin 1960-luvulla. Viini nousi maailman tietoisuuteen Pariisin "viiniolympialaisissa" vuonna 1979, jolloin Mas la Planan vuosikerta 1970 voitti kaikki maailman arvostetuimmat Cabernet Sauvignon -viinit, kuten 1970 Château Latourin ja 1961 Château Haut-Brionin.

Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva viinin valmistukseen käytetään Mas la Plana tarhojen nuorien köynösten rypäleitä. Rypälemehu käy viiniksi ruostumattomissa terästankeissa 28-29 asteen lämpötilassa kahdeksan päivän ajan. Tämän jälkeen viini saa maseroitua vielä parin viikon ajan. Viiniä kypsytetään vuoden päivät ranskalaisissa ja itäeurooppalaisissa tammitynnyreissä, joista noin kolmannes on uusia. Tuottajan mukaan viini on parhaimmillaan 8-10 vuoden ikäisenä.

Viini on lasissa syvän purppuranpunaista ja taittuu reunoja kohti kevyesti punatiilen sävyihin.

Voimakas tuoksu on kypsien marjojen, kuten mustaherukoiden sekä tammen tuoman makean mausteisuuden ja paahteisuuden hallitsema. Siinä on myös kypsiä hedelmiä, kuten luumua ja maanläheisiä vivahteita sekä taustalla hieman kahvia.

Maku on rotevan voimakas ja tammi dominoi hieman kokonaisuutta ja saa viinin tuntumaan melko kireältä. Kitalaelta löytyy kypsän marjaisia, mustaherukkaisia ja luumuisia, kirsikka- ja karhunvatukkahilloisia sekä paahteisia vivahteita. Taustalla on myös paahteista kahvia ja hieman maanläheistä multaisuutta. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja suuta kuivattavat, hieman kireät tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus antavat viinille hyvän rakenteen. Viini jättää pitkään viipyilevän ja lämmittävän, kypsän marjaisen ja paahteisen kahvisen jälkivaikutelman.

Kuten jo kävi ilmi, viini tuntuu hieman tiukalta ja kireältä, johtuen nuoresta iästä. Tuottajan mukaan viini on parhaimmillaan 8-10 vuoden ikäisenä, eli Alkossa myynnissä oleva vuosikerta 2011 on siis vielä turhan nuorta juotavaksi. Viiniä pitäisi siis kellaroida vielä muutama vuosi lisää, jotta se saavuttaisi tuottajan antaman parhaimman iän ja tähän viinillä on potentiaalia, kiitos hienojen tanniinien, hapokkuuden ja erinomaisen rakenteen. Mikäli etsit viiniä heti juotavaksi niin kannattaa skipata tämä, sillä samalla rahalla saa paljon parempaakin.

Ruoka vaikuttaa mielenkiintoisella tavalla viiniin. Medium-kypsä punainen liha nimittäin pelastaa tämänkin viinin. Poron sisä- ja ulkofileetä roseeksi paistettuna ja viini tasapainottuu ja pehmenee kielellä hetkessä. Roseinen liha kesyttää viinin tanniinit välittömästi ja viini tuntuu tasapainoisemmalta ja pehmeämmältä. Viini ei myöskään jyrää poron makua, vaan maut kulkevat sievästi käsi kädessä. Viini siis vaatii ruokaa kumppanikseen ja on sellaisenaan vielä turhan karu juotavaksi.

Kouluarvosana: 8- Viini on vielä turhan nuori juotavaksi.
Hinta-laatusuhde: Heikko, samaan hintaan saa huomattavasti parempaa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Miguel Torres, DO Penedès
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (85%), Tempranillo (15%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,44e Alko 23.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti