tiistai 5. tammikuuta 2016

Samppanjaa ja hernekeittoa

G.H. MUMM Cordon Rouge Brut NV

Vuoden ensimmäinen viiniarvio ja mikä sopisikaan paremmin kuin samppanja, siispä vuorossa Cordon Rouge Brut.

G.H. MUMM et Cie on kolmen saksalaisen veljeksen vuonna 1827 perustama samppanjatalo. Veljekset Jacobus, Gottlieb ja Philipp Mumm kuuluivat yhteen Saksan vanhimpaan aatelisperheeseen ja talo oli aluksi nimeltään P.A. Mumm veljesten isän, Peter Arnold Mummin mukaan, joka oli tuottanut viiniä Reinin laaksossa vuodesta 1761. Mummin veljekset panostivat alusta asti laatuun ja ennen kaikkea tuotannon jatkuvuuteen ostamalla omia tarhoja Verzenayn, Aÿn, Avizen ja Cramantin kylien alueilta, jotka ovat nykyään Grand Cru-luokiteltuja.

Vuonna 1853 talo siirtyi seuraavan sukupolven edustajalle, Gottliebin pojalle, George Hermann Mummille. Tästä asti talo on toiminut nimellä G.H. MUMM et Cie. G.H. Mumm oli visionääri, joka matkusteli maailmalla markkinoimassa talonsa samppanjaa ja aloitti näin oman samppanjanvientinsä. 1900-luvun alussa yrityksellä oli jo 20 tytäryhtiötä ympäri maailman ja talo kolmen miljoonan pullon vuosituotannollaan johtava samppanjantuottaja.

1870-luvulla Ranskan Kunnialegioonan tunnus, punainen silkkinauha ilmestyi koristamaan talon tärkeimpien asiakkaiden pulloja. Vuonna 1875 tästä silkkinauhasta tuli G.H. Mummin luoman Cordon Rouge samppanjan tunnus. Sittemmin silkkinauha vaihtui  etiketin punaiseen poikkiraitaan.

Mummin perheen jäsenet pysyivät Saksan kansalaisina, joten ensimmäisen maailmansodan sytyttyä talon varat ja viinitarhat takavarikoitiin. Vuonna 1920 talo huutokaupattiin ja René Lalou otti talon ohjakset. Hän hankki talolla lisää Grand Cru -tarhoja ja kehittäessään talon viinien laatua, hän asetti ainutlaatuiset terroirit keskeiseen asemaan. Hänen filosofiansa voidaan kiteyttää G.H. Mummin kuuluisaan tunnuslauseeseen "Only the best".

Nykyisin G.H. Mumm on Pernord Ricardin omistuksessa ja talolla on lähes 218 hehtaaria viinitarhoja, joista 160 hehtaaria on Grand Cru -luokiteltuja ja sijaitsevat kahdeksan historiallisen kylän alueilla. Mummin 25 kilometriä pitkät kellarit kaivettiin käsin, mikä vei 70 vuotta. Näissä kellareissa on noin 25 miljoonaa pulloa samppanjaa, talon vuosituotannon ollessa yli kahdeksan miljoonaa pulloa. 60 prosenttia talon tuotannosta menee vientiin yli sataan maahan.

Talon tunnetuin ja myöskin tärkein tuote on vuosikerraton Cordon Rouge Brut, jota on myös suihkuteltu ilmaan vuodesta 2000 asti Formula ykkösten palkintopallilla. Cordon Rouge Brut on sekoitus 77 eri Cru-tarhan viineistä, joista osa on myös Grand Cru -luokiteltuja. Eri lajikkeet ja eri palstojen rypäleet puristetaan ja valmistetaan viiniksi aina erikseen. Kun rypälemehu on käynyt viiniksi, se käy mahdollisesti läpi myös luonnollisen malolaktisen käymisen.

Cordon Rouge Brut samppanjaan käytetään 45 prosenttia Pinot Noiria tuomaan runkoa, 30 prosenttia Chardonnayta antamaan tyylikkyyttä ja neljännes Pinot Meunieria tuomaan hedelmäisyyttä. Sekoittaminen on tarkkaa työtä, jotta talon tyyli säilyy vuodesta toiseen. Niimpä talon kellarimestari Didier Mariotti tiimeineen maistelee jopa 2000 eri viiniä ja sekoitusta. Uusien viinien lisäksi sekoitukseen käytetään myös 25-30 prosenttia vanhempia reserve-viinejä, joitain poikkeuksellisen hyviä vuosia lukuunottamatta.

Kun sekoitus on valmis, kuplaton cuvée pullotetaan  ja se päätyy talon kellareiden syvyyksiin, jossa toinen käyminen tapahtuu liqueur de tiragen avulla. Viini saa kuplansa kellareiden viileässä, 11 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen samppanja saa kypsyä vielä 30 kuukautta kellareissa, vuosikerrattoman samppanjan pakollisen 18 kuukauden sijaan. Tämän jälkeen sakanpoiston ja korkinvaihdon yhteydessä viiniin lisätään hieman sokerista ja vanhemmasta samppanjasta valmistettua liqueur de dosagea.

Cordon Rouge näyttää lasissa melko syvän kullankeltaiselta ja kirkkaalta. Kauniit ja todella pienet kuplat nousevat lasin pohjalta runsaina ja jäävät helmeilemään juoman pinnalle pitkään.

Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja etenkin sitrusmaiset vivahteet nousevat heti alkuun esille. Taustalla on myös hieman keltaluumuja ja persikkaa sekä briossia.

Maku jatkuu niin ikään raikkaan hedelmäisenä ja tuoksun sitrusmaiset, kevyet persikkaiset ja keltaluumuiset aromit saavat rinnalleen myös omenaisia piirteitä ja häivähdyksen kypsää ananasta. Siinä on myös tuntuvaa mineraalisuutta, hienostunutta briossia ja hentoa paahteisuutta. Kuivassa suutuntumassa on täyteläistä kermaisuutta ja runsas pehmeä hapokkuus antaa sekä raikkautta että ryhtiä. Viini jättää viipyilevän kypsän hedelmäisen jälkivaikutelman, jossa on kypsiä omenoita ja sitruksia.

Tasapainoinen ja tyylikäs vakiosamppanja, joka antaa hyvän kuvan Mummin laadusta. Viini on säilyttänyt hyvin tuoreen hedelmäisyyden, vaikka siinä tuntuu myös kypsempää hedelmää. Kahden ja puolen vuoden kypsytys tuntuu myös selvästi ja kaiken kruunaa hyvä mousse. Cordon Rouge on hyvä valinta aperitiiviksi tai maljajuomaksi, minkä lisäksi se on myös Alkossa edullisempi, kuin monen muun suuren tuottajan vakiosamppanja.

Cordon Rouge sai vierelleen klassikon kotimaastaan. Crème Ninon, eli kuohkea ranskalainen hernekeitto, joka viimeistellään kermavaahdolla ja samppanjalla. Viinin hapokkuus tuntui sulautuvan kuohkean keiton rakenteeseen, raikastaen samalla keittoa. Viinin hapokkuus leikkasi hyvin kerman tuomaa rasvaisuutta keitossa, joka puolestaan sai viinin tuntumaan vieläkin tasapainoisemmalta ja kypsemmän hedelmäiseltä sekä vivahtamaan hieman  paahteisiin pähkinöihin. Klassikkoyhdistelmä, joka toimi mukavasti.

Kouluarvosana: 9

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: G.H. MUMM et Cie, AC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Rypäleet: Pinot Noir (45%), Pinot Meunier (25%), Chardonnay (30%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: Tuliaispullo, hinta ei tiedossa. (Alko 39,90e / 75cl) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti