maanantai 11. tammikuuta 2016

Mehevä syrah Chilestä

Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 2012

Viña Leyda on Don Louis Alberto Fernandezin vuonna 1997 perustama viinitalo Leydan laaksossa, Chilessä. Tila sijaitsee 95 kilometrin päässä Santiagosta länteen ja noin 10 kilometrin päässä Tyynenmeren rannikolta. Talon ensimmäiset viinitarhat istutettiin vuonna 1998 ja vuonna 2001 korjattiin ensimmäinen sato. Samana vuonna Chile sai myös uuden alkuperänimityksen, DO Leyda Valley.

Fernandezin perhe myi myöhemmin tilan Tabalin viinitalolle ja vuodesta 2011 talon on omistanut Viña San Pedro. Leydalla on käytössään 276 hehtaaria viinitarhoja, minkä lisäksi uusia tarhoja on istutettu 85 hehtaaria. Tyynenmeren läheisyyden ja kylmien merivirtojen vuoksi alueen ilmasto on poikkeuksellisen viileää ja kasvukausi alueella on pitkä. Tämä tarjoaa hyvät kasvuolosuhteet aromikkaille lajikkeille, kuten Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir ja Syrah.

Single Vineyard Canelo Syrah -viiniin käytettävät rypäleet tulevat Canelo -nimiseltä viinitarhalta. Rypäleet kerättiin käsin ja niistä saatu mehu kävi viiniksi avonaisissa terästankeissa. Viiniä kypsytettiin ensin 14 kuukauden ajan tammitynnyreissä, minkä jälkeen se sai kypsyä vielä neljä kuukautta pullossa ennen myyntiin laskua. 

Viini on lasissa syvän sinipunaista ja lähes läpinäkymätöntä, mutta vaalenee reunoja kohti verenpunaisiin sävyihin. 

Tuoksussa on runsaasti kypsiä mustaherukoita, mutta siitä löytyy myös muita marjoja, kuten karhunvatukoita ja hieman mustikkaa. Myös mausteisuus ja kevyt tammisuus tuntuu selkeästi, minkä lisäksi taustalla on hieman mokkaa. 

Maku on kypsien tummien marjojen sävyttämä ja tuoksun tapaan päällimmäisenä on runsas mustaherukkaisuus. Siitä voi erottaa sekä kypsiä mustaherukoita, että mustaherukkahilloa, minkä lisäksi karhunvatukoita ja hieman mustikoita. Marjaisuuden takaa erottuu hieman mausteita ja tammea sekä taustalla myös aavistus kahvia, mokkaa ja pippuria. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja keskitanniininen. Pehmeät tanniinit ja erityisesti runsas marjaisa hapokkuus antavat viinille ryhtiä. Viini jättää viipyilevän kypsän marjaisen, varsin mehukkaan ja aavistuksen tammisen jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena Single Vineyard Canelo Syrah on helppo ja melko laadukkaan oloinen viini, josta jää puuttumaan hieman luonnetta. Niin tuoksussa kuin maussa, päällimmäisenä on kypsä marjaisuus ja kaikki muut vivahteet jäävät liiaksi taka-alalle. Tähän hintaan viiniltä odottaa jo enemmän, joten hinta-laatusuhde ei kohtaa tämän viinin kohdalla. Viini sopii hyvin sellaisenaan nautittavaksi, mahdollisesti myös lampaan tai riistan kanssa, valmistustavasta riippuen. Samaan hintaan löytyy parempia viinejä, joten itsellä tämä viini jää seuraavalla kerralla hyllyyn. 

Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Leyda, DO Leyda Valley
Alue: Chile, San Antonio, Leyda Valley
Rypäleet: Syrah (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,48e Alko 3.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti