torstai 14. tammikuuta 2016

Jalohomeinen Sauternes: Château Grillon

Château Grillon 2011


Makeat jälkiruokaviinit ovat mielenkiintoisia tuttavuuksia, mutta blogistani löytyi aikaisemmin vain yksi viiniarvio tästä kategoriasta, joka oli unkarilainen Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003 -viini. Nyt on vuorossa arvio toisesta makeasta viinistä, joka tulee tällä kertaa Ranskan Bordeaux'sta.

Château Grillon on Henri Cameleyren vuonna 1923 perustama viinitalo, joka keskittyy tuottamaan vain makeaa jälkiruokaviiniä, Sauternesia jalohomeisista rypäleistä. Nykyisin talo kuuluu Bordeaux Vineam yritykselle, joka edustaa seitsemää eri linnaa, eli viinitaloa Bordeaux'n alueella. Yhteensä näillä taloilla on noin 300 hehtaaria viiniviljelmiä. 

Château Grillon sijaitsee Barsacin kunnassa, yhdellä alueen korkeimmalla tasangolla, Haut-Barsac'lla. Talolla on yhdeksän hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään Sémillon, Sauvignon Blanc ja Muscadelle lajikkeita. Viinit valmistetaan perinteisin menetelmin ja talon tyyliin ne ovat hedelmäisiä ja täyteläisiä. Grillonin viljelykset rajoittuvat Cirons-jokeen, yhteen Bordeauxin läpi virtaavan Garonnen sivuhaaroista. 

Alueen ainutlaatuiset olosuhteet johtuvat pitkälti aamusumujen ja aurinkoisten, lämpimien iltäpäivien vuorottelusta. Kylmän Cirons- ja lämpimän Garonne-joen yhtymäkohdassa on erityiset olosuhteet, joissa Botrytis cinerea, eli pieni jalohometta aiheuttava itiösieni alkaa muodostua. Tämä itiösieni ohentaa rypäleiden kuorta ja saa veden haihtumaan niistä, minkä seurauksena rypäleen sisältämät sokerit, hapot ja uuteaineet tiivistyvät ja rypäleet rusinoituvat. Näistä, jalohomeisista rypäleistä valmistetut viinit ovat uskomattoman pitkäikäisiä ja äärimmäisen tyylikkäitä jälkiruokaviinejä.

Sadonkorjuun aikaan rypäleitä joudutaan poimimaan useammassa osassa, sillä jalohome ei muodostu kaikkiin rypäleisiin samaan aikaan. Grillonin kellareissa käyminen tapahtuu valvotussa lämpötilassa tynnyreissä ja sementtisammioissa. Viiniä kypsytetään 18 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista osa on uusia vuosikerrasta riippuen. Vuodessa Château Grillon Sauternesia valmistuu noin 24 000 pulloa.

Sitten itse asiaan. Viini on väriltään syvä ja melko tumma, kullankeltainen ja lasin reunoille muodostuu hieman öljyisiä kyyneleitä.

Tuoksu on täynnä makean, kypsän ja kuivatun hedelmäisiä vivahteita. Päällimmäisenä esiin tulevat appelsiinimarmeladi, kuivattu ananas ja aprikoosi sekä hunaja. Myös jalohomeiset aromit ovat  selkeästi läsnä, minkä lisäksi taustalla on aavistus tammen sävyjä.

Maku seurailee tuoksun kypsän ja makean hedelmäisiä vivahteita. Siinä on tuoksun tapaan appelsiinimarmeladia ja hunajaa sekä kuivattua hedelmiä, kuten ananasta, sitruksia ja aprikoosia. Hienostuneet jalohomeiset vivahteet ja hienoinen vaniljaisuus seuraavat perässä. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja todella makea, mutta varsin pirteä hapokkuus tekee tehtävänsä ja viini ei tunnu ollenkaan imelältä. Viini jättää viipyilevän, jalohomeen, kypsän ananaksen ja appelsiininen sekä aprikoosimarmeladin sävyttämän makean jälkivaikutelman.


Kokonaisuus on hienostunut ja tyylikäs. Itse pelkäsin ennen ostaa jälkiruokaviinejä niiden makeuden vuoksi, mutta muutaman kerran jälkeen pelko on kadonnut. Vaikka viini on todella makea, se ei ole missään nimessä liian makea, sillä hapokkuus tuo raikkautta ja vastapainoa makeudelle. Château Grillon Sauternes on miellyttävän täyteläinen ja moniulotteinen jälkiruokaviini, joka tarjoaa loistavan vastineen rahoille. Se sopii hyvin jälkiruoaksi, mutta myös jälkiruokien ja juustojen kaveriksi.


Laiskuuttani kokeilin viinin kanssa kaupan valmista Crème Brûléeta, joka oikeastaan toimi viinin kanssa loistavasti. Viinin makeus tasapainottui ja siitä erottui selkeämmin kypsän hedelmäisiä ja hunajaisia vivahteita. Yhdistelmä oli suussa sulava, samettisen pehmeä ja miellyttävä, niin lähellä täydellistä, kuin valmiin Crème Brûléen kanssa nyt voi päästä. Voin vain kuvitella, kuinka taivaallinen yhdistelmä viini olisi ollut itse tehdyn paahtovanukkaan kanssa. 

Lisäksi Grillon pääsi myös Roquefortin kaveriksi. Roquefortin maku on todella voimakas ja ei oikein istu omaan makumaailmaani. Sauternes kuitenkin pehmensi juuston voimakasta ja suolaista makua, eikä se tuntunut lainkaan niin päälle karkaavalta. Yhdistelmä oli ihan miellyttävä.

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Bordeaux Vineam, AC Sauternes
Alue: Ranska, Bordeaux, Graves, Sauternes, Barsac
Rypäleet: Sémillon (85%), Sauvignon Blanc (10%), Muscadelle (5%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 129 SEK (n. 14,10e) Systembolaget 2.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti