torstai 28. tammikuuta 2016

Edullinen argentiinalainen: Paula Syrah

Doña Paula Syrah 2014

Tällä kertaa vuorossa on alle kympin viini Argentiinasta. Viña Doña Paula on viiniyhtymä Claro Groupin vuonna 1997 perustama viinitalo, joka sijaitsee yhdellä Luján de Cuyon alueen korkeimmalla paikalla Mendozassa. Talon ensimmäinen vuosikerta tuotettiin vuonna 1999, jolloin talo todisti myös pystyvänsä tuottamaan laadukkaita viinejä.

Doña Paula on alusta alkaen keskittynyt tuottamaan viinejä, jotka sopivat vientiin. Talolla on tarhoja Luján de Cuyon alueen lisäksi myös Uca Valleyssa ja kaikki viineihin käytettävät rypäleet tulevat talon omilta tarhoilta. Tällä tavalla talon viinintekijät voivat valvoa rypäleiden viljelyä ja sen myötä tuottaa laadukkaampia viinejä. Viinin valmistuksessa hyödynnetään myös uutta teknologiaa, mikä auttaa viinintekijöitä valmistamaan ainutlaatuisia ja laadukkaita viinejä. 

Talolla on laaja valikoima erilaisia viinejä, joita valmistetaan muun muassa punaisista Cabernet Sauvignon, Malbec, Pinot Noir ja Syrah sekä valkoisista Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc ja Torrontés lajikkeista. Talon lippulaivaviini on Seleccion de Bodega Malbec, jota valmistetaan vain vuosina, jolloin sato on poikkeuksellisen hyvä. Viini on puhdas Malbec viini ja kaikki viiniin käytetyt rypäleet tulevat tarhan vanhimmista, yli 30 vuotiaista köynöksistä.

Doña Paula Syrah edustaa talon toiseksi edullisinta viinisarjaa. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat korkealaatuisista viineistään tunnetulta Luján de Cuyon alueelta. Vuonna 1998 istutetun 10 hehtaarin tarhan köynökset ovat varttamattomia ja tarhan maaperä on köyhää savimaata. Alueen keskimääräinen lämpötila huitelee 14 asteessa, päivät ovat lämpimiä ja yöt viileitä. 

Sadonkorjuu sijoittuu maaliskuun alkuun, minkä jälkeen rypäleistä erotellaan rangat ja ne murskataan varovasti. Käymisvaiheessa hyödynnetään osin hiilidioksikäymistä, mikä antaa viiniin marjaisia aromeja. Ennen käymistä kuoria uutettiin viilennetyssä mehussa parin vuorokauden ajan, mikä lisää puolestaan viinin hedelmäisyyttä. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen. Viinin kypsytyksestä tuottaja ei kerro, mutta veikkaisin terästankkeja tai käytettyä tammea, sillä tammea ei juurikaan viinistä löydy. 

Läpikuultava tummanpunainen väri vivahtaa hieman violetin sävyihin ja vaalenee reunoja kohti lähes värittömäksi.

Tuoksu on kypsien marjojen säävyttämä, hieman mausteinenkin. Selkeästi esille tulevat puolukat, karhunvatukat ja kirsikat, minkä lisäksi tuoksussa on aavistus orvokeista. Taustalla on myös hieman piparminttua ja kuivattua luumua.

Maku seurailee tuoksun kypsän marjaisaa linjaa puolukoiden, karhunvatukoiden, kirsikoiden ja boysenmarjojen sävyttämänä. Myös mausteisuus ja mustapippuri ovat selkeästi läsnä, kuten myös hieman taustalta löytyvät kukkaiset vivahteet. Vieläkin taaempana on aavistus paahteisuutta. Suutuntumaltaan viini on mehevän marjainen ja keskitäyteläinen. Marjaiseen makumaailmaan löytyy vastapainoa pehmeistä tanniineista ja ryhdikkäästä hapokkuudesta. Hetken aikaa viipyilevä loppu vivahtaa kahviin ja suklaaseen.

Viini jättää mehukkaan marjaisen ja hieman tylsähkön vaikutelman. Kokonaisuus on kuitenkin tasapainoinen ja laadukkaan oloinen, melko simppeli paketti. Hintaluokassaan viini on melko tasainen kultaisen keskitien kulkija, helposti lähestyttävä ja pehmeä. Parhaiten viini sopii seurusteluun, mutta myös kypsien liharuokien kaveriksi.

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Doña Paula
Alue: Argentiina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
Rypäleet: Syrah (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 2.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti