Masi Costasera Amarone Classico 2010
Tällä kertaa vuorossa on Amarone, Veneton alueen kuuluisin punaviini. Amaronet ovat ainutlaatuisia kuivatuista rypäleistä valmistettuja punaviinejä, jotka muodostavat Barolon ja Brunellon kanssa italialaisten viinien aristokraattisen kolmikon. Viini on myös ensimmäinen tyylinsä edustaja, josta blogissani kirjoitan, joten ei muuta kuin asiaan.
Masi Agricola on Veneton alueella sijaitseva viinitalo. Talon historia yltää 1770-luvulle, jolloin Boscainin perhe osti pienen viinitilan Valpolicellan alueelta, Vaio dei Masin laaksosta, jonka mukaan talo on myös nimetty. Vuosien mittaan yritys on laajentunut ja nykyisin Masi tuottaa viiniä Serego Alighierin tiloilla Venetossa ja Toscanassa, Bossi Fedrigottin tarhoilla Trentinossa sekä Argentiinan Tupungatossa. Boscainin perhe omistaa talon edelleen ja sen johdossa on suvun seitsemännen polven edustaja Sandro Boscaini.
Talo tunnetaan ympäri maailman puhdaspiirteisistä ja laadukkaista, Veneton alueen alkuperäislajikkeista valmistetuista viineistään. Masilla on vahvat siteet vuosisatoja vanhaan venetsialaiseen kulttuuriin ja viininvalmistus perinteisiin. Lisäksi tuotannossa hyödynnetään nykyaikaisia tieteellisiä tutkimuksia, joten viinit ovat tyyliltään moderneja, mutta perinteet silti vahvasti läsnä. Talon laajentuessa yritysostoilla, tärkeimpinä kriteereinä ovat olleet maaperän sijainnin lisäksi historialliset arvot.
Masi tuottaa Veneton alueella perustasoisia Soave ja Valpolicella viinejä, mutta ennen kaikkea talo on kuuluisa kuivatuista rypäleistä valmistetuista AppaXXimento®, Recioto ja Amarone viineistään. Talolla onkin yksi laajimmista Amarone- ja Recioto-viinien valikoimista, joka on kansainvälisesti saatavilla. Masin ensimmäinen Ripasso-menetelmällä valmistettu viini, Masi Campofiorin näki päivän valon jo 1960-luvulla. Masi on lisäksi kehittänyt Ripasso-menetelmästä oman AppaXXimento®-kaksoiskäymismenetelmän.
Masin Costasera Amarone viiniin käytettävät rypäleet kasvavat Costasera-rinteillä, jotka laskevat Garda järvelle. Päivät alueella ovat pitkiä ja rinteissä sijaitsevat tarhat hyötyvät järven pinnasta heijastuvista ilta-auringon säteistä. Järveltä tulevat lämpimät tuulet tekevät olosuhteista optimaaliset, joten Corvina, Rondinella ja Molinara lajikkeet kypsyvät hyvin.
Rypäleitä kuivataan bambumatoilla sadonkorjuusta seuraavaan tammikuun lopulle, eli noin 3-4 kuukauden ajan. Rypäleiden sisältämästä vedestä haihtuu tänä aikana noin 35 prosenttia ja niiden sisältämät sokerit ja aromit konsentroituvat rypäleiden rusinoituessa. Rypäleet murskataan varovasti ja rangat poistetaan joukosta, minkä jälkeen rypäleistä saatu mehu käy 45 päivän ajan isoissa tammitynnyreissä ja terässäiliöissä. Tämän jälkeen viini siirretään 30-40 hehtolitran tynnyreihin alkoholikäymisen ajaksi, eli noin 35 päiväksi. Viini käy melko kuivaksi ja jäännössokeria siihen jää noin 9 grammaa litraa kohden. Lopuksi kahden vuoden kypsytys; 80 prosenttia viinistä kypsytettiin suurissa 40-80 hehtolitran tammisammioissa ja 20 prosenttia pienissä ranskalaisissa tynnyreissä, joista osa on uusia ja osa käytettyjä. Ennen myyntiin laskua seurasi vielä neljän kuukauden pullokypsytys.
Sitten itse viinin kimppuun. Todella syvä, lähes läpinäkymätön rubiininpunainen väri, joka vaalenee vain kevyesti kirsikanpunaisiin sävyihin reunoja kohti.
Tuoksu on runsas ja vivahteikas, alkuun kypsän hedelmäinen ja tumman marjainen. Kun viini saa ilmaa ja alkaa avautumaan, tuoksusta erottuu enemmän kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja, kirsikoita ja rusinoita sekä mausteisempia vivahteita, kuten anista, kanelia ja maustepippuria. Taustalla on myös hienoisia nahkaisia vivahteita ja kevyttä alkoholin terävyyttä.
Maku on seuraa tuoksua kypsien hedelmien ja tummien marjojen sävyttämä. Siinä on tuoksun tapaan myös kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja ja taateleita sekä vivahteita rusinoista, viikunoista ja tummista kirsikoista. Myös makea mausteisuus, kuten anis, kaneli ja vanilja ovat selkeästi läsnä. Taustalla on myös vivahteita suklaasta ja kahvista. Roteva viini on erittäin täyteläinen ja tuntuvat, mutta pehmeiksi pyöristyneet tanniinit ja runsas hapokkuus antavat viinille jämerän rungon, mutta viini on silti tyylikäs ja tasapainoinen. Pitkään viipyilevä jälkivaikutelma kuivattaa suuta ja on kuivattujen hedelmien ja kypsien marjojen sävytteinen, aavistuksen mausteinen sekä nielua lämmittävä.
Costasera Amarone on tyylikäs ja voimakas viini, jonka aromeissa ja maussa on runsaasti syvyyttä. Vivahteita löytyy makeista mausteista aina hedelmäisiin piirteisiin ja kokonaisuus on tasapainoinen, mutta jotain jää puuttumaan. Toisaalta Masi ilmoittaa viinin kestävän 30-35 vuotta vuosikerrasta, joten mahdollisesti viini olisi voinut kehittyä vieläkin tasapainoisemmaksi ja miellyttävämmäksi. Viini on laadukas ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Systembolagetin hinnalla viini on jo edullinen ostos, mutta tyylilleen uskollisesti Alko saa hinnan kohoamaan reippaammin. Viini toimii hienosti sellaisenaan mietiskelyyn ja nautiskeluun, mutta miksei myös kovien juustojen ja riistaruokien kanssa.
Amaronen kaveriksi kokosin juustotarjottimen, joka koostui Manchego, Parmigiano Reggiano ja Gouda -juustoista. Manchego oli vain kuusi kuukautta kypsytettyä ja jäi heti kättelyssä viinin jalkoihin. Seuraavana vuoroon pääsi kaksi vuotta kypsynyt gouda, joka sai viinin hapokkuuden voimistumaan hieman, mutta viini taas pehmensi mukavasti goudan voimakasta ja runsasta makua, mikä sai yhdistelmän tuntumaan oikein toimivalta. Viimeisenä vuoroon pääsi Amaronen tapaan italialainen, 30 kuukautta kypsynyt Parmigiano Reggio, jonka kanssa viini myös parhaiten toimi. Viinin hapokkuus tuntui tasapainoisemmalta ja juuston hienoiset aromit, etenkin pähkinäiset vivahteet korostuivat hienosti. Toimiva yhdistelmä, mutta parhaiten viini toimi sellaisenaan nautiskeluun kynttilän valossa.
Kouluarvosana: 9-
Jotain pientä infoa:
Tuottaja ja luokitus: Masi Agricola, DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
Rypäleet: Corvina (75%), Rondinella (20%), Molinara (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 289 SEK (n. 31,91e) Systembolaget 23.11.2015 (Alko 39,50e)
Samalta tuottajalta:
Masi Campofiorin 2011
Samalta tuottajalta:
Masi Campofiorin 2011
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti