keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Brolio Chianti Classico DOCG

Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico 2013

Ricasolin perheen historia voidaan yhdistää viiniin jo vuodesta 1141, jolloin Brolion linna siirtyi perheen omistukseen, joten Barone Ricasoli onkin Italian vanhin viinitalo. Pitkään historiaan liittyen myös johtava amerikkalainen Family Business -lehti on listannut Ricasolin maailman neljänneksi ja viinialan toiseksi pitkäikäisimmiksi perheyritykseksi, joka on pysynyt perustamisestaan lähtien samalla paikalla.

Brolion linna on rakennettu keskiajalla ja sitä on restauroitu ja uudistettu useita kertoja vuosisatojen aikana. Linnan siirryttyä Ricasolin perheen omistukseen, se on pitkän historiansa aikana kärsinyt lukuisista taisteluista ja hyökkäyksistä aina toisen maailmansodan pommituksiin. Linnaa ympäröi 230 hehtaaria viinitarhoja, jotka muodostavat osan tilan maista. Yhteensä tila käsittää 1200 hehtaaria Gaiolen ja Castelnuovo Berardengan kuntien alueilla. Tälle alueelle mahtuu viinitarhojen lisäksi laaksoja, vuoria, tammi- ja kastanjametsiä sekä 26 hehtaaria oliivilehtoja, kaikki tämä Chiantin keskeisimmillä alueilla.

Ricasolin viinejä vietiin jo 1600-luvulla Amsterdamiin ja Englantiin. 1900-luvun alussa talon viinit tunnettiin ympäri maailmaa. Suvun ehkä merkittävin henkilö, paroni Bettino Ricasoli (1809-1880) oli poliitikko ja viinintekijä, joka myös kehitti Chiantin, nykyisin Italian tunnetuimman viinityylin vuonna 1872.

Brolio Chianti Classicoon käytettävät rypäleet kasvavat Gaiolen alueella Chiantissa. Viinitarhat sijaitsevat 280-480 metrin korkeudessa merenpinnasta ja vaihtelevat maaperältään paljon, yhteisenä piirteenään sorapitoisuus. Rypäleet kerättiin käsin ja sadonkorjuu alkoi syyskuussa Merlotin kohdalla ja päättyi lokakuussa Cabernet Sauvignoniin. Käyminen tapahtui kuorimassan kanssa ruostumattomissa terästankeissa kontrolloidussa 24-27 asteen lämpötilassa 12-16 päivän ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytettiin erikokoisissa tammitynnyreissä noin yhdeksän kuukauden ajan, minkä jälkeen viini sai levätä vielä kolme kuukautta pulloissa.

Syvän rubiininpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikanpunaisiin sävyihin.

Vivahteikas, jopa aavistuksen moniulotteinen tuoksu, jossa päällimmäisenä tuntuu kirsikkaisuus, mausteisuus ja lakritsi. Siitä voi löytää myös kypsiä karhunvatukoita ja kevyttä paahteisuutta sekä vivahteita tupakasta ja orvokeista. Taustalla on myös maanläheistä multaisuutta.

Maku on tuoksun tapaan vivahteikas ja ensimmäisenä kielen päältä löytyy hapankirsikoita ja mausteita sekä kypsiä marjoja, kuten karhunvatukoita ja mustaherukoita sekä yrttejä. Myös tammi on selkeästi läsnä, minkä lisäksi löytyy paahteisuutta ja häivähdys tupakkaa. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja tanniininen. Notkeat, tuntuvat tanniinit ja kirsikkainen hapokkuus antavat viinille hyvää runkoa. Keskipitkä jälkivaikutelma, jossa on mausteita, karvasmantelia, punaia omenoita ja kuivattuja yrttejä sekä aavistus mansikkaa, saa veden nousemaan kielelle.

Kokonaisuutena Brolio Chianti Classico on vivahteikas ja moniulotteinen Chiantin viini. Tuoksu on todella miellyttävä ja maku seurailee sitä hieman kireänä. Alkon noin 20 euron hinta ei kulje käsikädessä laadun kanssa, joten Alkon hyllyyn saisi jäädä. Systembolagetin hintaan kuitenkin ihan kelpo ostos Chiantin ystäville. Viini sopii kovien juustojen tai tummien liharuokien kanssa, jotka voivat myös tasapainottaa viiniä.

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Barone Ricasoli, DOCG Chianti Classico
Alue: Italia, Toscana, Chianti Classico
Rypäleet: Sangiovese (80%), Merlot (15%), Cabernet Sauvignon (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 129SEK (n. 14,24e) Systembolaget 23.11.2015 (Alko 19,50e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti