keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Paistettu ankanrinta ja Pinot Noir

Maycas del Limarí Reserva Especial Pinot Noir 2013

Maycas del Limarín viinitalo perustettiin vuonna 2005, kun Concha y Toron viiniliike osti Francisco de Aguirre viinitalon ja sen viinitarhat uuden projektinsa pohjaksi. Tämän projektin tarkoituksena oli löytää köynöksille parhaiten sopivat kasvupaikat Limarín laaksosta ja tuottaa näin laadukkaita viinejä, jotka ilmaisevat täydellisesti alkuperäänsä. Projektin ja talon johdossa on ollut alusta asti Marcelo Papa, joka on luonut muun muassa Casillero del Diablo -viinisarjan.

Limarí sijaitsee noin 400 kilometriä pohjoiseen Chilen pääkaupungista Santiagosta ja laaksossa on viljelty viiniä jo 1500-luvun puolivälistä. Laakso hyötyy meren vaikutuksesta alueen ilmastoon muita Chilen rannikkoalueita enemmän, sillä rannikon vuoriston muodostelmat päästävät laaksoon runsaasti merituulia. Nämä viileät tuulet ja mineraalinen, punaisen savimaan peittämä kalkkipitoinen maaperä sekä runsas auringonpaiste tekevät alueesta ainutlaatuisen kasvupaikan viileän ilmaston lajikkeille. Alueen vähäinen sademäärä saa köynökset juurtumaan syvälle tähän mineraaliseen maahan, minkä lisäksi aamuisin mereltä tuleva sumu viilentää köynöksiä, kunnes aurinko nousee Andien vuorten takaa. Laakson kasvukausi on maailman pisimpiä tämän viileän, ainutlaatuisen ilmaston vuoksi.

Maycas del Limarín viinitarhoilla viljellään laakson ainutlaatuisia ominaisuuksia hyödyntäen klassisia Bourgognen alueen lajikkeita, Chardonnayta ja Pinot Noiria, jotka ilmaisevat hienosti luonteensa laakson viileässä ilmastossa. Marcelo Papan lisäksi talon viinintekijänä toimii Javier Villarroel. Javierin lempi lajike Syrah on kolmas lajike, jota Maycas del Limarí viljelee.

Maycas del Limarí viinit saavat inspiraationsa inkojen kulttuurista ja valtakaudesta, sana maycas tarkoittaakin inkojen kielellä peltokasvien maata. Inkojen valtakunta ulottui aikanaan Perun eteläosista, Cuscon kaupungista yli 5000 kilometriä etelään. Limarín laakso sijoittui inkojen eteläisen valtakunnan alueelle ja laaksossa tuotettiin muun muassa kultaa, kuparia ja puolijalokiviä.

Inkojen kulttuuria ja kansaa kunnioitetaan myös Maycasin viinipullojen etiketeissä, joissa esiintyy inkojen aurinkokalenterin symbooleja. Nämä symboolit kuvaavat aikaa, jonka viini viettää talon kellareissa.

Reserva Especial -sarjan viinit julkaistiin vuonna 2007. Reserva Especial Pinot Noir viiniin käytettävät rypäleet kasvavat San Julián nimisellä, 18 hehtaarin tarhalla, joka on maaperältään punaisen savimaan verhoamaa kalkkikiveä. Tarhojen ilmasto on viileä ja kuivahko, pitkälti Tyynenmeren vaikutuksien alainen. Rypäleet saivat maseroitua kymmenen päivän ajan viileässä, minkä jälkeen viini kävi pienissä avonaisissa sammioissa. Tammikypsytys tapahtui ranskalaisissa Bourgognen alueen tynnyreissä, joista 18 prosenttia oli uusia. 12 kuukauden kypsytyksen jälkeen seurasi neljän kuukauden pullokypsytys ennen myyntiin laskua.

Syvän punainen väri on kevyen läpikuultava ja taittuu reunoista hieman rubiinin sävyihin.

Tuoksussa on runsaasti kypsiä punaisia marjoja, kuten kirsikoita, karpaloita ja vadelmia. Myös tammisuus tuntuu selkeästi, minkä lisäksi tuoksussa on kevyttä mausteisuutta ja häivähdys kahvia.

Maku seurailee tuoksua kypsien punaisten marjojen sävyttämänä, puolukkaisena, kirsikkaisena ja karpaloisena sekä kevyen vadelmaisena. Tammi ja kevyt mausteisuus ovat selkeästi läsnä myös kitalaella, minkä lisäksi kieleltä löytyy myös hieman maanläheistä multaisuutta ja taustalla kahvia. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja hieman karhean oloinen. Tuntuva hapokkuus ja nuoret, hieman karkeat tanniinit tuovat viinille runkoa. Viini jättää tammen sävytteisen jälkivaikutelman, jossa on paahteista kahvia ja kuivaa tummaa suklaata sekä hieman maanläheisiä vivahteita.

Viini on melko laadukkaan oloinen ja mielenkiintoinen tuttavuus Chilestä. Siitä löytyy runsaasti makua ja hapokkuutta, kiitos Limarín laakson viileän ilmaston ja pitkän kasvukauden. Vielä nuoruuden kireydestä kärsivät tanniinit vievät hieman pisteitä muuten oikein mukavalta viiniltä. Aikaisemmin maistamani vuosikerta 2011 oli ostohetkellä kalliimpaa, mutta myös huomattavasti pehmeämpää. Viini sopii hyvin rasvaisen kalan, lintu- ja pataruokien kumppaniksi. Sellaisenaan hieman kireä. Hinta-laatusuhde on nyt jo lähellä kohtuullista, kun hinta on laskenut entisestään.

Viinin kaveriksi pääsi tällä kertaa paistettua ankanrintaa, tinjamilla maustetun punaviinikastikkeen ja pekoni-papupaistoksen kanssa. Viini toimi ruoan kanssa hyvin, sillä viinin hapokkuus leikkasi hyvin ankanrinnan rasvaisuutta, minkä lisäksi viinin tanniinit tuntuivat pehmeämmiltä. Viini oli ruoan kanssa pehmeämpi ja tasapainoisemman oloinen. Ihan kelpo yhdistelmä.


Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Maycas del Limarí, DO Valle del Limarí
Alue: Chile, Valle del Limarí
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,98e Alko 15.9.2015 (20.1.2016 hinta 14,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti