torstai 14. syyskuuta 2017

Ruotsalaiset oluet osa 3: Oppigårds Thurbo Double IPA

Oppigårds Thurbo Double IPA

Nyt vuorossa Thurbo Double IPA, jonka nimikin kertoo jo, millainen oluttyyli kyseessä on. Oppigårdsin sivuilla kerrotaan Thurbo Double IPAn olevan maltaisempi, reilummin humaloitu ja vahvempi olut, kuin valtaosa panimon muista tuotteista. Humalointi hoituu Cascaden, Chinookin, Citran, Columbuksen ja Nuggetin voimalla ja katkeroita luvataan vähintäänkin riittävät 74 IBUa. Mallaspohjana toimii Pilsner- ja Munchener -maltaat.

Kullankeltainen olut on aavistuksen utuista ja taittuu oranssin sävyihin. Päälle muodostuu reilun kolmen sormen levyinen likasen valkea, kohtuu tiivis vaahtokruunu, joka laskeutuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi, jättäen jälkeensä vähäistä pitsiä.

Tuoksussa pääosan vie aromaattisen hedelmäinen ja havumetsäinen humalointi. Siinä on keltaisia hedelmiä, kuten persikkaa, aprikoosia ja mangoa sekä passion hedelmää ja sitruksia. Lisäksi löytyy hieman pihkaisia ja yrttisiä vivahteita sekä häivähdyksiä siirapista, karamellista ja hunajasta.

Ensimaku on hieman makeahko, kunnes humalat puraisevat reilun mäntyisellä ja sitruksisella otteella. Kielellä on männyn käpyjä, kirpeää greippiä ja passion hedelmää sekä makeampaa keltaista hedelmää, etenkin aprikoosia. Maltaisuus tuntuu makean sävytteisenä, hieman karamellisena ja hunajaisena. Suutuntuma on melko täyteläinen ja runsas, hieman öljyinen ja suun tahmaava. Hiilihappoja on keskiasteisesti, mutta niitä voisi olla enenmmänkin. Jälkimaku on viipyilevä, kuivakan yrttinen ja makean hunajainen, aavistuksen levoton. Alusta asti kielellä esiintyneet katkerot tuntuvat pitkään aromien hävittyä kieleltä. 

Thurbo Double IPA on melko tuhti ja runsas olut, johon jäin kaipaamaan hieman lisää raikkautta. Siitä löytyy paljon hyvää, mutta myös hieman pahaa sanottavaa, etenkin runsauden ja ehkä hieman turhan hallitsevan makeuden tunnun vuoksi. Omaan makuuni Oppigårdsin Aamarillo ja Indian Tribute istuivat paremmin, muttei tämäkään huono ole. Ja hinta-laatusuhdehan tässäkin on erinomainen; Alkosta kun ei irtoa ensimmäistäkään tupla-IPAa alta neljän euron.

Kouluarvosana: 8+ Ihan hyvä tupla-IPA.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - tähän rahaan löytö. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Ruotsi, Hedemora
Oluttyyppi: Ale, Double IPA
Maltaat: Pilsner, Munchener
Humalat: Chinook, Nugget, Columbus, Cascade, Citra
Alkoholi: 8,5 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 26,90 SEK (n. 2,87e) Systembolaget 23.7.2016

Samalta panimolta:
Oppigårds Amarillo
Oppigårds Indian Tribute
Oppigårds Thurbo Stout

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti