perjantai 22. syyskuuta 2017

Cigalesin alueen viinit: Vinea Museum Tempranillo Crianza

Vinea Museum Tempranillo Crianza 2013

Finca Museum on Cigalesissa Castilla y Leónin alueella sijaitseva viinitalo, jonka riojalainen Barón de Ley Group perusti vuosituhannen vaihteessa. Barón de Ley päätti laajentaa toimintaansa Riojan alueen ulkopuolelle ja lopulta paikka uudelle viinitalolle löytyi Cigalesista. Finca Museumin ensimmäinen viini valmistettiin vuonna 1999 lainatiloissa, joissa viini myös kypsytettiin. Tämän testin jälkeen syntyi lopullinen päätös Finca Museumin perustamisesta Cigalesiin.

Finca Museumilla on 185 hehtaaria omia viinitarhoja ja 60 hehtaaria vuokrattuja tarhoja. Sadonkorjuu tapahtuu aina käsin ja viininvalmistus alkaa maseraatiolla, joka tapahtuu 5 asteen lämpötilassa ruostumattomissa terästankeissa. Käyminen tapahtuu puolestaan 27 asteen lämpötilassa. Viiniä kypsytetään 14 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista 60% on amerikkalaista ja 40% ranskalaista tammea. Tämän jälkeen viini kypsyy vielä pulloissa. 

Houkutteleva, tumma ja syvän purppuranpunainen väri vaalenee reunoja kohti violetin ja rubiininpunaisiin sävyihin.

Heti avaamisen jälkeen tuoksu tuo mieleen lähinnä tummat marjat, kuten mustaherukan, karhunvatukan ja luumun. Avautuessaan runsas ja hieman kehittynytkin tuoksu muuttuu vivahteikkaammaksi ja esiin nousee paahteisia, kevyen tammisia, makean mausteisia ja vaniljaisia vivahteita sekä hentoa nahkaisuutta. Mausteisuus tuo mieleen neilikan ja maustepippurin, minkä lisäksi tuoksusta löytyy myös hentoa mokkaisuutta ja kahvia sekä häivähdyksiä kuivatuista luumuista ja taateleista.

Melko täyteläinen maku on runsas ja tumman hedelmäinen. Kielellä on mustaherukkaa ja karhunvatukkaa sekä luumuja ja kirsikoita. Tammikypsytys tuntuu hienostuneen paahteisin, makean mausteisin ja vaniljaisin vivahtein, tuoden mieleen tuoksun neilikan ja maustepippurin lisäksi myös kanelin. Taustalla on myös kuivattuja hedelmiä, kuten taatelia, viikunaa ja luumua sekä hentoa nahkaisuutta. Pehmeät tanniinit ja muhkea hedelmäisyys tekevät viinin suutuntumasta runsaan ja voimakkaan tukien makua aina viipyilevään ja lämmittävään jälkimakuun. Lopussa kielellä on mausteita, kanelia ja vaniljaa sekä hieman savua, kuivattuja ja kypsiä hedelmiä, etenkin viikunaa.

Kokonaisuutena viini on harmoninen ja lämmittävä, kaikin puolin tasapainoinen ja miellyttävä. Tammi on hienosti läsnä, muttei samalla tavalla kuin esimerkiksi perinteisissä riojalaisissa. Viinin hedelmäinen puoli pääsee hienosti esille ja tuntuvat, mutta hienosti pyöristyneet tanniinit viimeistelevät kokonaisuuden. Tämä viini on hyvä yleisviini liharuokien seuraan, mutta maistui hienosti myös espanjalaisten juustojen, kuten Manchegon, Queso Ibéricon ja Queso de Cabran kanssa.

Kouluarvosana: 9- Tasapainoinen ja tyylikäs viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Barón de Ley Grupo, Finca Musem, DO Cigales
Alue: Espanja, Castilla y Léon, Cigales
Tyyli: Punaviini, Crianza
Rypäleet: Tinta del País (Tempranillo) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,58e Alko 20.10.2016

Samalta tuottajalta:
Barón de Ley Reserva 2010
Coto de Imaz Reserva 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti