torstai 28. syyskuuta 2017

Tilaviiniä suurten tuottajien keskeltä: Pere Mata Gran Coloma

Pere Mata Gran Coloma Gran Reserva 2008

Mata i Coloma on pieni viinitila Sant Sadurní d'Anoian kaupungissa, Barcelonan lähistöllä. Tilan perustanut Pere Mata kiinnostui Cavan valmistuksesta työskennellessään opiskelu aikoinaan viinitiloilla ja vuonna 2000 hän perustikin oman tilansa isänsä avustuksella. Toisin kuin alueelta löytyvät suuret viinitalot kuten Codorníu ja Freixenet, Pere keskittyy tuottamaan laadukkaita tilaviinejä luomurypäleistä. Vuosituotanto jääkin maltillisesti 40 000-60 000 pulloon, josta noin puolet menee vientiin.

Luonnonmukaiseen viljelyyn Pere siirtyi vuonna 2007 ja tilan viiden hehtaarin tarhoilla viljellään perinteisiä Cava-lajikkeita, Macabeoa, Parelladaa ja Xarel.loa. Köynösten keski-ikä on lähes 30 vuotta. Oman satonsa lisäksi Pere ostaa rypäleitä paikallisilta luomuviljelijöiltä. Kaikki työt hoidetaan käsin, käyminen tapahtuu luonnollisilla hiivoilla ja lähes kaikki viinit valmistetaan ilman dosagea, eli ne ovat pääosin Brut Nature-viinejä. Niitä kypsytetään vähintään 24 kuukauden ajan ja parhaita jopa neljän vuoden ajan. Pere ei myöskään ole kiinnostunut vuosi toisensa perään samanlaisesta viinistä, eli niin sanottua talon tyyliä voi olla hankala hahmottaa, kun jokainen erä viiniä on uniikki ja ainutlaatuinen.

Gran Coloma Gran Reserva on Cava, jolla Pere kunnioittaa isoisäänsä, joka valmisti Cavaa perheen omaan käyttöön autotallissaan. Ensimmäinen käyminen tapahtuu tynnyreissä 16 asteen lämpötilassa ja vie noin 15-20 päivän ajan. Toinen käyminen pulloissa vie puolestaan 60-70 päivän ajan noin 14,5 asteessa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään sakan päällä pulloissa vähintään kolmen vuoden ajan. 

Puhdas, vaalean sitruunankeltainen väri vivahtaa hennosti kullan sävyihin. Kuplat ovat pieniä ja alkuun todella runsaita, hiljalleen väheneviä. Jäljelle jääneet kuplat kestävät kuitenkin todella pitkään. 

Tuoksu on runsas ja aromaattinen, jännittävä ja hieman kehittynyt. Siinä on runsaasti makeita aromeita, kuten kypsiä viikunoita ja omenoita, omenatorttua ja makeita leivonnaisia. Erottuupa taustalta myös kypsiä sitruksia ja appelsiininkuorta, kevyen paahteisia sävyjä sekä hieman kukkia ja hunajaa. 

Lähes kuiva maku tuntuu jopa aavistuksen makeahkolta, sillä kielellä on runsaasti kypsää ja mehevää hedelmää, etenkin viikunaa, omenaa ja aprikoosia. Myös sakkakypsytyksen tuomat paahteiset vivahteet ovat läsnä ja tuovat mieleen tuoreet konditoriatuotteet ja häivähdyksen pähkinää. Erottuupa kieleltä myös kuivatun viikunaisia sävyjä ja tummaa luumua sekä miellyttävää mineraalisuutta. Suutuntumaltaan viini on lempeä ja mehevästä hedelmäisyydestä huolimatta tasapainoinen, kiitos pirteän ja eloisan sitrusmaisen hapokkuuden, pehmeiden kuplien ja mineraalisuuden, jotka korostavat ryhdikästä puolta. Jälkimaku on viipyilevä, kypsiä sitruksia ja keltaisia hedelmiä, mutta myös häivähdys viikunaa ja luumua, kypsää ja kuivattua.

Pere Mata Gran Coloma on herkullinen, runsas ja hieman makeahkon sävytteinen viini. Siinä on runsaasti mehukasta ja kuivattua hedelmää sekä paahteisia vivahteita ja kevyttä mineraalisuutta. Makeuden tunteesta huolimatta viini on tasapainoinen ja hyvinkin persoonallinen, varsin rustiikkisen oloinen. Sen hinta-laatusuhde on myös erittäin hyvä verrattuna moniin Alkon saman hintaluokan cavoihin. Gran Coloma  toimii seurustelu ja maljajuomana, mutta myös tapasten ja pikkupurtavien kaverina. 

Kouluarvosana: 8,5 Persoonallinen ja erilainen Cava.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Mata i Coloma, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès, Barcelona, Sant Sadurní d'Anoia
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Macabeo, Parellada, Xarel.lo
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,30e (10,25e + toimituskulut n. 2,05e) Décantalo 20.1.2017

1 kommentti:

  1. Admiring the hard work you put into your blog and detailed information you
    offer. It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehashed material.
    Fantastic read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to
    my Google account.

    VastaaPoista