perjantai 15. syyskuuta 2017

Lämmittävät riojalaiset: Campo Viejo Gran Reserva

Campo Viejo Gran Reserva 2010

Riojalainen Bodegas Campo Viejo on varmasti monelle tuttu viinitalo. Olen kirjoittanut aiemmin tuottajan Crianza ja Reserva -viineistä, jotka ovat jo pitkään löytyneet Alkon valikoimasta. Näistä ensin mainittu on simppeli peruspunkku ja jälkimmäinen pätevä ja maukas viini, jota tulee silloin tällöin ostettua, kun ei jaksa sen enempää viini valintaa miettiä.

Nyt vuorossa on tuottajan Gran Reserva, joka ehti kiehtoa minua pitkän aikaa ennen kuin pullon nettikaupan ostoskoriin siirsin. No vähän myöhemmin viini tuli tietysti myyntiin myös monopolimme hyllylle, tosin kympin verran korkeammalla hinta-lapulla kuin kotiin kannettuna. Tähän Gran Reservaan käytettävät rypäleet tulevat eri tarhoilta eri puolilta Riojan aluetta. Käyminen tapahtuu terästankeissa tasaisessa 28 asteen lämpötilassa ja maseraatio vie noin 20 päivää. Viiniä kypsytetään kahden vuoden ajan ranskalaisissa (80%) ja amerikkalaisissa (20%) tammitynnyreissä, minkä jälkeen seuraa vielä 36 kuukauden pullokypsytys ennen markkinoille pääsyä. 

Syvän rubiininpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti kirkkaamman punaisiin sävyihin.

Tuoksultaan viini on varsin tyypillinen riojalainen; tummaa hedelmää ja tammisia sävyjä sekä muhevaa multaisuutta. Avautuessaan runsaasta tuoksusta erottuu karhunvatukoita ja mustikoita, makeaa mausteisuutta ja vaniljaa, lempeää paahteisuutta ja savuisuutta. Siinä on myös kehittyneempiä sävyjä, jotka tuovat mieleen kuivatut viikunat ja nahan, sikaria ja tupakkaa, jopa toffeeta.

Viini tuntuu kielellä täyteläiseltä ja pehmeältä, miellyttävästi kehittyneeltä. Siinä on tummia hedelmiä, luumua ja kirsikkaa sekä punaista marjaisuutta, etupäässä puolukkaa. Tammikypsytys erottuu kielellä tyylikkäänä paahteisuutena, makeana mausteisuutena ja amerikkalaisen tammen tuomana vaniljaisuutena, minkä lisäksi siinä on hieman savua ja mokkaa sekä kahvia. Hienosti kehittyneet ja pyöreät, mutta tuntuvat tanniinit ovat selkeästi esillä korostaen täyteläistä ja runsasta olemusta. Yhdessä puolukkaisen hapokkuuden kanssa ne tuovat viinille hienon selkärangan ja vaikutelma on kaikilta osin tasapainoinen. Viipyilevä jälkimaku on puolukkainen ja hapankirsikkainen sekä tamminen, hennon savuinen ja vaniljainen, mutta erottuupa lopussa myös aavistus kukkaisuutta, kahvia ja suklaata sekä kuivattua viikunaa, jopa häivähdys rusinaa. 

Campo Viejo Gran Reserva on hienosti kehittynyt, hyvin pehmeä ja herkullinen modernin tyylin viini. Se voisi löytää täydellisen parin roseeksi jätetyltä lampaalta, mutta maistuu varmasti myös muiden tummempien liharuokien kanssa ja toimii hyvin nautiskelujuomana. Vaikka suurempien tuottajien viinit ovat usein persoonattomia, ovat Campo Viejon Reserva ja Gran Reserva varsin onnistuneita tuotteita. Alkossa Reservan hinta on sama kuin Gran Reservan Décantalossa ja Gran Reserva Alkossa kympin Décantaloa korkeampi. Tämä ei selity pelkästään alkoholiverolla eikä rahtikustannuksilla, joten monopolillamme on selvästi katteet kohdallaan.

Kouluarvosana: 9- Tyylikäs modernimpi Gran Reserva
Hinta-laatusuhde: 15,55e - Erinomainen - viini on edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 24,94e - Ok - tällä rahalla saa parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Campo Viejo, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja
Tyyli: Punaviini, Gran Reserva
Rypäleet: Tempranillo (85%), Graciano (10%), Mazuelo (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,55e (13,50e + toimituskulut n. 2,05e) Décantalo 20.1.2017 (Alko erikoiserä 24,94e)

Samalta tuottajalta:
Campo Viejo Crianza 2012
Campo Viejo Reserva 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti