maanantai 4. syyskuuta 2017

Savustettua lohta ja Rieslingiä: 'Von Unserm' Rheingau Riesling Trocken

'Von Unserm' Rheingau Riesling Trocken 2014

Balthasar Ress on vuonna 1870 perustettu viinitalo, joka sijaitsee Hattenhaimin kylässä Rheingaun alueella Luoteis-Saksassa. Omaa nimeään kantavan talon perusti teurastajasuvun vesa, Balthasar Ress ja alkuun viinejä tarjoiltiin hänen majoitus- ja ravitsemusliikkeissään. 1900-luvun alkupuolella viininviljely toiminta lähti kukoistamaan ja Ress osti lisää viljelymaita ja vuokrasi kellaritilaa naapuritilalta.

Nykyisin viinitaloa johtaa Ressin suvun neljäs ja viides sukupolvi. Muutaman hehtaarin tila on laajentunut vuosien saatossa nykyiseen 45 hehtaariin. Tuottajan ajatuksena on valmistaa paikallisia viinejä, joissa terroirin ominaisuudet näkyvät. Viljelyssä otetaan huomioon maaperä ja ilmasto, mutta myös ekologisuus on tärkeässä roolissa. 'Von Unserm' Riesling valmistetaan Hattenhaimin ja Rüdesheim Bergin alueilla Rheingaussa sijaitsevilla tarhoilla kasvaneista rypäleistä ja viini valmistetaan terästankeissa. 

Kirkas, vaalean oljenkeltainen väri on kevyesti vihertävä.

Aromaattinen ja runsas tuoksu on tuore ja rapsakka, hyvin hedelmäinen ja tarjoilee Rieslingille tyypillistä sitrusta, vihreää omenaa, persikkaa ja persikan kiveä. Siinä on myös kevyen mineraalisia ja kukkaisia vivahteita. 

Kuiva maku seurailee tuoksun hedelmäisiä aromeita ja esiin nousee sitruksia, kuten limeä, sitruunaa ja greippiä sekä vihreää omenaa, persikkaa ja persikan kiveä. Lisäksi kielellä on mineraalisuutta, yrttisiä ja mausteisia vivahteita sekä hienoista kukkaisuutta. Runsas sitrusmainen hapokkuus tekee viinin suutuntumaltasta hyvin ryhdikkään ja napakan, vaikka hedelmäisyys tuokin kielelle pyöreyttä ja täyteläisyyden tuntua. Jälkimaku on viipyilevä ja veden kielelle nostattava, mineraalinen ja sitruksinen, etenkin greippinen.

Von Unserm on ryhdikäs ja suoraviivainen, mutta tasapainoinen ja tyylikäs, puhdaspiirteinen Riesling. Hinta ja laatu kulkevat hyvin käsikädessä, sillä viini edustaa saksalaista Riesling-osaamista parhaimmillaan. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä, tosin se voi olla hieman haastava, mikäli on tottunut makeampiin saksalaisiin Rieslingeihin. Se on virkistävä ja raikas juoma aurinkoiseen päivään, mutta myös loistava ruokajuoma esimerkiksi parsan, kalan ja äyriäisten seuraan. Miksei myös vuohenjuuston kaveriksi.


Viini sai seurakseen savustettua lohta, grillattua punasipulia, uusia perunoita ja voi-sipulikastiketta. Von Unserm muuttuu täysin lohen seurassa ja tuntuu miellyttävän hedelmäiseltä, hieman pehmeämmältä ja helpommin lähestyttävältä, menettämättä kuitenkaan luonnettaan. Viinin hapokkuus leikkaa hienosti lohen ja voi-sipulikastikkeen rasvaisuutta, eikä viini säikähdä perunan tai sipulinkaan läsnäolosta. Viinin mineraalisuuskin korostuu kivasti. Herkullista ja toimivaa.

Kouluarvosana: 9- Ryhdikäs ja aromaattinen Riesling.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Balthasar Ress, Qualitätswein Rheingau
Alue: Saksa, Rheingau
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,50e Alko 4.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti