keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Vinho Verdet: Anselmo Mendes Alvarinho Contacto

Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2016

Portugalilainen Anselmo Mendes on palkittu viinintekijä, josta kerroinkin lyhyesti pari kuukautta sitten. Tuolloin kirjoitin tuottajan Muros Antigos Escholha -viinistä, joka ilmestyi keväällä Alkon valikoimiin. Nyt vuorossa on Systembolagetista mukaan tarttunut Alvarinho Contacto, joka ei Alkon valikoimiin kuulu, mutta johon voi törmätä ravintoloissa. 

Alvarinho Contacto on nimensä mukaisesti Alvarinhosta valmistettu lajikeviini. Siihen käytettävät rypäleet tulevat Moncãon ja Melgacon alueilta, joen rannalla sijaitsevilta tarhoilta. Käyminen tapahtuu viileässä 14-22 asteen lämpötilassa ja viiniä kypsytetään vähintään neljän kuukauden ajan sakan päällä, mistä nimessä esiintyvä Contacto tulee. Tuottajan mukaan viiniä voi varastoida jopa 10 vuoden ajan. 

Vihertävän vaaleankeltainen väri on tuore ja puhdas. 

Tuore ja freesi tuoksu tarjoilee tasapainoisen kattauksen hedelmiä ja sitruksia, etenkin sitruunaa, mutta myös persikkaa ja päärynää. Siinä on myös hienoista kukkaisuutta ja hentoa parfyymia sekä kevyen mausteisia sävyjä ja aavistus pippuria. 

Kuiva maku on ryhdikäs ja hyvin tuore. Kielellä on runsaasti rapsakkaa hedelmää ja happamaa sitrusta, limeä, sitruunaa ja greippiä, hieman raa'an oloista päärynää ja kirpsakkaa vihreää omenaa sekä litsiä. Myös tuoksun mausteiset, kukkaiset ja hennon parfyymiset aromit löytyvät maun puolelta, minkä lisäksi löytyy mineraalisuutta. Hapokkuus on tuoretta, rapsakan sitrusmaista ja tuo hienon ryhdin, mutta tuntuu osin hieman hyökkäävältäkin. Viini tuntuu kielellä alkuun melko kevyeltä, mutta on kuitenkin loppupeleissä melko täyteläisen oloinen, ei kuitenkaan raskastekoinen. Jälkimaku jatkuu rapsakan sitrusmaisena ja melko mausteisena, hyvin ryhdikkäänä ja kuivakkana, mutta lopusta löytyy myös hieman makeahkoa kukkaista parfyymia. 

Alvarinho Contacto on laadukas viini, mutta aivan liian nuori juotavaksi. Siinä on Alvarinholle tyypillistä aromikkuutta ja kokonaisuutena se on varsin puhdaspiirteinen viini, mutta tuottajan tyylin mukaisesti se kehittyy pullossa, eikä ole parhaimmillaan näin tuoreena. Viinin hinta-laatusuhde riippuu pitkälti siitä, haluaako sen juoda heti vai jaksaako odotella sen kehittymistä vuoden tai parin verran. 

Kouluarvosana: 8 Liian nuori, kannattaa kypsytellä vuosi-pari.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Anselmo Mendes, DOC Vinho Verde
Alue: Portugali, Vinho Verde
Tyyli: Valkoviini, Vinho Verde
Rypäleet: Alvarinho (Albariño) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 119 SEK (n. 12,72e) Systembolaget 25.7.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti