perjantai 29. syyskuuta 2017

Savulohta ja samppanjaa: André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut NV

Alle 30 euron samppanjat ovat omien kokemuksieni mukaan harvoin kummoisia ja samalla rahalla irtoaa hienompia kuohuviinejä Champagnen alueen ulkopuolelta. Lisäksi Alkon hinnan korotukset pienentävät hinta-laatusuhdetta monen viinin kohdalla entisestään. Nyt vuorossa on André Clouetin Grande Réserve Blanc de Noirs, jonka hinta on kuin ihmeen kaupalla pysynyt alle 30 eurossa jo pidemmän aikaa.

Perheomisteinen Champagne André Clouet sijaitsee Bouzyn kylässä ja vuonna 1741 perustettua tilaa pyörittää Jean Francois Clouet. Talo omistaa yhdeksän hehtaaria etelään viettäviä viinitarhoja Bouzyn ja Ambonnayn kylien alueilla, jotka molemmat kuuluvat Champagnen alueen 17 Grand Cru-luokitellun kylän joukkoon. Grande Réserve Blanc de Noirs valmistetaan näiden kylien alueilla kasvaineista Pinot Noir rypäleistä ja viiniä on kypsytetty 36 kuukauden ajan. 

Kaunis, vaalean kullankeltainen, tasainen ja puhdas väri. Kuplat ovat hyvin pieniä ja runsaita, poreillen tasaisina virtoina juoman pinnalle äärimmäisen pitkään. 

Tuoksu on avoin ja miellyttävästi kehittynyt, runsas ja moniulotteinen. Se tarjoilee kypsennettyä ja hillotettua omenaa, kirpsakampaa vihreää omenaa ja päärynää, kypsää keltaluumua ja sitruksia. Kypsytyksen myötä kehittyneet paahteiset aromit tuovat mieleen pähkinät ja mantelit, makeat leivonnaiset ja aavistuksen kermaista olemusta sekä maaperäistä mineraalisuutta. Taustalla on myös Pinot Noirille tyypillistä punaista hedelmää, hieman kirsikkaa ja vadelmaa sekä makeahkoa kukkaisuutta. 

Kuiva maku on tuoksun tapaan kehittynyt ja runsasarominen. Kielellä on kypsiä keltaisia omenoita, talviomenaa, keltaluumuja ja sitruksia sekä tuoreempaa kirpsakkaa viheromenaa, limeä ja greippiä. Myös paahteisuus on selkeästi läsnä pähkinäisin ja makeita leivonnaisia muistuttavin vivahtein. Siitä erottuu myös hentoa punaista marjaisuutta, kuten kirsikkaa, mansikkaa ja vadelmaa sekä kalkkista mineraalisuutta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja leveä, kermainen ja hieman viinillinen. Pirteä sitrusmainen hapokkuus ja pehmeät kuplat tuovat kokonaisuuteen hyvän ryhdin ja vaikutelma on tasapainoinen. Viipyilevä jälkimaku on runsas ja kypsän hedelmäinen; tuoksun hillotettua ja kypsennettyä omenaa, hieman makeaa kukkaisuutta ja parfyymia, mausteita ja kevyettä pähkinäistä paahteisuutta. Loppu tuntuu hieman makeahkolta, kiitos runsaan ja mehevän hedelmäisyyden. 

Edellisestä kohtaamisesta tämän viinin kanssa on vierähtänyt jo jonkun aikaa, enkä muistanut tämän viinin olevan näin jännittävä tai mielenkiintoinen. Se on kehittyneempi ja moniulotteisempi kuin muistin, kenties tämän pullon sisältö ei ollut yhtä tuoretta kuin edellisen. Tämän pullon perusteella sanoisin André Clouetin Grande Réservea Alkon parhaaksi alle 30 euron samppanjaksi. Se toimii hienosti aperitiivina ja maljajuomana, mutta runsautensa puolesta myös monipuolisesti erilaisten ruokien parina. 


Otsikon mukaan viini sai seurakseen savustettua lohta kera perunamuhennoksen, sienikastikkeen ja paistettujen punasipulien. Viini toimii hienosti lohen kanssa, sillä sen paahteiset aromit tukevat lohen savunmakua ja hapokkuus puolestaan leikkaa kalan rasvaisuutta. Se maistuu myös lautaselta löytyvien lisukkeiden kanssa ja tuntuu ryhdikkäältä. Myös viinin mineraalisuus korostuu hieman ja vaikutelma on kaikin puolin tasapainoinen. Toimii. 

Kouluarvosana: 9- Tyylikäs ja miellyttävästi kehittynyt samppanja.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - parhaita samppanjoita hinta-luokassaan.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne André Clouet, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Bouzy & Ambonnay
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Blanc de Noirs
Rypäleet: Pinot Noir
Pullo: 0,75 l
Hinta: 29,98e Alko 16.6.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti