keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Bordeaux-punkku ja lampaanfilee: Château Bonnin Pichon

Château Bonnin Pichon Grande Réserve 2009

Olen kirjoittanut kerran aikaisemminkin Château Bonnin Pichon -viinistä, mutta silloin kyseessä oli tuoreempi vuosikerta. Nyt vuorossa on lahjaksi saatu vanhempi vuosikerta. En jaarittele tuottajasta sen enempää, mutta mikäli Productan tarina kiinnostaa löytyy siitä enemmän täältä

Syvän purppuranpunainen väri kääntyy lasin reunoja kohti kehittyneempiin tiilenpunaisiin sävyihin.

Tuoksu on runsas ja tumman sävytteinen, kypsän hedelmäinen, etenkin luumuinen ja mustaherukkainen. Hedelmäisyyden alta löytyy myös tammen tuomaa paahteisuutta ja aavistus grafiittia. Häivähtääpä taustalla myös hieman kaakaota ja tummaa suklaata sekä hentoa nahkaisuutta, kuivattua viikunaa ja hieman tomuista maata.

Täyteläinen maku on hieman kehittyneen oloinen, kypsän ja kuivatun hedelmäinen tuoden mieleen viikunat ja luumut sekä Cabernetille tyypillisen mustaherukan. Tammi on läsnä hienosti integroituneena, hienostuneen paahteisena ja setrin muodossa. Kieleltä löytyy myös lyijykynää sekä hienoista lihaisuutta. Suutuntuma on melko tukeva ja samettisen pehmeiksi pyöristyneet tanniinit tuovat viinille hyvin runkoa. Hedelmäinen hapokkuus tuo puolestaan ryhtiä ja yhdessä ne saavat suun kuivahtamaan loppua kohden ikeniä myöten, mutta tämä ei tunnu häiritsevältä. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja lämmittävä, kielellä on kypsiä hedelmiä, hieman mausteita ja nahkaa, yrttisiä häivähdyksiä sekä kivikkoista ja tomuista maaperäisyyttä.

Vuoden 2009 Bonnin Pichon on hienosti kehittynyt, uskomattoman pehmeä ja tasapainoinen viini. Se maistuu herkulliselta ilman ruokaakin, toisin kuin aikaisemmin maistamani vuosikerta 2011, joka tuntui sellaisenaan turhan tiukalta. Sain tämän pullon lahjaksi siskoltani ja Alkossa tuoreempi vuosikerta kustantaa 15 euroa, mihin hintaan tämä viini on edullinen. Vaikka viini maistuukin hyvin sellaisenaan, on se myös erinomainen ruokaviini. Se toimii hyvin medium-kypsien tummien liharuokien kaverina naudasta riistaan ja paistista pihviin, mutta lisukkeisiin kannattaa myös kiinnittää huomiota.


Lautasella oli tällä kertaa yrteillä marinoitua lampaan ulkofileetä, punaviinikastiketta ja uunijuureksia. Viini toimii erinomaisesti roseen lampaan kanssa, sen tanniinit pehmenevät entisestään ja hapokkuus tasapainottuu mukavasti, eikä viini kuivaa suuta enää lainkaan. Myös punaviinikastike sopii yhdistelmään, mutta uunijuurekset saavat viinin tuntumaan turhan rouhealta, eivätkä sovi mukaan kuvioihin.

Kouluarvosana: 9- Hienosti kehittynyt Bordeaux-viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - 15 euron hintaluokassa Alkon parhaita Bordeaux-viinejä.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Producta Vignobles, Château Bonnin Pichon, AOC Lussac Saint-Émilion
Alue: Ranska, Bordeaux, Libournais, Lussac Saint-Émilion
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Pullo: 0,75 l
Hinta: Lahjapullo - 14,95e Alko (Vuosikerta 2012)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti