keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Ruotsalaiset oluet osa 2: Oppigårds Indian Tribute

Oppigårds Indian Tribute

Kuten nimestä Indian Tribute voi päätellä, on nyt vuorossa India Pale Ale. Kyseessä on Centennialilla ja Cascadella humaloitu Amerikkalais tyylinen, voimakkaasti humaloitu IPA. Myös kuivahumalointi hoituu Cascaden voimalla ja katkeroita luvataan kiitettävät 60 IBUa. Mallaspuolesta vastaa pale ale sekä tumma ja vaalea karamellimallas.

Punertavan kuparinen, hieman kellertävä ja kirkas olut vaahtoaa lasiin kaadettaessa kohtuullisesti. Sen päälle muodostuu parin sentin paksuinen, likaisen valkoinen ja kuohkean pienikuplainen vaahtohuppu, joka laskeutuu vikkelästi jättäen pitsiä lasin reunoille.

Todella runsas ja aromaattinen tuoksu - makeaa karamellimallasta, toffeeta, keksiä ja hentoa hunajaisuutta. Ei kuitenkaan liian makeaa, sillä rapsakan sitrusmainen ja mäntymetsäinen humalointi tasapainottaa kokonaisuutta. Sitrukset tuntuvat appelsiinin kuoren ja greipin muodossa ja havumetsäisyys puolestaan männyn, neulasien ja pihkan aromein. Erottuupa taustalta myös hieman trooppisempaakin hedelmää, kuten aprikoosia, persikkaa ja mangoa sekä hentoa mausteisuutta, korianteria ja häivähdys maaperäisyyttä.

Ensimaku on hieman makeahko, mutta pääroolin vie melko voimakas ja katkeroinen humalan puraisu. Maltaisuus tuntuu kielellä makealta, karamellisen toffeiselta ja hieman maaperäiseltäkin. Humalointi puolestaan hedelmäisenä, hieman trooppisenakin tuoden mieleen aprikoosin ja mangon sekä sitrukset, pistävän greipin ja sitruunan kuoren. Hedelmän lisäksi löytyy ruohon, havumetsän, neulasien ja pihkan aromeja sekä lievää multaisuutta. Pehmeä ja mukavan katkeroinen, tasapainoinen ja miellyttävä suutuntuma, melko tukeva mallaspohja ja keskiasteiset, hieman nipistelevät hiilihapot. Katkerot ovat selkeästi läsnä alusta aina viipyilevään, aromaattisen humalaiseen loppuun. Kielellä on lopussa greippiä ja pihkaa, hienoista mausteisuutta ja korianteria sekä hieman maaperäisyyttä.

Indian Tribute on erinomainen, herkullinen ja miellyttävä India Pale Ale. Mukavan täyteläinen mallaspohja ja rapsakka humalointi ovat hyvässä tasapainossa ja olut maistuukin hyvin sellaisenaan, mutta myös Amarillon tapaan ruokapöydässä. Tämä on yksi parhaista maistamistani alle kolmen euron India Pale Ale -oluista. Alkosta kun niitä ei löydy siihen hintaan ja maitokaupasta saatavat tuotteet eivät yllä lähellekään samaa tasoa. Suosittelen!

Kouluarvosana: 8,5 Erinomainen, laadukas american IPA.
Hinta-laatusuhde: Loistava - lähes ilmainen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Ruotsi, Hedemora
Oluttyyppi: Ale, India Pale Ale
Maltaat: Pale Ale, Caramel (vaalea ja tumma)
Humalat: Centennial, Cascade
Alkoholi: 6,6 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 22,90 SEK (n. 2,38e) Systembolaget 3.12.2016

Samalta panimolta:
Oppigårds Amarillo
Oppigårds Thurbo Double IPA
Oppigårds Thurbo Stout

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti