perjantai 8. syyskuuta 2017

Luomuviiniä Kreikasta: Agathon Limnio Cabernet Sauvignon

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2012

Tsantalin perhe kuuluu Kreikan vanhimpien viinintuottajien joukkoon ja perhe on viljellyt ja valmistanut viiniä sekä tislannut Ouzoa ja Tsipouroa vuodesta 1890 lähtien. Nykyisin viinitaloa pyörittää perheen kolmas ja neljäs sukupolvi ja viiniä viljellään viidellä alueella Pohjois-Kreikassa ja Santorinin saaristossa etelämpänä. Tsantalilla panostetaan viinien laadun lisäksi kestävään kehitykseen ja etenkin luonnon monimuotoisuuden ja Kreikan alkuperäislajikkeiden säilyttäminen on perheelle tärkeässä roolissa, kuten myös perinteiden vaaliminen ja säilyttäminen tuleville sukupolville.

"The question is not how much it will cost to bring this vineyard to life; the real question is whether it can give quality grapes or not." - Evangelos Tsantalis (1913-1996)

Tämä viini valmistetaan kaikille tutusta Cabernet Sauvignonista ja vieraammasta Limniosta, joka kuuluu Kreikan alkuperäislajikkeisiin. Lajikkeiden suhde viinissä on puolet ja puolet. Rypäleet tulevat Athos-vuorten luomutarhoilta Kreikan pohjoisosasta ja sadonkorjuu tapahtuu aina käsin. Valmistus tapahtuu perinteiseen tyyliin avoimissa puusammioissa ja viiniä kypsytetään 10-12 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista viidennes on uusia. 

Kaunis, syvän rubiininpunainen viini taittuu kirsikan sävyihin. 

Intensiivinen tuoksu on hieman kehittyneen oloinen ja tumman sävytteinen ja etenkin Cabernetille tyypillinen mustaherukkaisuus on runsasta. Herukoiden takaa erottuu myös kypsiä kirsikoita, luumuja ja viikunahilloa sekä mausteisuutta ja paahteisuutta. Nouseepa lasista myös häivähdyksiä karvasmantelista ja nahasta sekä aavistus lakritsaa. 

Hieman keskitäyteläistä runsaampi maku seurailee tuoksun aromimaailmaa. Se tarjoilee tummia hedelmiä, kypsiä luumuja ja kirsikoita, mutta Cabernetin mustaherukkaisuus on myös kielellä pääosassa. Lisäksi siinä on paahteista tammea, mausteisia ja kuivakan yrttisiä vivahteita, häivähtääpä taustalla myös nahkaa. Tanniinit ovat hienosti pyöristyneet, mutta selkeästi läsnä ja tuovat yhdessä kirsikkaisen hapokkuuden kanssa viinille hyvän rungon ja tasapainon. Suutuntuma on myös melko uutteinen. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja loppua kohti koko ajan kuivahtava. Esiin nousee miellyttävän paahteisia ja mausteisia sekä kuivan, jopa hieman kitkerän yrttisiä vivahteita ja häivähdys lyijykynää. Hedelmäisyys tuntuu lopussa hapankirsikkaisena, herukkaisena ja hennon karpaloisena. 

Kokonaisuutena Agathon Limnio Cabernet Sauvignon rosoisen maalaismainen luomuviini ja vaikkei tuottaja sieltä pienimmistä päästä olekaan, löytyy viinistä hienosti persoonallisuutta. Cabernet Sauvignonin mustaherukkaisuus tuntuu alkuun häiritsevän runsaalta, mutta viinin avautuessa se asettuu osaksi kokonaisuutta, dominoimatta liikaa. Hintaisekseen viini on mitä mainioin ja se voisi toimia hienosti tummien liharuokien, etenkin lampaan kaverina. 

Kouluarvosana: 8,5 Aavistuksen rosoinen, rustiikkinen luomuviini.
Hinta-laatusuhde: Kiitettävä, viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Evangelos Tsantalis, Vin de Pays de Mont Athos
Alue: Kreikka, Makedonia, Athos
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Limnio (50%), Cabernet Sauvignon (50%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 1.10.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti