perjantai 1. syyskuuta 2017

Luomupunkkua Dourosta: Symington Altano Organic

Symington Altano Organic 2015

Symingtonin perheen historia Dourossa yltää 1800-luvulle ja nykyisin yritystä johtaa perheen viides sukupolvi. Symington on yksi merkittävimmistä portviinituottajista ja se omistaa mm. Graham'sin, Dow'sin ja Smith Woodhousen portviinitalot. Portviinien lisäksi Symingtonin perhe valmistaa myös muita viinejä. Nyt vuorossa on Altano-viinisarjan luomupunkku. 

Altano Organic valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä Douron laakson perinteisistä rypälelajikkeista. Rypäleet kasvoivat Quinta do Ataiden tarhalla ja ne valittiin käsin. Käyminen tapahtui kontrolloidussa lämpötilassa ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa sammioissa. Viiniä kypsytettiin puolen vuoden ajan ranskalaisissa 225 ja 400 litran tammitynnyreissä, joista 40 prosenttia oli uusia.

Intensiivinen ja syvä, tuoreen mustanpunainen väri välkehtii purppuran sävyissä. Väri vaalenee lasin reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tuore arominen tuoksu on runsaan ja mehevän hedelmäinen, melko tumman sävytteinen ja tuo mieleen luumun, mustaherukan ja karhunvatukan. Taaempaa erottuu myös kevyen tammisia vivahteita sekä hieman savua ja hyvin hentoa lihaisuutta.

Myös täyteläinen maku jatkuu tuoreella linjalla runsaan hedelmäisenä ja hieman hilloisena. Se tuo mieleen karhunvatukan, luumun, kirsikan ja mustaherukan. Kielellä on myös kevyen tammisia ja paahteisia sekä makean mausteisia ja kahvisia vivahteita sekä yrttejä, ehkä hieman tinjamia ja makean kukkaisia sävyjä. Suutuntuma on varsin paksu ja uutteinen, alkoholipitoisuus ja mehevä hedelmäisyys tekevät viinin rungosta täyteläinen ja tuoreet hedelmähapot tuovat ryhtiä yhdessä runsaiden, mutta melko pehmeiden tanniinien kanssa. Jälkivaikutelma on mustaherukkainen, hieman paahteinen ja tamminen sekä hennon suklainen ja yrttinen.

Hyvin mehevä ja mehukas, osin hilloinenkin viini tuo enemmän mieleen uuden maailman tuhdit punkut, kuin klassisen eurooppalaisen viinialueen tuotteen. Viinilehti antoi tälle viinile viisi tähteä viidestä ja hinta-laatusuhteen löytö, mutta viini ei kyllä yllä lähellekään moisia arvosanoja. Ehkä se oli tastingin viimeinen viini ja maistajien makuaisti oli jo turtunut, tai sitten uuden maailman mehukkaat viinit ovat todella lähellä tämän raadin sydämiä. Voihan tietenkin olla myös mahdollista, että ostamani pullo ei ollut parhaassa iskussa. Viinin laatu ei yllä lähellekään sen 15 euron hintalappua. Mikäli tätä viiniä ostaa, maistuu se tuhtien ja runsaiden liharuokien, kuten riistan, lampaan ja naudan kaverina.


Viini sai seurakseen grillattua naudan sisäfileetä, grillattua sipulia, uusia perunoita sekä valkosipulivoita ja voi-sipulikastiketta. Viinin tanniinit pureutuvat hyvin roseen lihan proteiineihin ja vaikutelma on tasapainoinen - erinomainen viinin ja lihan yhdistelmä. Viini ei hätkähdä myöskään sipulin, perunan tai voin seurasta ja sen paahteiset sävyt sopivat hyvin grillin tuomiin makuihin ja paistopintaan.

Kouluarvosana: 8 Mehevä ja tuhti luomupunkku.
Hinta-laatusuhde: Heikko - laatuunsa nähden kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Altano, DOC Douro
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Cão, Alicante Bouschet
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,49e Alko 16.6.2017

Samalta tuottajalta:
Graham's Late Bottled Vintage Port 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti