maanantai 25. syyskuuta 2017

Luomuviiniä ja lammasta: Gemtree Cinnabar GSM

Gemtree Cinnabar GSM 2015

Systembolagetista mukaan tarttunut Cinnabar GSM on luomupunkku, joka tulee Etelä-Australian McLaren Valen alueelta. Perheomisteinen Gemtree Wines on Paul ja Jill Butteryn 1980-luvun alussa perustama viinitalo. Gemtree omistaa noin 130 hehtaaria viinitarhoja, joita viljellään luonnonmukaisesti ja talo saikin luomusertifikaatin vuonna 2011.

Viiniin käytettävät Grenache, Shiraz ja Mourvèdre rypäleet kerätään palsta kerrallaan niiden saavutettua optimaalisen kypsyyden. Käyminen kuorten kanssa vie 12 päivän ajan, minkä jälkeen kuoret poistetaan ja viini siirretään tammitynnyreihin kypsymään sakan kanssa kahdeksan kuukauden ajaksi. Tämän jälkeen lopullinen viini sekoitetaan. 

Melko syvän sinipunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikanpunaisiin sävyihin. 

Tumman sävytteinen ja mehevän hedelmäinen tuoksu tuo etäisesti mieleen Etelä-Rhônen. Siinä on makeita metsämarjoja, kuten karhunvatukkaa, vadelmaa ja mustikkaa sekä pienemmissä määrin kirsikkaa ja luumua. Hedelmäisyyden alta paljastuu myös mausteisia ja yrttisiä vivahteita sekä hienoista lihaisuutta, hieman paahteista tammea ja suklaata. 

Keskitäyteläinen, samettisen pehmeä ja hyvin mehukas, tumman hedelmäinen maku. Kielellä on tuoksun tapaan makeita metsämarjoja, vadelmaa, mustikkaa ja karhunvatukkaa sekä tummaa luumua ja kirsikkaa. Hedelmävetoista siis, mutta erottuupa kieleltä myös paahteista tammea, hieman makean sävytteistä mausteisuutta, vaniljaa ja lakritsaa sekä pippurisia ja yrttisiä häivähdyksiä sekä taustalla häivähtäviä mentholisia vivahteita. Pehmeät tanniinit ja marjaisa hapokkuus tuovat tasapainon makeuden keskelle ja viinin runko on riittävä. Keskipitkä jälkimaku on kypsän hedelmäinen, hieman valkopippurinen ja tuo mieleen menthol savukkeet ja kypsät luumut kuivahtaen loppua kohden.

Cinnabar GSM on makeahko, mehevä ja hilloinen, hieman yksinkertainen ja persoonaton viini. Siinä on kuitenkin riittävästi runkoa, mutta itselleni mehevä hedelmäisyys on kuitenkin hieman liikaa. Uuden maailman viinien ystäville se voisi kuitenkin toimia. Cinnabar maistuu sellaisenaan, grillatun kanan tai possun kaverina, miksei myös muut kevyemmät liharuoat. Samalla rahalla saa kuitenkin myös parempia viinejä.


Aurajuustolla kuorrutettu lampaan ulkofileepihvi pippurikermakastikkeen ja uunijuuresten kanssa maistui ihan hyvin viinin kanssa. Etenkin lammas ja kastike toimivat hyvin yhteen, mutta uunijuurekset saavat viinin tuntumaan rosoiselta. Toisaalta viinin makeus tasapainottuu samalla. 

Kouluarvosana: 8- Mehukas ja maukas GSM, jotain jää kuitenkin puuttumaan.
Hinta-laatusuhde: Heikko - viini on hieman kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Gemtree Vineyards
Alue: Australia, Etelä-Australia, McLaren Vale
Tyyli: Punaviini, GSM
Rypäleet: Grenache (40%), Shiraz (33%), Mourvèdre (27%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 129 SEK (n. 13,40e) Systembolaget 3.12.2016

Samalta tuottajalta:
Gemstone Petit Verdot 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti