tiistai 12. syyskuuta 2017

Ruotsalaiset oluet osa 1: Oppigårds Amarillo

Oppigårds Amarillo

Keski-Ruotsissa Hedemorassa sijaitsevalla Oppigårdsilla on pitkä historia, sillä kyseinen maatila on ollut saman perheen omistuksessa jo vuodesta 1735. Idea oluen panemisesta lähti liikkeelle 1980-luvulla, jolloin Ruotsista ei löytynyt juurikaan muuta kuin kaikille tuttua vaaleaa bulkkilageria. Oppigårdsin panimotoiminto alkoi varsinaisesti 2000-luvun alussa ja ensimmäisenä vuonna olutta pantiin 8000 litraa, mikä myytiin paikallisesti. Nykyisin tämän pienpanimon vuosituotanto pyörii miljoonan litran tienoilla.

Oppigårds Amarillo on nimensä mukaisesti Amarillolla humaloitu ja kuivahumaloitu American Pale Ale, eli APA. Tätä olutta pantiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 panimon seitsemättä vuosipäivää varten. Kun olut sitten keväällä 2010 pääsi markkinoille, se osoittautui niin suosituksi, että siitä tuli yksi panimon vakiotuotteista. Panimo lupaa katkeroita soppelisti 44 IBU yksikön verran.

Kirkas kullankeltainen, hennosti kupariin taittuva olut vaahtoaa kohtuullisesti. Valkoista, tiivistä saippuavaahtoa muodostuu oluen pinnalle noin parin sormen paksuudelta. Se laskeutuu melko nopeasti jättäen hieman pitsiä lasin reunoille ja juoman pinnalle.

Tuoksussa on päällimmäisenä kirpeää marjaa ja hedelmää sekä hentoa havuisuutta ja pihkaisuutta. Lisäksi humalointi tuo mieleen yrttisiä häivähdyksiä ja kivellistä hedelmää. Makeahko mallaspohja erottuu myös mukavasti humaloinnin alta karamellisena. Häivähtääpä taustalla myös hentoa hunajaisuutta ja aavistus marmeladia. Yleisilmeeltään varsin monipuolinen ja aromaattinen tuoksu.

Ensimaku on reilusti humaloitu, raikkaan hedelmäinen ja sitruksinen. Maltaisuus erottuu tuoksun tapaan makeahkona, mutta yleisvaikutelma on kuivahko. Tukeva mallaspohja tuo mieleen karamellin ja leivän. Humalat puolestaan havumetsän ja marjat, hieman aprikoosia ja appelsiinimarmeladia. Katkeroita löytyy mukavasti. Melko täyteläinen ja tuhti suutuntuma on samaan aikaan myös raikas ja virkistävä. Hiilihappoja on melko runsaasti ja ne sopivat kokonaisuuteen. Keskipitkä jälkimaku on kohtuullisen katkeroinen, sitruksinen ja hapanmarjainen, hieman karpaloinen ja puolukkainen.

Lyhyesti Oppigårds Amarillo on runsaan maltainen ja reilun humalainen, raikas ja virkistävä APA. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan toimiva ja persoonallinen olut, joka maistuu hyvin sellaisenaan, mutta myös ruokajuomana. Sitten on aika jälleen kerran ihmetellä Systembolagetin ja Alkon katteiden eroja. Alkosta kun ei tahdo saada hieman päälle kahden euron hintaan muuta, kuin isojen panimoiden ylihintaista massatuotanto tavaraa. Eli, Systemissä Oppigårds Amarillon hinta on siis varsin hyvin kohdillaan.

Kouluarvosana: 8+ Miellyttävä APA.
Hinta-laatusuhde: Loistava - edullinen olut.

Jotain pientä infoa:

Alue: Ruotsi, Hedemora
Oluttyyppi: Ale, American Pale Ale
Maltaat: Pilsner, Red Caramel, vehnämaltaat
Humalat: Amarillo
Alkoholi: 5,9 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 20,90 SEK (n. 2,23e) Systembolaget 23.7.2016

Samalta panimolta:
Oppigårds Indian Tribute
Oppigårds Thurbo Double IPA
Oppigårds Thurbo Stout

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti